Svenske forskere: – Mye melk kan gi kortere liv

En ny studie har sett på sammenhengen mellom melkedrikking, inntak av frukt og grønt og risikoen for tidlig død blant kvinner og menn fra middelalderen og oppover. Resultatene viser at de som drakk lite eller ikke noe melk og samtidig spiste fem porsjoner frukt og grønt om dagen, hadde lavest risiko. Foto: Colourbox.com
En ny studie har sett på sammenhengen mellom melkedrikking, inntak av frukt og grønt og risikoen for tidlig død blant kvinner og menn fra middelalderen og oppover. Resultatene viser at de som drakk lite eller ikke noe melk og samtidig spiste fem porsjoner frukt og grønt om dagen, hadde lavest risiko. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny forskning knytter det å drikke mye melk til kortere liv, og viser at høyt inntak av frukt og grønt kan virke positivt. – Ikke overraskende, men mager melk er fremdeles god hverdagskost, mener norsk professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er forskere ved Uppsala universitetet og Karolinska institutet som står bak en ny studie der de har sett på sammenheng mellom melkedrikking og dødelighet.

Samme forskergruppe publiserte i 2014 en studie i tidsskriftet BMJ som fant en sammenheng mellom det å drikke mye melk og økt risiko for tidlig død. Forskerne fant heller ingen sammenheng mellom melkedrikking og sterkt skjelett. Studien som fikk mye oppmerksomhet verden rundt, ble også omtalt av ABC Nyheter.

I den nye studien har forskerne brukt data fra tre ulike spørreundersøkelser om matvaner som totalt inkluderte over 100.000 svenske kvinner og menn i middelalderen og alderdommen, som ble fulgt i mer enn 20 år. Forskerne så spesielt på melkedrikking og inntak av frukt og grønnsaker.

Igjen fant de en sammenheng mellom det å drikke mye melk og økt risiko for tidlig død. Denne risikoen var imidlertid mindre dersom personene som drakk mye melk, også spiste mye frukt og grønnsaker, ifølge studien som nylig ble publisert i tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre nye forskningsresultater styrker hypotesen om at et høyt inntak av melk øker risikoen for tidlig død gjennom å forårsake en for kroppen skadelig kronisk lavgradig inflammasjon, særlig hos kvinner, sier professor Karl Michaëlsson ved Uppsala kliniska forskningscentrum, som er hovedforfatter av studien, til lokalavisa Upsala Nya Tidning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les om studien fra 2014: – Melk kan forkorte levetiden

– Ikke overrasket

Christian A. Drevon. Foto: UiO
Christian A. Drevon. Foto: UiO

Professor emeritus Christian A. Drevon ved Avdeling for ernæringsvitenskap, Det medisinske faktultet ved Universitetet i Oslo, synes den svenske studien er god.

Han er ikke overrasket over resultatene.

– Det uheldige med inntak av melk er melkefettet. Det fører til økt kolesterolnivå og dermed økt risiko for hjerteinfarkt/dødelighet. Det er mange andre studier av tilsvarende observasjonell type som finner at høyt inntak av grønnsaker og frukt reduserer dødelighet. Derfor er funnene ikke overraskende, sier ernæringsprofessoren til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker imidlertid at intervensjonsstudier, der man gjør en aktiv endring av hva folk spiser, ikke har ført til de samme resultatene.

Les også: – Mer omega-3 og mindre omega-6 i økologisk melk

Finner ikke årsaker

Drevon forklarer at en observasjonsstudie som denne, der forskerne bare følger med på hva som skjer med deltakerne i studien uten å gjøre spesielle tiltak, ikke kan finne årsaker til dødelighet, bare finne forhold som samvarierer.

– Dessuten er det store svakheter med bruk av spørreskjemaer for å kartlegge kosthold. Det kommer tydelig til uttrykk ved at det er en underrapportering av hva deltakerne spiser, sier ernæringsprofessoren.

Han påpeker også at det er mange forhold som endres i tillegg til kosthold, i løpet av mer enn 20 års oppfølging.

Les også: – Overdrevet at melk er livsviktig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lavest risiko med lite melk og mye frukt og grønt

Resultatene viste at for kvinner var risikoen for tidlig død lavest hos dem som ikke drakk melk i det hele tatt eller drakk maks ett glass melk per dag, og samtidig spiste fem porsjoner frukt og grønt daglig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammenligning var risikoen for tidlig død nesten 2,8 ganger høyere for kvinner som drakk minst tre glass melk daglig og bare spiste en porsjon frukt og grønnsaker per dag. De kvinnene som drakk like mye melk, men spiste fem porsjoner frukt og grønt hadde betydelig lavere risiko for tidlig død, men den var fremdeles 60 prosent høyere enn for gruppen kvinner som drakk lite melk og spiste mye frukt og grønt.

Da forskerne gjorde tilsvarende sammenligning for menn, fant de at menn som drakk minst tre glass melk per dag hadde rett over 30 prosent høyere risiko for tidlig død, sammenlignet med menn som drakk lite eller ikke noe melk. Hos mennene som drakk like mye melk, men spiste fem porsjoner frukt og grønt daglig var risikoen syv prosent høyere.

Les også: Forskning: – Fet ost kan inngå i et sunt kosthold

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mager melk og ost fremdeles bra hverdagskost

Drevon har mange ganger tidligere vært ute og advart om at melkefett ikke er bra for hjertehelsa. Men det er fremdeles uenighet i fagmiljøet når det gjelder spørsmålet om melkedrikking og helse.

– Det er noe faglig uenighet basert på hvilke studier man legger vekt på. Jeg baserer mine vurderinger på de typer studier som har færrest feilkilder, mens en del andre legger stor vekt på resultater fra kostholdsstudier med stor usikkerhet i resultatene. Dessuten er bønder og meieriindustri tungt engasjert i å forsvare sine økonomiske interesser med subsidier og omdømme, kommenterer Drevon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Melk og ost er en del av hverdagsmaten for mange. Det er bra. Husk at det er lurt å velge de magre meieriproduktene til hverdags», heter det i de norske kostrådene.

– Er det fremdeles et godt råd, slik du ser det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, svarer professor Christian A. Drevon.

– Vår største kilde til kalsium og jod

– Våre råd og anbefalinger er basert på det sammenlagte bildet av forskning som foreligger og våre anbefalinger om inntak av meieriprodukter bygger på norske og internasjonal forskning, sier Ole Berg i Melk.no. Foto: Melk.no
– Våre råd og anbefalinger er basert på det sammenlagte bildet av forskning som foreligger og våre anbefalinger om inntak av meieriprodukter bygger på norske og internasjonal forskning, sier Ole Berg i Melk.no. Foto: Melk.no

Dette synet støtter Ole Berg som er fagsjef for ernæring og klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), som er eid av TINE, Q-Meieriene og Synnøve Finden.

– Vi mener det fortsatt er sunt og trygt å drikke melk, sier han til ABC Nyheter.

Berg understreker at man skal være forsiktig med å trekke konklusjoner fra en enkeltstudie.

– I denne studien er det flere svakheter i metode, blant annet er det begrenset hvor mye og hvor nøye livsstilen til deltakerne ble kartlagt. I tillegg er dette en observasjonsstudie, der man ikke kan være sikker på om sammenhengen man finner er den virkelige årsak og virkning, sier han.

– Påvirker deres eiere og deres økonomiske interesser det budskapet Opplysningskontoret for Meieriprodukter formidler når det kommer til melk og helse?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre råd og anbefalinger er basert på det sammenlagte bildet av forskning som foreligger og våre anbefalinger om inntak av meieriprodukter bygger på norske og internasjonal forskning. Norske kostholdsstudier viser at melk og meieriprodukter er vår største kilde til kalsium og jod. Norske helsemyndigheter anbefaler et daglig inntak av magre meieriprodukter, og Melk.no støtter seg til forskningen som ligger bak denne anbefalingen, svarer Berg.

– Dette er det forskere som står bak, helt uavhengig av industrien. Ved å innta tre porsjoner meieriprodukter daglig kan man sikre anbefalt inntak av kalsium og jod hvis du har et ellers sunt og variert kosthold, fortsetter han.

Les også: Vanlige misforståelser om laktoseintoleranse