– Vis at du ser, at du lytter, at du bryr deg

Av de rundt 550 menneskene som tar livet sitt hvert år i Norge, er 100-120 eldre. Likevel er selvmord blant eldre et tema som hittil har vært lite berørt. Foto: Colourbox
Av de rundt 550 menneskene som tar livet sitt hvert år i Norge, er 100-120 eldre. Likevel er selvmord blant eldre et tema som hittil har vært lite berørt. Foto: Colourbox

Til tross for at det er et stort samfunnsproblem, oppleves selvmord som et vanskelig tema å snakke om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her kan du få hjelp

* Ring Mental Helse sin hjelpetelefon

116123 (Døgnåpent)

Eller chat på www.sidetmedord.no

* Røde Kors sin hjelpetelefon Kors på halsen

800 33 321

Eller chat på www.korspahalsen.no

Gratis for alle under 18 år

* Kirkens SOS sin hjelpetelefon

22 40 00 40

Eller SOS-chat på www.kirkens-sos.no

Hvis situasjonen er akutt må du ta kontakt med legevakten der du bor, eller ringe 113

____________________________

Hva gjør jeg?

  • Snakk med noen du stoler på og fortell om tankene dine
  • Ring en hjelpetelefon
  • Ta kontakt med lege eller legevakt
  • Ikke gi opp

Kilde: Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, Universitetet i Oslo og Helsenorge.no

Årlig er det rundt 550 mennesker som velger å avslutte sitt eget liv i Norge, og antallet har vært stabilt de siste tjue årene. Globalt er selvmord en av tre hovedårsaker til dødsfall i alderen 15-44 år, og den nest hyppigste dødsårsaken for mennesker mellom 15 og 19, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Lørdag 10. september er det duket for Verdensdag for selvmordsforebygging, der tema er åpenhet.

– Årets verdensdag er en oppfordring til å vise at du bryr deg, vise at du lytter, vise at du ser, forteller psykologspesialist og fungerende leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF), Erlend Mork, til ABC Nyheter.

– For noen personer og grupper kan terskelen for å søke hjelp være høyere enn for andre. For eksempel kan det være viktig for oss menn i større grad å våge å bry oss om hverandre. Dette kan senke terskelen for å søke hjelp når vi ser en kollega eller venn streve.

Sammensatte årsaker til selvmordstanker

I 2015 publiserte Folkehelseinstituttet en studie der psykolog Mette Lyberg Rasmussen intervjuet familie, venner og tidligere kjærester til unge menn som plutselig tok livet sitt. Disse hadde tidligere ikke vært i kontakt med psykisk helsevern eller gjort selvmordsforsøk.

Erlend Mork, psykologspesialist og fungerende leder for NSSF. Foto: NSSF
Erlend Mork, psykologspesialist og fungerende leder for NSSF. Foto: NSSF

De etterlatte hadde ikke sett noen tegn på alvorlig psykisk lidelse før selvmordet, noe som ifølge Lyberg Rasmussen sto i kontrast til tidligere antagelser om at ni av ti av de som tar livet sitt, lider av en alvorlig psykisk lidelse.

Erlend Mork forklarer at det er mange og som regel sammensatte grunner til at noen får tanker om ikke å ville leve lenger.

– Det kan komme i forbindelse med en livskrise, eller ved livsendringer som tapsopplevelser, utvikling av alvorlig sykdom eller ved psykiske vansker. Personer med depresjon eller angst kan ofte få selvmordstanker i forbindelse med den psykiske smerten, sier han.
Les også: – Vi får aldri vite hvorfor han tok livet sitt

Kampen mot mytene

På sine hjemmesider skriver NSSF at det finnes myter om selvmord som kan forhindre i å skaffe god hjelp til de som sliter. Forskningssenteret oppgir at de er opptatt av å redusere mytene fordi de bidrar til å øke lidelsen for dem det gjelder, samtidig som de hindrer samfunnet i å ha en god forståelse av problematikken.

– Det er en myte at man kan sette noen på tanken om selvmord ved å spørre dem i en fortrolig samtale om de har tanker om ikke å leve lenger. Å få snakket om et vanskelig og personlig tema vil for de fleste oppleves som støttende. Det kan også for noen oppleves lindrende og lette noe av smerten og senke terskelen for å søke hjelp når noen tar seg tid til å lytte, forklarer fungerende leder Erlend Mork.

– Å motivere en person du er glad i til å søke hjelp i en krise, er en måte vi som medmennesker kan bidra til å forebygge selvmord, mener psykologspesialisten.

Åpenhet kan ha potensielle slagsider

Informasjonsleder i Mental Helse, Anlov P. Mathiesen,mener det er viktig at samfunnet og organisasjonene tydeliggjør eksemplene på at det nytter å hjelpe, og at det nytter å holde ut i vanskelige situasjoner.

Anlov P. Mathiesen i Mental Helse. Foto: Privat
Anlov P. Mathiesen i Mental Helse. Foto: Privat

– Heldigvis ender de fleste med å ikke ta livet sitt, og de som kommer seg gjennom suicidale perioder er veldig viktige rollemodeller for andre som har det vanskelig, forteller Mathiesen til ABC Nyheter.

Hvordan kan mer åpenhet og debatt i norske medier være med på å redde liv?

– Åpenhet er veldig viktig, og noe Mental Helse mener er helt sentralt både i et folkehelseperspektiv og for den enkelte. Når det er sagt har åpenhet i presse og offentlighet noen potensielle slagsider som det er viktig å være bevisst. Heldigvis er norsk presse relativt ryddige og forsiktige i slike spørsmål, så vi er langt bedre stilt her enn i en god del andre land, sier Mathiesen før han avslutter:

– Det er definitivt positivt at rollemodeller og kjente personer i økende grad står frem med sine historier om tamer knyttet til psykisk helse og selvmord.

Les også: Norsk Redaktørforening: – Mer åpenhet og debatt i norske medier kan redde liv

Selvmord blant eldre er større tabu

Verdens helseorganisasjon oppgir at selvmord er den nest hyppigste dødsårsaken for mennesker mellom 15 og 19 år. Samtidig er selvmord blant eldre et tema som sjelden er blitt belyst.

Ildri Kjølseth har skrevet bok og doktorgrad om eldre og selvmord. Foto: Cappelen Damm
Ildri Kjølseth har skrevet bok og doktorgrad om eldre og selvmord. Foto: Cappelen Damm

I et tidligere intervju med ABC Nyheter, forteller lege og forfatter Ildri Kjølseth at det er andre forhold som gjør at eldre mennesker vurderer eller begår selvmord.

– Sykdom og funksjonssvikt og det at man er gammel er viktig. Det er spesielle forhold hos eldre som er annerledes enn hos yngre. Derfor må man ha kunnskap spesielt om selvmord blant eldre, fordi det krever andre tiltak for å kunne forebygge selvmord i denne gruppen, uttalte Kjølseth i forbindelse med sin doktorgrad om eldre og selvmord.

Hun mener selvmord blant eldre er et større tabu-område enn selvmord hos yngre til tross for at eldre menn har hatt den høyeste selvmordshyppigheten i Norge.

– Det er viktig å løfte dette frem for at man skal kunne vite hvordan man kan forebygge og hjelpe de eldre og familien og pårørende omkring dem, mener hun.

Les også: Slik oppdager du depresjon hos eldre

(Saken fortsetter under)

Ifølge nyere statistikk var det 548 selvmord i 2014 - 12,2 per 100.000 innbyggere over 10 år. Av disse var 401 menn og 147 kvinner, som tilsvarer en rate på 17,8 for menn og 6,6 for kvinner per 100.000. Foto: Colourbox
Ifølge nyere statistikk var det 548 selvmord i 2014 - 12,2 per 100.000 innbyggere over 10 år. Av disse var 401 menn og 147 kvinner, som tilsvarer en rate på 17,8 for menn og 6,6 for kvinner per 100.000. Foto: Colourbox

Viktigheten av å bry seg

I forbindelse med den førnevnte norske studien om selvmord blant tilsynelatende «velfungerende» menn, fortalte professor og senterleder ved NSSF, Lars Mehlum, at større åpenhet vil redde flere liv.

– Åpenhet gjør at de i større grad tør å søke hjelp og finne andre utveier. Det er også det jobben min går ut på - å hjelpe folk å finne andre løsninger. Men dette er noe alle kan bidra til - ikke bare leger og andre profesjonelle hjelpere. Jeg liker å si at vi bør være vakthavende medmennesker for hverandre, uttalte han til ABC Nyheter.

Fungerende leder Erlend Mork forklarer at dersom du legger merke til at en du er glad i gradvis eller raskt forandrer seg, kan det være et tegn på at vedkommende strever og kan ha selvmordstanker.

– Det kan være at vedkommende trekker seg tilbake fra sosiale sammenhenger, eller at du merker at humøret forandrer seg, at vedkommende blir mer irritabel eller nedstemt eller blir mer urolig og får vansker med å sove, sier Mork før han fortsetter:

– De fleste som har tanker om å ta sitt liv, ønsker ofte også å leve videre. Hva vi som samfunn og medmennesker gjør for å støtte de som er i risiko og senke terskelen for å søke hjelp, er derfor viktig. I slike situasjoner kan det å våge å bry seg gjøre en forskjell.

Les også: Selvmordsforsker: – Vi må vise at det finnes andre utveier enn døden

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 Tyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40 Fire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31 Telenor har stabilisert flere av tjenestene17:12 Ørjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58 Opptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50 Nå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23 Petter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06 Flere drept av bilbombe nord i Syria16:05 Krigshelten som ble frivillig fange i Auschwitz
Siste nytt
16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenTyrkia deporterer utenlandske IS-krigere09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40NorgeFire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31NorgeTelenor har stabilisert flere av tjenestene17:12SportØrjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58SportOpptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50PolitikkNå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23KulturPetter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06VerdenFlere drept av bilbombe nord i Syria16:05VerdenKrigshelten som ble frivillig fange i Auschwitz
Populært