Meny

– Vis at du ser, at du lytter, at du bryr deg

Av de rundt 550 menneskene som tar livet sitt hvert år i Norge, er 100-120 eldre. Likevel er selvmord blant eldre et tema som hittil har vært lite berørt. Foto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at det er et stort samfunnsproblem, oppleves selvmord som et vanskelig tema å snakke om.

Her kan du få hjelp

* Ring Mental Helse sin hjelpetelefon

116123 (Døgnåpent)

Eller chat på www.sidetmedord.no

* Røde Kors sin hjelpetelefon Kors på halsen

800 33 321

Eller chat på www.korspahalsen.no

Gratis for alle under 18 år

* Kirkens SOS sin hjelpetelefon

22 40 00 40

Eller SOS-chat på www.kirkens-sos.no

Hvis situasjonen er akutt må du ta kontakt med legevakten der du bor, eller ringe 113

____________________________

Hva gjør jeg?

  • Snakk med noen du stoler på og fortell om tankene dine
  • Ring en hjelpetelefon
  • Ta kontakt med lege eller legevakt
  • Ikke gi opp

Kilde: Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, Universitetet i Oslo og Helsenorge.no

Årlig er det rundt 550 mennesker som velger å avslutte sitt eget liv i Norge, og antallet har vært stabilt de siste tjue årene. Globalt er selvmord en av tre hovedårsaker til dødsfall i alderen 15-44 år, og den nest hyppigste dødsårsaken for mennesker mellom 15 og 19, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Lørdag 10. september er det duket for Verdensdag for selvmordsforebygging, der tema er åpenhet.

– Årets verdensdag er en oppfordring til å vise at du bryr deg, vise at du lytter, vise at du ser, forteller psykologspesialist og fungerende leder for Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF), Erlend Mork, til ABC Nyheter.

– For noen personer og grupper kan terskelen for å søke hjelp være høyere enn for andre. For eksempel kan det være viktig for oss menn i større grad å våge å bry oss om hverandre. Dette kan senke terskelen for å søke hjelp når vi ser en kollega eller venn streve.

Sammensatte årsaker til selvmordstanker

I 2015 publiserte Folkehelseinstituttet en studie der psykolog Mette Lyberg Rasmussen intervjuet familie, venner og tidligere kjærester til unge menn som plutselig tok livet sitt. Disse hadde tidligere ikke vært i kontakt med psykisk helsevern eller gjort selvmordsforsøk.

Erlend Mork, psykologspesialist og fungerende leder for NSSF. Foto: NSSF

De etterlatte hadde ikke sett noen tegn på alvorlig psykisk lidelse før selvmordet, noe som ifølge Lyberg Rasmussen sto i kontrast til tidligere antagelser om at ni av ti av de som tar livet sitt, lider av en alvorlig psykisk lidelse.

Erlend Mork forklarer at det er mange og som regel sammensatte grunner til at noen får tanker om ikke å ville leve lenger.

– Det kan komme i forbindelse med en livskrise, eller ved livsendringer som tapsopplevelser, utvikling av alvorlig sykdom eller ved psykiske vansker. Personer med depresjon eller angst kan ofte få selvmordstanker i forbindelse med den psykiske smerten, sier han.
Les også: – Vi får aldri vite hvorfor han tok livet sitt

Kampen mot mytene

På sine hjemmesider skriver NSSF at det finnes myter om selvmord som kan forhindre i å skaffe god hjelp til de som sliter. Forskningssenteret oppgir at de er opptatt av å redusere mytene fordi de bidrar til å øke lidelsen for dem det gjelder, samtidig som de hindrer samfunnet i å ha en god forståelse av problematikken.

– Det er en myte at man kan sette noen på tanken om selvmord ved å spørre dem i en fortrolig samtale om de har tanker om ikke å leve lenger. Å få snakket om et vanskelig og personlig tema vil for de fleste oppleves som støttende. Det kan også for noen oppleves lindrende og lette noe av smerten og senke terskelen for å søke hjelp når noen tar seg tid til å lytte, forklarer fungerende leder Erlend Mork.

– Å motivere en person du er glad i til å søke hjelp i en krise, er en måte vi som medmennesker kan bidra til å forebygge selvmord, mener psykologspesialisten.

Åpenhet kan ha potensielle slagsider

Informasjonsleder i Mental Helse, Anlov P. Mathiesen,mener det er viktig at samfunnet og organisasjonene tydeliggjør eksemplene på at det nytter å hjelpe, og at det nytter å holde ut i vanskelige situasjoner.

Anlov P. Mathiesen i Mental Helse. Foto: Privat

– Heldigvis ender de fleste med å ikke ta livet sitt, og de som kommer seg gjennom suicidale perioder er veldig viktige rollemodeller for andre som har det vanskelig, forteller Mathiesen til ABC Nyheter.

Hvordan kan mer åpenhet og debatt i norske medier være med på å redde liv?

– Åpenhet er veldig viktig, og noe Mental Helse mener er helt sentralt både i et folkehelseperspektiv og for den enkelte. Når det er sagt har åpenhet i presse og offentlighet noen potensielle slagsider som det er viktig å være bevisst. Heldigvis er norsk presse relativt ryddige og forsiktige i slike spørsmål, så vi er langt bedre stilt her enn i en god del andre land, sier Mathiesen før han avslutter:

– Det er definitivt positivt at rollemodeller og kjente personer i økende grad står frem med sine historier om tamer knyttet til psykisk helse og selvmord.

Les også: Norsk Redaktørforening: – Mer åpenhet og debatt i norske medier kan redde liv

Selvmord blant eldre er større tabu

Verdens helseorganisasjon oppgir at selvmord er den nest hyppigste dødsårsaken for mennesker mellom 15 og 19 år. Samtidig er selvmord blant eldre et tema som sjelden er blitt belyst.

Ildri Kjølseth har skrevet bok og doktorgrad om eldre og selvmord. Foto: Cappelen Damm

I et tidligere intervju med ABC Nyheter, forteller lege og forfatter Ildri Kjølseth at det er andre forhold som gjør at eldre mennesker vurderer eller begår selvmord.

– Sykdom og funksjonssvikt og det at man er gammel er viktig. Det er spesielle forhold hos eldre som er annerledes enn hos yngre. Derfor må man ha kunnskap spesielt om selvmord blant eldre, fordi det krever andre tiltak for å kunne forebygge selvmord i denne gruppen, uttalte Kjølseth i forbindelse med sin doktorgrad om eldre og selvmord.

Hun mener selvmord blant eldre er et større tabu-område enn selvmord hos yngre til tross for at eldre menn har hatt den høyeste selvmordshyppigheten i Norge.

– Det er viktig å løfte dette frem for at man skal kunne vite hvordan man kan forebygge og hjelpe de eldre og familien og pårørende omkring dem, mener hun.

Les også: Slik oppdager du depresjon hos eldre

(Saken fortsetter under)

Ifølge nyere statistikk var det 548 selvmord i 2014 - 12,2 per 100.000 innbyggere over 10 år. Av disse var 401 menn og 147 kvinner, som tilsvarer en rate på 17,8 for menn og 6,6 for kvinner per 100.000. Foto: Colourbox

Viktigheten av å bry seg

I forbindelse med den førnevnte norske studien om selvmord blant tilsynelatende «velfungerende» menn, fortalte professor og senterleder ved NSSF, Lars Mehlum, at større åpenhet vil redde flere liv.

– Åpenhet gjør at de i større grad tør å søke hjelp og finne andre utveier. Det er også det jobben min går ut på - å hjelpe folk å finne andre løsninger. Men dette er noe alle kan bidra til - ikke bare leger og andre profesjonelle hjelpere. Jeg liker å si at vi bør være vakthavende medmennesker for hverandre, uttalte han til ABC Nyheter.

Fungerende leder Erlend Mork forklarer at dersom du legger merke til at en du er glad i gradvis eller raskt forandrer seg, kan det være et tegn på at vedkommende strever og kan ha selvmordstanker.

– Det kan være at vedkommende trekker seg tilbake fra sosiale sammenhenger, eller at du merker at humøret forandrer seg, at vedkommende blir mer irritabel eller nedstemt eller blir mer urolig og får vansker med å sove, sier Mork før han fortsetter:

– De fleste som har tanker om å ta sitt liv, ønsker ofte også å leve videre. Hva vi som samfunn og medmennesker gjør for å støtte de som er i risiko og senke terskelen for å søke hjelp, er derfor viktig. I slike situasjoner kan det å våge å bry seg gjøre en forskjell.

Les også: Selvmordsforsker: – Vi må vise at det finnes andre utveier enn døden

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:37 Savnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:22 Unntakstilstand, portforbud og soldater i gatene på Sri Lanka04:21 Konsernsjef ville beholde navnet NSB03:49 Elleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28 Kontroll på boligbrann i Askim03:18 Jøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43 Tungvektere forlater KrF02:33 Nye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07 30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:06 Full fyr i låve i Buskerud02:03 Mann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47 Seks døde da småfly styrtet i Texas01:34 Staten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28 Gavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21 Forlenget fengsling for Chelsea Manning01:00 Norske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig00:52 Vietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49 ESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38 Nord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44 Ti drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58 Algeries rikeste mann pågrepet22:56 Forskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18 Tyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02 VIF med sesongens første bortepoeng22:00 Sri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35 Evaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22 Anand stoppet Carlsens rekordjakt21:21 Preses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20 Leeds snublet og serverte Norwich21:00 Forskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44 Taxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43 Islandsk trio sendte AaFK til topps20:08 RBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07 Knudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07 Poengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06 Bodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06 To stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03 Historien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50 Hjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41 Sri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37 Tredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33 Trump hevder ingen trosser hans ordrer19:08 Nok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03 Flere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37 Dansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27 Solbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27 Opprykksjagende Norwich snublet igjen18:26 Rolig retur fra påskefjellet17:43 Røde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42 Mann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31 Trump saksøker komitéleder i Kongressen17:07 Sri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05 Toppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49 Oljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28 Flere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25 Fotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25 Togavsporing på Østfoldbanen15:45 Trump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44 Ektepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43 Rørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37 Stor snøskredfare flere steder i Troms14:10 UD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42 Pilot sier han var nær å kollidere med drone13:05 Det er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37 Person omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42 Påsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20 Thorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21 – Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26 Solskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00 Nybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30 Minst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29 Norsk basehopper omkommet i Italia06:41 Huawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13 Nav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12 Egyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50 Dette skjer i dag05:43 Dette skjedde i natt05:28 Mann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26 WHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24 Tørreste april i Bergen på over 120 år03:34 Minst 17 døde i jordskred i Colombia03:13 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:47 Bjørn skutt i Meråker02:22 Tre klatrere funnet døde i Canada02:09 Tyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07 Stoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32 Klimademonstranter i London ønsker dialog01:17 Mann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38 E39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16 Terrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15 13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47 Tenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35 Elleve soldater drept i angrep i Mali23:12 UD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02 Mbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43 Mot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27 Oljelekkasje i Oslo22:14 Nadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10 Travel påske på sjøen
Siste nytt
04:37VerdenSavnet helikoptermannskap funnet i god behold på New Zealand04:22VerdenUnntakstilstand, portforbud og soldater i gatene på Sri Lanka04:21NorgeKonsernsjef ville beholde navnet NSB03:49VerdenElleve døde etter jordskjelv på Filippinene03:28NorgeKontroll på boligbrann i Askim03:18VerdenJøder protesterer mot brenning av Judas-figur i Polen02:43NorgeTungvektere forlater KrF02:33VerdenNye IRA innrømmer og beklager drap på journalist02:07Verden30 års fengsel for drap på journalist i Bulgaria02:06NorgeFull fyr i låve i Buskerud02:03NorgeMann til sykehus etter bilulykke i Rogaland01:47VerdenSeks døde da småfly styrtet i Texas01:34NorgeStaten krever 30 millioner i tilleggsskatt fra Sats01:28SportGavepakke for Solskjær og United da Chelsea bare klarte uavgjort01:21VerdenForlenget fengsling for Chelsea Manning01:00NorgeNorske barn om oppholdet i Syria: Det var kuler og krig00:52VerdenVietnams tidligere president Le Duc Anh er død00:49NorgeESA gransker utbyggingen av Trondheim Spektrum00:38VerdenNord-Korea bekrefter Kims Russland-besøk00:11VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert23:44VerdenTi drept da politimann kjørte inn i folkemengde i Nigeria22:58VerdenAlgeries rikeste mann pågrepet22:56NorgeForskere tror tareoppdrett kan gjøre Norge klimanøytralt22:18PolitikkTyrkia nekter å rette seg etter USAs Iran-sanksjoner22:02SportVIF med sesongens første bortepoeng22:00VerdenSri Lanka ble advart om mulig terrorangrep21:35MotorEvaluering: Trafikkfarlige situasjoner rundt selvkjørende buss21:22SportAnand stoppet Carlsens rekordjakt21:21PolitikkPreses i Den norske kirke ber regjeringen hente hjem barn av IS-krigere21:20SportLeeds snublet og serverte Norwich21:00VerdenForskere frigjør opptak gjort på havets dypeste område20:44NorgeTaxisjåfør mistet jobben etter å ha nektet å kjøre blind med førerhund20:43SportIslandsk trio sendte AaFK til topps20:08SportRBK-krisen fortsetter, Horneland fortsatt uten seier etter 0-0 mot Strømsgodset20:07SportKnudtzon-scoring mot gamle lagkamerater da Molde tok over tabelltoppen20:07SportPoengdeling for Mjøndalen og Tromsø20:06SportBodø/Glimt fortsatt ubeseiret etter uavgjort mot Sarpsborg20:06SportTo stolpetreff da Kristiansund og Ranheim spilte uavgjort20:03MotorHistorien om da lille Norge skulle begynne å produsere biler19:50SportHjemmeseier for Haugesund over Stabæk19:41VerdenSri Lanka: 31 utenlandske ofre identifisert19:37NorgeTredje mann pågrepet etter voldshendelse i Rogaland19:33PolitikkTrump hevder ingen trosser hans ordrer19:08PolitikkNok en demokrat vil bli presidentkandidat19:03NorgeFlere gressbranner i Oslo – politiet ber folk være varsomme18:37NorgeDansk pubkjede må betale 300.000 kroner i bot18:27SportSolbakken og FCK tok nytt steg mot gull18:27SportOpprykksjagende Norwich snublet igjen18:26BilRolig retur fra påskefjellet17:43NorgeRøde Kors: Halvparten så mange skadd i påsken som i fjor17:42NorgeMann pågrepet etter å ha truet med kniv i Trondheim17:31PolitikkTrump saksøker komitéleder i Kongressen17:07VerdenSri Lanka jakter internasjonale terrorforbindelser17:05SportToppserien: Vålerenga gikk på sesongens første poengtap, LSK vant enkelt16:49MakroøkonomiOljeprisen stiger etter Trumps tiltak mot iransk oljeeksport16:28LivetFlere sommerdager i vente i Sør-Norge16:25NorgeFotgjenger påkjørt av motorsyklist i Bærum16:25NorgeTogavsporing på Østfoldbanen15:45PolitikkTrump gir ikke lenger unntak fra Iran-sanksjoner15:44NorgeEktepar ble jaget opp i tre av illsint elg15:43SportRørt Sterling betaler begravelsen til 13-åring14:37NorgeStor snøskredfare flere steder i Troms14:10NorgeUD: Ingen tegn til at nordmenn er rammet på Sri Lanka13:42NorgePilot sier han var nær å kollidere med drone13:05NorgeDet er ikke lov med bråk, larm og støy på helligdager12:37NorgePerson omkom etter fall i Kjøsterudjuvet i Drammen11:42MotorPåsketrafikken: Vegtrafikksentralen venter jevn og fin innfart11:20PolitikkThorbjørn Jagland varsler oppvask – skal skrive memoarer10:21Politikk– Sylvi Listhaug har klart å splitte KrF09:26SportSolskjærs krisetall: Løpt minst i 15 av 17 ligakamper, målene renner inn og full bortekollaps08:00NorgeNybø fraråder studenter å ta utveksling i Storbritannia til høsten07:30VerdenMinst 290 døde – over 500 sårede: UD advarer nordmenn: – Hold deg i ro!»07:29VerdenNorsk basehopper omkommet i Italia06:41VerdenHuawei fortsetter veksten tross press fra USA06:13NorgeNav-lokale i full fyr: – Brannen er påsatt06:12VerdenEgyptiske velgere tilbudt mat for å stemme05:50NorgeDette skjer i dag05:43NorgeDette skjedde i natt05:28NorgeMann skadd i alvorlig voldshendelse i Rogaland04:26VerdenWHO: Over 30.000 fordrevet av kampene rundt Tripoli04:24NorgeTørreste april i Bergen på over 120 år03:34VerdenMinst 17 døde i jordskred i Colombia03:13VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:47NorgeBjørn skutt i Meråker02:22VerdenTre klatrere funnet døde i Canada02:09VerdenTyrkisk opposisjonsleder angrepet02:07VerdenStoltenberg gratulerer ukrainsk valgvinner01:32VerdenKlimademonstranter i London ønsker dialog01:17NorgeMann pågrepet etter innbrudd og mulig ransforsøk i Drøbak00:38NorgeE39 åpnet etter steinras i Masfjorden00:16VerdenTerrorangrep mot hoteller og kirker på Sri Lanka ryster verden00:15Verden13 pågrepet etter Sri Lanka-angrepene23:47VerdenTenåringer løslatt uten siktelse etter journalistdrap i Nord-Irland23:35VerdenElleve soldater drept i angrep i Mali23:12VerdenUD oppdaterer reiseråd for Sri Lanka23:02SportMbappé feiret PSG-gullet med hattrick, etterlengtet comeback for Neymar22:43VerdenMot ny valgomgang i Nord-Makedonia22:27NorgeOljelekkasje i Oslo22:14SportNadals overmann triumferte i Monte Carlo22:10NorgeTravel påske på sjøen
Populært