Forskning: – God hukommelse kan læres og trenes opp

Nevroforsker Boris Nikolai Konrad kan huske flere hundre ord og  innehar to verdensrekorder i memorering. Han mener selv han ikke ble født med usedvanlig god hukommelse.
Nevroforsker Boris Nikolai Konrad kan huske flere hundre ord og  innehar to verdensrekorder i memorering. Han mener selv han ikke ble født med usedvanlig god hukommelse. Foto: http://www.boriskonrad.de
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv de med dårlig hukommelse kan betydelig øke sin hukommelse ved strategisk trening, ifølge forskere bak ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en ny studie har forskere skannet hjernene til personer som deltar i hukommelseskonkurranser, der man skal huske lange ord- eller tallserier. 23 personer på toppnivå i verden deltok i studien som er publisert i tidsskriftet Neuron.

Skannene avslørte at hjernene til hukommelsesmesterne ikke skiller seg ut hva gjelder anatomi, men forskerne kunne se forskjeller når det kom til koblinger i hjernen i en rekke ulike deler av hjernen, skriver BBC.

Forskerne klarte også å trene opp folk med vanlig hukommelse, og med lignende IQ og alder, til et nivå ikke langt unna mesterne. De gikk fra å kunne huske i snitt 26 til 30 ord fra en liste på 72, til å huske mer enn 60 av ordene. Da kunne forskerne også se lignende mønster på koblinger i hjernen deres som de hadde sett hos hukommelsesmesterne.

Les også: – 70-åringer med hukommelse som 20-åringer, kan gi oss viktig kunnskap

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eldgammel teknikk

Nevroforsker Boris Nikolai Konrad, som innehar to verdensrekorder for å huske hundrevis av ord, navn og ansikter i løpet av kort tid, har vært involvert i studien både ved at hans er en av «mesterhjernene» som har blitt skannet, og ved at han har drevet med trening av amatørene.

Metodene han har brukt er såkalt mnemoniske teknikker, som hjelper deg å huske mye informasjon, særlig i listeform. Teknikkene inkluderer den eldgamle loci-metoden, som går ut på at du foretar deg en imaginær reise gjennom et sted du er godt kjent, for eksempel barndomshjemmet ditt, og plasserer ordene du skal huske rundt omkring der.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– God hukommelse er noe du kan lære og trene på. Og hvis du bruker mnemoniske hukommelsestreningsstrategier kan du virkelig betydelig bedre hukommelsen din, også hvis du har veldig dårlig hukommelse i utgangspunktet, sier hovedforfatter av studien, Martin Dresler ved Radboud universitet i Nederland, ifølge BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forskning: – Kvinner husker bedre enn menn midt i livet

– Fordelen er nok knyttet til bruk av teknikkene

Martin Ingvar, forsker i nevrofysiologi ved Karolinska Institutet i Sverige, som ikke har vært involvert i studien, sier forskerne på en god måte viser at man ikke trenger å ha en eksepsjonell hjerne for å forbedre hukommelsen. Spørsmålet er hvilken nytte denne hukommelsesteknikken har i hverdagen, mener han.

– Det er et problem at den strategien tar mye plass og oppmerksomhet i hjernen. Men treningen kan være bra om man har veldig dårlig hukommelse og må huske hvor man har parkert bilen, sier Ingvar til SVT.

Professor Michael Anderson ved University of Cambridge, som heller ikke har vært involvert i studien, mener studien også har bidratt med å peke på endringer i hjernen som kan knyttes til slik hukommelsestrening.

Han tror fordelene ved slik trening nok begrenser seg til tilfeller der folk bevisst bruker teknikken de har lært for å huske ting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjenstår å se hvorvidt folk opplever generelle forbedringer i hukommelsen i hverdagen, sier han til BBC.

Les også: Forskning: – Kvinner husker bedre enn menn midt i livet

– Veldig nyttig

Verdensrekordholder Boris Nikolai Konrad sier han ikke alltid har hatt eksepsjonell hukommelse.

– På skolen strøk jeg nesten fordi jeg ikke husket engelske ord. Det tok meg ganske lang tid før jeg skjønte at det er noe som kan hjelpe meg å huske ting, særlig disse hukommelsesteknikkene, sier Konrad til BBC.

Han sier videre at han elsker å dele tanken om at man kan forbedre hukommelsen sin og at han ikke forstår hvorfor man ikke lærer disse teknikkene, som han selv har stor nytte av, til barn.

Les også: Ti tidlige tegn på demens