– Utbrudd av farlig sykdom for hunder i Oslo-området

<p>De smittede hundene har oppholdt seg i områder sentralt i Oslo. Illustrasjonsfoto: Knut Falch / NTB scanpix</p>
De smittede hundene har oppholdt seg i områder sentralt i Oslo. Illustrasjonsfoto: Knut Falch / NTB scanpix

Veterinærer advarer hundeeiere i Oslo-området om utbrudd av en hittil ukjent, potensielt smittsom sykdom som har tatt livet av flere hunder.

Hundeeiere bør være obs på symptomer som blodig diaré og/eller oppkast, samt raskt forverret allmenntilstand, skriver AniCura i en melding på sine nettsider onsdag.

Flere av hundene har dødd innen 24 timer fra symptomene oppsto. Og AniCura oppfordrer til å ta hunden til veterinær snarest dersom den får slike symptomer.

– Hittil kjenner vi til minst seks dødsfall som trolig står i sammenheng med smitten, og mange hunder er lagt inn med lignende symptomer, skriver dyreklinikk-kjeden.

Siste: Veterinær anslår at minst 20 hunder har mistet livet

– Unngå hundetette områder

Også Smådyrklinikken, NMBU Veterinærhøgskolen har den siste tiden sett tilfeller av alvorlig, blodig oppkast og diaré hos hund; også med fatalt utfall, opplyser førsteamanuensis og veterinær Ellen Skancke.

– Vi vet så langt dessverre ikke årsaken til at så mange hunder er blitt syke, eller hvorvidt det dreier seg om en smittsom sykdom, skriver hun i en epost til ABC Nyheter.

– Mattilsynet og Veterinærinstituttet er også informert og jobber med denne saken. Dersom man finner en årsak, vil informasjon om dette deles fortløpende, sier Skancke.

– Hva er deres råd til hundeeiere?

– Når det gjelder smittsomme sykdommer generelt, bør man unngå hundetette områder, men foreløpig kan det verken bekreftes eller avkreftes at dette er smittsomt. Ta kontakt med veterinær dersom hunden har nedsatt allmenntilstand og blodig oppkast og/eller diaré, svarer veterinæren.

Sentralt i Oslo

De smittede hundene har oppholdt seg i områder sentralt i Oslo. Ila-dalen, Frognerparken, Bygdøy og Vettakollen er noen av stedene som er nevnt, opplyser AniCura.

– Vi anbefaler alle hundeeiere å være obs på smitte, spesielt i disse områdene. Hold hundene unna parker, hundejorder og store samlingspunkter med hunder i en periode fremover, råder også dyreklinikk-kjeden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært