Måling av radonnivå kan redde liv

Mellom 15. oktober og 15. april bør du huske måle radonverdiene i boligen din. Radon er en medvirkende årsak til at cirka 300 nordmenn dør årlig av lungekreft.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kan du gjøre selv:

  • Sjekke at veggventiler og kanaler over tak er åpne og rene
  • Sjekke at det er god utlufting
  • Øke ventilasjon for eksempel ved å sette inn ventiler
  • Se om det er sprekker som bør tettes mot grunnen under huset
  • Er radonnivået høyt der dere sover, bør andre rom brukes inntil det er gjort utbedringer som reduserer nivået.

Radon er en luktfri radioaktiv gass som dannes i berggrunnen og kan sive opp og inn i boligen.

Radon øker risikoen for lungekreft og er etter røyking den hyppigste årsaken til lungekreft i Norge. Statens strålevern anslår at rundt 300 mennesker i Norge dør hvert år som følge av lungekreft forårsaket av radongass.

– Det er flere grunner til at radonverdien er høyere i vinterhalvåret enn om sommeren. Store temperaturforskjeller mellom ute og inne, og bruken av boligen ved at man lufter mindre og ofte stenger ventiler, spiller inn, sier fagansvarlig Anne Tine Ødegård i rådgivningsselskapet Mycoteam til nyhetsbyrået Newswire.

170.000 boliger har for høye verdier

På sine nettsider skriver Kreftforeningen at faren for at radon forårsaker lungekreft, er 20-25 ganger høyere for røykere enn for dem som aldri har røykt. Følgelig vil det å stumpe røyken være det viktigste tiltaket man kan gjøre for å sikre seg mot lungekreft, samtidig bør ikke barn utsettes for passiv røyking.

Statens strålevern anslår at radonverdiene er for høye i rundt ti prosent av norske boliger.

– Mange er nok ikke klar over faren ved radon og hvilke tiltak som finnes for å redusere radonverdiene. Risikoen med radon øker med radonkonsentrasjonen og tiden man utsettes for forhøyede verdier. Flere av tiltakene er enkle å gjennomføre, opplyser Ødegård.

Les også: Ofte har ingen av partene råd til å eie boligen

(Saken fortsetter under)

Aktsomhetskart for radon fra Norges geologiske undersøkelse. Lilla farge vil si at det er høy radonfare i området. Rosa farge vil si høy radonfare, mens gul vil si moderat til lav radonfare. Grå farge er områder der det er for lite eller for usikre data til å si noe om området. Kart: GeoNorge
Aktsomhetskart for radon fra Norges geologiske undersøkelse. Lilla farge vil si at det er høy radonfare i området. Rosa farge vil si høy radonfare, mens gul vil si moderat til lav radonfare. Grå farge er områder der det er for lite eller for usikre data til å si noe om området. Kart: GeoNorge

Norge og Norden på radon-toppen

Norge og resten av Norden er ifølge Anne Tine Ødegaård landene med høyest radonnivåer i inneluft i verden.

– Det har først og fremst å gjøre med grunnforholdene. Områder med alunskifer og andre uranholdige bergarter, og områder med løsmasser, er utsatt. Kalde vintre, som gjør at det blir store temperaturforskjeller mellom ute og inne, er også med på å øke radonverdien i norske boliger.

Alle med oppholdsrom i de to laveste etasjene over bakkeplan, bør måle radon. Måling skal gjøres over minst to måneder i vinterhalvåret og kan enkelt gjøres av huseieren selv. Dersom inneluften inneholder mer enn 100 Bq/m 3, anbefaler Statens strålevern å gjøre tiltak for å redusere nivået.

Les også: – Salg til «eplehage-utbyggere» kan i verste fall bli en skattebombe

Denne modellen viser hva som skjer når radon kommer inn i hjemmet ditt. Foto: Pelias
Denne modellen viser hva som skjer når radon kommer inn i hjemmet ditt. Foto: Pelias

Les også:

Eiendomsverdi: Hva er boligen din verdt?

Derfor bør du unngå å kjøpe bolig usett

Fire av ti boligkjøpere flytter ikke inn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden