Meny

Eksperter advarer mot aloe vera-drikk - kan gi leverskade

Produsenter hevder blant annet at aloe vera-drikker skal bidra til å rense leveren. Men den trenger ikke bli renset, fordi den renser seg selv, forklarer medisinsk fagdirektør Steinar Madsen, som legger til at slike drikker i verste fall kan gi leverskade. Foto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Du blir ikke sunnere eller friskere av å drikke dette, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen. I verste fall kan aloe vera-drikk være helseskadelig.

Stadig flere drikker aloe vera-drikk fordi de tror det kan være bra for helsa. Omsetningen har økt fra 8 millioner kroner i fjor til minst 18 millioner kroner i år, opplyser Norgesgruppen til TV 2-programmet Matkontrollen.

Men drikken som markedsføres som en helsedrikk, kan i verste fall skade helsa.

På oppdrag fra Matkontrollen har Legemiddelverket og ernæringsbiolog Lise von Krogh vurdert innholdet i ni populære aloe vera-drikker på markedet.

– Du blir ikke noe sunnere eller friskere av å drikke dette. Aloe vera har en veldig lang tradisjon, men til tross for den lange tradisjonen finnes det forbausende lite vitenskapelig dokumentasjon, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Les også: Ny metode for å avsløre farlige stoffer i kosttilskudd

Kan gi leverskade

«Renser leveren og er en utmerket tonic for det kvinnelige reproduksjonssystem» er en av påstandene som brukes i markedsføring på nett. Madsen sier produsentene bruker underlige påstander, som selv en lege som ham, ikke klarer å forstå.

Han forklarer at leveren ikke trenger å bli renset, fordi den renser seg selv.

– Faktum er at det er stikk motsatt. Aloe vera som drikke har i noen tilfeller vist å gi leverskade.

Les også:   Betakaroten i kosttilskudd gir økt risiko for kreft

– Ikke bedre enn brus

Han får støtte fra von Krogh. Hun sier at mange av drikkene i tillegg inneholder mye sukker, i verste fall 21 sukkerbiter per flaske, og i så måte ikke er noe bedre enn brus.

NJIE, som er produsent av den mest sukkerrike aloe vera-drikken, forsvarer seg overfor Matkontrollen med at de også har sukkerfrie alternativer.

Produsent Pukka har fjernet feilaktig markedsføring som de mener oppsto som en misforståelse mellom selger og produsent, etter at Matkontrollen tok kontakt.

Men både Pukka og NOBE, som også produserer aloe vera-drikk, mener studiene som kobler aloe vera til leverskade er gjennomført med ekstrakt, som inneholder hele blad, ikke bare geleen uten skall, som de bruker i drikkene sine.

Les også: Ellos brøt reglene for kosttilskudd: – Vi beklager feilen

Helse og livsstil
Populært