Frykter middelhavsdietten kan bli saga blott

MIddelhavsdietten blir stadig mindre populær.
MIddelhavsdietten blir stadig mindre populær. Foto: Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter vil gjøre dietten sexy igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Middelhavsdietten, som faktisk er er på UNESCOs verdensarvsliste, har opplevd et stort fall i popularitet, til tross for mange positive helseeffekter.

Flere frykter nå at fallet i popularitet kan være irreversibel.

Middelhavsdietten inneholder mye grønnsaker, frukt, frokostblandinger og ekstra virgin olivenolje. Dietten er basert på et moderat inntak av fisk, melkeprodukter, egg og rødvin, samt lite kjøtt.

Men dietten, som FN hyller for å fremme gjestfrihet og naboskap, er i ferd med å gå av moten:

– I Hellas har populariteten falt med 70 prosent i løpet av de siste 30 årene. I Spania har populariteten falt med 50 prosent, sier Lluis Serra-Majem, leder av den internasjonale foreningen for middelhavsdietten.

GLAMORØS: Penelope Cruz sverger til middelhavsdietten. Foto: Dylan Martinez / Reuters
GLAMORØS: Penelope Cruz sverger til middelhavsdietten. Foto: Dylan Martinez / Reuters

Eksperter fra flere steder i verden, blant annet på New Zealand og i Sverige, ser nå på muligheter for å gjøre dietten sexy igjen, særlig blant ungdom. De møttes nylig i Milano for å diskutere problematikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sjekk om du bør teste ut denne dietten

Eldre er flinkest

Ifølge AFP Relaxnews er det en utfordring å få ungdom til å kjøpe dyrere, fersk mat i dagens økonomiske klima. Fallet i popularitet kommer til tross for at Hollywood-kjendiser som Penelope Cruz har gjort sitt for å gjøre dietten glamorøs igjen.

I Spania følger nå 15 prosent av befolkningen middelhavsdietten, mens 50 til 60 prosent følger dietten av og til.

Ifølge Antonia Trichopoulou, fra den greske helseforeningen, er tendensen det samme i Hellas. Overraskende nok er det grekere over 65 år som er flinkest til å følge middelhavsdietten, mens den yngre generasjonen spiser mest fastfood.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fallet i popularitet har flere årsaker. Globaliseringen påvirker spisevanene våre, og vi ser at den «vestlige dietten» blir stadig mer utbredt, sier Serra-Majem, som mener veksten i turismesektoren er en del av årsaken til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Proteindietten som fungerer

(Saken fortsetter under bildet)

Middelhavssalat med tomater, paprika og oliven Foto: Colourbox.com
Middelhavssalat med tomater, paprika og oliven Foto: Colourbox.com

Turisme har deler av skylden

Ifølge forskerne ser man fallet i popularitet ekstra tydelig i kystområdene.

– Ukontrollert turisme fører til urbanisering, økt inntak av kjøtt, lyst mel og mindre tradisjonskost.

Endringen i spisemønsteret langs middelhavet har hatt en merkbar negativ påvirkning på folkehelsen. Stadig flere blant befolkningen utvikler hjertesykdom, diabetes og overvekt.

I dag er syv av ti grekere regnet som overvektige, og om lag 11 prosent har diabetes, ifølge Trichopoulou.

Olivenolje er en stor del av middelhavsdietten. Foto: Colourbox.com
Olivenolje er en stor del av middelhavsdietten. Foto: Colourbox.com

De nye spisevanene fører ikke bare til økte medisinkostnader, det har også en negativ effekt på miljøet.

– Nesten 25 prosent av klimagassutslippene stammer fra matproduksjon, fastslår Serra-Majem.

Fallet i popularitet er imidlertid ikke like synlig langs hele Middelhavet. I sørlige Italia og nordlige Afrika er det fortsatt flere som følger dietten. Høyt utdannede har også en større tendens til å følge dietten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Junkfood skader nyrene like mye som diabetes

Appelsintrær råtner

Både Serra-Majem og Trichopoulou mener det er viktig å stimulere lokalsamfunn langs middelhavskysten til å starte opp igjen med lokal matproduksjon.

Sakkyndige Firenze Egal mener dette er desto viktigere i områder med masseturisme.

– På Mallorca og Ibiza spiser tusenvis av turister på buffeer, mens appelsintrær på bygda tynges med råtten frukt fordi importerte appelsiner koster mindre.
Egal advarer om at dersom migrasjonen til byene fortsetter, tar middelhavsdietten nok et steg mot å bli saga blott.

Oversatt og tilrettelagt av Kathleen Buer / ABC Nyheter

Les også:

Dette bør du spise for å unngå kreft

Du kan gå ned én kilo i uka med god mat