Meny

Forskning: – Blod fra tenåringer forynger voksne mus

FIKK UNGT BLOD: Musene som hadde fått behandlingen, løp rundt som unge mus, hukommelsen var bedre og de orienterte seg mye lettere gjennom en labyrint enn mus som ikke hadde fått blod fra unge mennesker. Illustrasjonsfoto: Robert F. Bukaty / AP / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å overføre blod fra unge mennesker til godt voksne mus, fikk dyrene bedre fysikk, bedre hukommelse og kognitive evner, ifølge ny forskning.

Tidligere forskning har vist at eldre mus som får blod fra yngre mus, har fordeler av det, mens yngre mus som får blod fra eldre mus opplever negativ effekt på helsa.

Flere tidligere studier har vist at ungt blod gjør de eldre musene smartere, sterkere og mindre skrøpelige. Det unge blodet ser ut til å forynge viktige organer som hjerte, hjerne og lever.

Nå har forskere tatt det hele et steg videre og gjennomført eksperimenter der de har gitt godt voksne mus blodplasma fra 18 år gamle mennesker, skriver New Scientist.

Også disse forsøkene har gitt gode resultater. Forskerne bak studien mener metoden potensielt kan utvikles til en behandling for mennesker.

Les også: – Eksperimentell medisin bremser aldringsprosessen i mus

Løp rundt som unge mus

Eksperimentene gikk ut på at forskerne tok blodprøver fra 18-åringer og blodplasma, som er den delen av blodet som er igjen etter at blodceller er fjernet ved sentrifugering, ble sprøytet inn i mus som var 12 måneder gamle to ganger i uken i tre uker.

Musenes alder tilsvarer en menneskealder på 50 år, og musene har i denne alderen allerede begynt å vise tegn på aldring, blant annet ved at de beveger seg saktere og gjør det dårligere i hukommelsestester.

Musene som hadde fått behandlingen, løp rundt som unge mus, hukommelsen var bedre og de orienterte seg mye lettere gjennom en labyrint enn mus som ikke hadde fått blod fra unge mennesker.

Da forskerne undersøkte de behandlede musenes hjerner så de også tegn til dannelse av nye nerveceller i området hippocampus i storehjernen, som regnes som viktig for læring og hukommelse.

Les også: – Sunnere livsstil kan reversere aldringsprosessen

– Ungt blod må inneholde noe som holder dem unge

Resultatene ble presentert tidligere i uka under årsmøtet til Society for Neuroscience i San Diego og er foreløpig ikke publisert i noe medisinsk tidsskrift.

– Resultatene er mer eller mindre som forventet. Blod fra unge mennesker må ha noe i seg som er viktig for å holde dem unge, sier Victoria Bolotina ved Boston University i Massachusetts, som ikke har vært involvert i studien, ifølge New Scientist.

Sakura Minami som har ledet forskningen, sier de har funnet noen faktorer i ungt blod som kan være avgjørende, men ønsker ikke å avsløre hva det er enda.

Selskapet Minami jobber for, Alkahest, har allerede begynt kliniske forsøk der ungt blod gis til folk med Alzheimers sykdom.

Les også:   – Skrikende behov for mer kunnskap om eldres helse

Forskere reverserte aldring i mus

I 2013 klarte australske og amerikanske forskere å reversere aldringen i mus, ved å gi dem tilskudd av stoffet nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD) som det blir mindre av i kroppen etter hvert som vi blir eldre.

I studien som ble publisert i tidsskriftet Cell, skriver forskerne at når stoffet ble gitt til to år gamle mus i en uke, fikk forsøksmusene mer energi, sterkere muskler og mindre betennelse. Toåringene ble som seks måneder gamle mus igjen, for mennesker ville det tilsvare å få en 60-åring til å føle seg 20 igjen.

Les saken: Forskere har snudd aldringsprosessen i mus

Helse og livsstil
Populært