Meny

Norske forskere skal undersøke om antibiotika hjelper mot ryggsmerter

– Vi er nødt til å sjekke om den danske studien virkelig stemmer. Ikke bare for forskningens skyld. Pasientene fortjener det, sier forskningsleder Kjersti Storheim ved Forsknings- og formidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser, Oslo universitetssykehus. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen prolapspasienter som ikke blir friske og har sterke smerter nesten døgnet rundt, kan ha nytte av en lang antibiotikakur, ifølge dansk forskning. Nå skal behandlingen testes på norske pasienter i ny studie.

Danske forskere kom i en oppsiktsvekkende studie fra 2013 frem til at nesten halvparten av pasienter med skiveprolaps har en bakterie inne i bruskskiven.

Bakterien, som er en helt vanlig bakterie vi alle har på huden, gjør at noen prolapspasienter ikke blir friske og har sterke smerter nesten døgnet rundt, ifølge forskerne fra Syddansk Universitet. Deres resultater som ble publisert i European Spine Journal, viser at en tremåneders kur med antibiotika kan hjelpe mange av disse pasientene, skriver Forskning.no.

Forskningsleder Kjersti Storheim ved Forsknings- og formidlingsenheten for muskel- og skjelettlidelser Oslo universitetssykehus, forklarer at de opplevde et rush av pasienter som ville ha antibiotika, etter at studien ble kjent. Men så langt er svaret nei.

– Vi gjør ikke om på retningslinjer basert på resultater fra én enkelt studie. Dessuten har de vitenskapelige diskusjonene om den danske studien vært mange. Vi mener at denne studien må etterprøves, sier Storheim til Forskning.no.

Storheim leder akkurat nå et stort norsk prosjekt som rigger opp en studie som skal være lik den danske, for å etterprøve funnen deres akkurat nå. 

En gruppe prolapspasienter med langvarige smerter skal får antibiotika i 100 dager og en annen gruppe skal få narremedisin (placebo). Pasienter inkluderes fra Tromsø, Trondheim, Bergen, Drammen, Moss og Oslo.

Les også: Rygg- og nakkesmerter er vanligste årsak til sykefravær

Kan åpne for at norske pasienter får behandlingen

For å undersøke hypotesen om at en bakterieinfeksjon ligger bak de såkalte Modic-forandringene, skal det tas prøver av pasientene i begge grupper og så skal forskerne undersøke om pasienten har bakterier i ryggen.

Modic-forandringer er navnet på synlige endringer i beinmargen, like ved ryggvirvlene, som er er oppkalt etter legen Michael Modic, som var den første som beskrev dem.

Storheim forteller til Forskning.no at det vil ta halvannet år før de første resultatene fra studien kommer. Om de viser at bakterienivået går ned hos gruppen som får antibiotika, vil det bekrefte resultatene fra den danske studien. I så fall vil det kunne åpnes for å gi en slik kraftig antibiotikakur til norske pasienter med kroniske ryggsmerter.

Les også: Øvelser som gjør ryggen mykere og sterkere

– Pasientene fortjener at vi undersøker

Dette vil være gode nyheter for denne gruppen ryggsmertepasienter, med samtidig et dilemma for samfunnet.

På grunn av et altfor høyt antibiotikaforbruk er antibiotikaresistens en av de største truslene mot moderne medisin og en stor folkehelseutfordring.

Dermed kan det bli et problem om en gruppe ryggpasienter skal behandles med antibiotika i tre måneder. Storheim sier det uansett ikke vil være et alternativ å la være å undersøke dette.

– Vi er nødt til å sjekke om den danske studien virkelig stemmer. Ikke bare for forskningens skyld. Pasientene fortjener det, sier hun til Forskning.no.

Les også: 

– Disse bakteriene utgjør den største trusselen i Norge

WHO: Dette er verdens 12 farligste bakterier

Helse og livsstil
Populært