Meny

Nye blodfortynnende medisiner: – Her må legene skjerpe seg

BLODFORTYNNENDE: – Legene må følge retningslinjene til punkt og prikke, og pasienten må ta medisinene nøyaktig slik legen har angitt. For høy dose gir risiko for blødninger og for lav dose gir risiko for blodpropp, så dosen må være helt riktig, ifølge Steinar Madsen i Legemiddelverket. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjertespesialist og medisinsk fagdirektør ved Legemiddelverket Steinar Madsen sier legene må skjerpe seg og følge opp pasienter som får den nye typen blodfortynnende midler.

En fersk amerikansk studie har sett på avvik fra anbefalt dosering ved bruk av nye blodfortynnende medisiner (NOAK-legemidler) hos 5738 pasienter. Forskerne fant at 9,4 prosent var underdosert, mens 3,4 prosent var overdosert, skriver Dagens Medisin. Altså fikk om lag 12,8 prosent av pasientene feil dose i forhold til det som er anbefalt.

Les også: Ni dødsfall rapportert etter hjertemedisin-endring

– Legene må skjerpe seg

I Norge har wafarin (Marevan), som har vært i bruk lenge, blitt forbigått av de nyere blodfortynnende midlene, ifølge hjertespesialist og medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk.

Madsen viser til en Norsk studie der rundt 30 prosent av NOAK-brukerne fikk redusert dose. Han mener det kan tyde på at uriktig dosering ikke er uvanlig her til lands, selv om studien ikke inneholder nyrefunksjonsdata og man dermed ikke kan si hvor mange som fikk redusert dose på riktig grunnlag.

– Denne artikkelen viser hvor viktig det er at legen følger opp pasienten i henhold til preparatomtalen. Her må legene skjerpe seg. Målsettingen er at hver enkelt pasient får den dosen som er omtalt i preparatomtalen, sier Madsen til Dagens Medisin.

Les også:   Norsk lege roper varsku om nordmenns medisinering i utlandet

– Må følge retningslinjene til punkt og prikke

Madsen har tidligere forklart at blodfortynnende medisiner er legemidler som krever stor nøyaktighet i bruk og nøye oppfølging.

– Legene må følge retningslinjene til punkt og prikke, og pasienten må ta medisinene nøyaktig slik legen har angitt. For høy dose gir risiko for blødninger og for lav dose gir risiko for blodpropp, så dosen må være helt riktig, har han uttalt til ABC Nyheter.

Han forklarte at de nye legemidlene både har en fordel og en ulempe.

– Med Marevan må pasienten ta blodprøve hver 4-6 uke for å se at dosen er riktig. Den tilsvarende muligheten har man ikke med de nye, da har man ingen prøver, men det er heller ikke nødvendig hvis man gjør det riktig. Men det legen da må passe på er å tilpasse dosen til alder, vekt og nyrefunksjon. For eksempel må man vurdere å justere dosen når pasienten er over 80 år, sier Madsen.

Les mer: Flest dødsfall ved bruk av blodfortynnende midler

Les også:  Disse medisinene bør du ikke ta sammen med kosttilskudd

Helse og livsstil
Populært