Få trodde på John Capes’ mirakuløse flukt fra havdypet

<p>Britisk ubåtmannskaper trener på å bruke The Davis Submarine Escape Apparatus under andre verdenskrig. Det var et slikt apparat som ble ubåtmaskinist John Capes' redning. Foto: C J Ware, Wikimedia Commons</p>
Britisk ubåtmannskaper trener på å bruke The Davis Submarine Escape Apparatus under andre verdenskrig. Det var et slikt apparat som ble ubåtmaskinist John Capes' redning. Foto: C J Ware, Wikimedia Commons

Den engelske ubåtmaskinistens overlevelseshistorie er en av de mest utrolige fra 2. verdenskrig, faktisk så utrolig at mange nektet å tro at den kunne være sann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kvelden 6. desember 1941 og 2. verdenskrig har lagt sine dystre skygger over Europa. I de italiensk-kontrollerte farvannene mellom de greske øyene Zakynthos og Kefallinia i Middelhavet går britiske HMS «Perseus» opp til overflatestilling med 61 mann om bord for å lade batteriene i nattens mulm og mørke.

Det skal bli siste gang den 12 år gamle ubåten bryter vannskorpen.

I et tomt torpedorør ligger den 31 år gamle maskinisten John Capes og hviler. Plutselig rives han ut av søvnen av et fryktelig smell. Ubåten er blitt rammet av en mine, og «Perseus» stuper ned til havbunnen. Soveplassen hans står brått i loddrett stilling, Capes kastes tvers over rommet og alt blir svart.

Etter at ubåten har kræsjlandet, kommer Capes seg fortumlet på beina. Nå begynner kampen for å overleve i et vrak omgitt av et trykk seks ganger så høyt som det på overflaten, 50 meter over ham.

Kvestede lik i mørket

Under 2. verdenskrig var Middelhavet farlig farvann for allierte ubåter. Fire av ti ubåter som gikk inn her, ble senket i løpet av krigsårene: Enten ble de bombet fra luften, jaktet ned av sonarer eller fikk et ublidt møte med miner som ventet på dem i overflaten.

John Capes, ukjent dato. Foto: Royal Navy Submarine Museum
John Capes, ukjent dato. Foto: Royal Navy Submarine Museum

Når det fatale først inntraff, var den uskrevne regelen at de gikk ned med mann og mus.

Havbunnen er full av forvridde stålvrak som tjener som våt gravplass for mannskapet om bord. I løpet av krigsårene er det kun fire personer som beviselig klarte å berge livet i forbindelse med angrep på ubåt, men ingen kunne måle seg med John Capes’ historie:

Etter at han forsto at han kunne stå oppreist, brukte Capes de neste 20 minuttene på å famle rundt i mørket til han omsider fant en lykt. Vann piplet inn i alle kriker og kroker rundt ham, og i maskinrommet ventet det ham synet av et dusin kvestede kropper.

Les også: Krigssommeren

Ferden til overflaten

Det viste seg at tre andre også hadde overlevd ulykken. Etter å ha hjulpet dem til nødventilen, utstyrte han seg selv og skipskameratene med Davis Submarine Escape Apparatus - små oksygentanker med munnstykke, neseklype og briller.

Udatert foto av HMS Perseus. Foto: Wikimedia Commons
Udatert foto av HMS Perseus. Foto: Wikimedia Commons

Det ble stadig vanskeligere å puste, og de fire overlevende måtte forlate ubåten om de skulle beholde livet. Men redningsutstyret var aldri blitt testet for dybder på mer enn tretti meter, og nå befant de seg på femti meters dyp. Capes kunne heller ikke huske å ha hørt om noen som hadde overlevd en flukt fra den dybden.

Først måtte trykkforskjellen utlignes ved å fylle et avstengt kammer med vann fra utsiden.

Da nødventilen ble åpnet, strømmet det raskt inn vann mens Capes dyttet de tre andre ut etter tur. Han tok en solid slurk av en romflaske han hadde funnet, før han selv tok seg gjennom den trange luken. Trykket gjorde reisen opp til overflaten smertefull, og det kalde vannet gjorde ham nummen.

Endelig, etter femti meters krevende oppdrift, brøt Capes overflaten og kunne fylle lungene med frisk luft. De tre andre mennene var ikke å se.

Les også: «Mannen som reddet verden»

«Kursk»-mannskapets tragiske skjebne

John Capes’ utrolige historie er omtalt i boken «På livets grense – Hvordan kroppen takler ekstrem natur», ført i pennen av lege og forsker ved Institutt for klinisk medisin på Norges arktiske universitet, Erik Sveberg Dietrichs.

Capes går som en rød tråd gjennom kapitlet som omhandler dybde, og til ABC Nyheter forteller Sveberg Dietrichs at han under arbeidet med boken lette etter historier om mennesker som har overlevd under havoverflaten.

– Det er mange kjente, tragiske historier om ubåtmannskaper som har forulykket. Vi kjenner alle til historien om atomubåten «Kursk» som forliste utenfor Murmansk. Noen vil kanskje erindre at flere overlevde eksplosjonen som senket ubåten. De fant fram til et rom som ikke ble fylt med vann, og var i live en god stund etter ulykken. Det vet vi av brev som ble funnet i lommen til en av de avdøde.

– Derfor ble jeg interessert i om noen hadde overlevd ubåtulykker. Det finnes flere eksempler, men de fleste har fått hjelp utenfra. John Capes sin historie er unik - han flyktet fra havbunnen uten hjelp utenfra.

Les også: – Dette er det mest ekstreme vi kan utsette oss for

Ble holdt skjult i halvannet år

Den mirakuløse flukten fra ubåtvraket hadde lyktes, men for Capes var det hele så vidt begynt. I det fjerne så han noen hvite klipper som reiste seg opp fra det kalde Middelhavet og han la på svøm gjennom bølgene i håp om å kunne sette sine bein på fast landjord.

Dagen etter ble den bevisstløse engelskmannen funnet av to greske fiskere på en av Kefallinias strender. Capes’ liv hang i en tynn tråd dersom de italienske okkupantene fikk kloa i ham, det samme gjaldt for de som eventuelt ble tatt på fersken i å huse en engelskmann.

(Saken fortsetter under)

Det var på en av Kefallinias strender at John Capes klarte å komme seg i land. Så startet et halvannet år i skjul for fienden. Foto: Colourbox.com
Det var på en av Kefallinias strender at John Capes klarte å komme seg i land. Så startet et halvannet år i skjul for fienden. Foto: Colourbox.com

Likevel valgte de greske øyboerne å skjule Capes, og det neste halvannet året ble han flyttet fra hus til hus rundt om på øya. Underveis gikk Capes ned over tretti kilo som følge av den begrensede tilgangen på mat, og han farget håret svart for ikke å skille seg ut.

I mai 1943, under en hemmelig operasjon organisert av den britiske flåten, ble Capes smuglet ut fra Kefallinia i en fiskebåt.

Les også: Dette er Hellas beste strender

Forstår hvorfor mange stilte seg skeptisk

John Capes mottok en medalje for å ha berget seg ut av ubåten, men det var mange som stilte spørsmålstegn ved om han i det hele tatt hadde opplevd det han påstod. Han var kjent som en dyktig historieforteller, og detaljene i historien varierte gjennom årenes løp.

Erik Sveberg Dietrichs. Foto: Arnfinn Pettersen
Erik Sveberg Dietrichs. Foto: Arnfinn Pettersen

Sveberg Dietrichs har ingen problemer med å forstå hvorfor mange stilte spørsmål ved John Capes’ historie.

– Ikke mange har klart å rømme fra en sunken ubåt. Forliset skjedde midt på vinteren, i kaldt og opprørt hav og ingen av de andre ombord overlevde. I tillegg skal ikke Capes sitt navn ha vært på mannskapslisten, han haiket visstnok med ubåten og lå og sov i et torpedorør da ulykken inntraff.

Les også: Amerikansk skipsvrak fra krigen funnet

Gjorde funnet som bekreftet historien

Da John Capes døde i 1985, var det mange som ikke lenger feste særlig lit til hans vanvittige historie. I tillegg til det faktum at han ikke sto på mannskapslisten, var et av de mest sentrale motargumentene at ubåtkommandører var blitt beordret til å skru igjen nødlukene utenfra for å forhindre at de skulle åpne seg ved et uhell under angrep.

Men i 1997, i forbindelse med en serie dykkeoperasjoner utenfor Kefallinia, ble HMS «Perseus» lokalisert av den greske dykkeren Kostas Thoctarides. Han tok seg ned til ubåtvraket der han med egne øyne kunne se den åpne nødventilen i skroget over maskinrommet.

Og innenfor den trange luken fant Thoctarides romflasken Capes hadde tatt en siste slurk av før han tok fatt på den farefulle og iskald ferden opp til overflaten, 56 år tidligere.

Les også: Makabre minner fra fortidens Wien

(Saken fortsetter under)

Den åpne luken der John Capes tok seg ut og på mirakulæøst vis kom seg levende til overflaten, 6. desember 1941. Foto: AP Photo/Kostas Thoctarides
Den åpne luken der John Capes tok seg ut og på mirakulæøst vis kom seg levende til overflaten, 6. desember 1941. Foto: AP Photo/Kostas Thoctarides

– Kan lære mye av historien

Erik Sveberg Dietrichs mener vi kan lære mye av utrolige historier som den om John Capes’ opplevelser under andre verdenskrig.

– Det er viktig at vi ikke gir opp forsøket på å redde forulykkede mennesker før alt håp er ute. Da John Capes ble funnet kald og bevisstløs på stranda på den greske øya Kefallinia, kunne lokalbefolkningen ha trodd han var omkommet. I stedet fikk de ham i hus og holdt ham i skjul for italienske soldater over lang tid.

– I dag forliser mange båter i samme område. Det er viktig at vi gjør en innsats for å redde mennesker som er i nød, avslutter Sveberg Dietrichs.

Les også:

Kan endre vårt syn på Norge og 2. verdenskrig

Kritiserer regjeringens historikere

Fant gigantsamling av nazi-effekter i bolighus

98-åring avslørt som nazi-kommandant

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:22 Ving advarer kunder mot svindelforsøk16:18 FN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15 Fortsatt isolasjon for Manshaus16:13 Politijakt etter melding om apotekran i Kristiansand16:05 I retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00 Fire EU-land enige om fordeling av migranter15:54 Raja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:53 25-åring dømt for sjalusidrap i Oslo15:49 FN-sjefen får ikke nye klimamål fra Norge15:42 Priors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47 Solskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35 Labradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09 Bompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37 Mattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24 Svensk tankskip frigitt i Iran12:11 – Utbruddet vil komme om kort tid12:06 Mann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58 PST har oversendt sin innstilling for mulig tiltale av Waras samboer11:10 Hanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42 Hellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40 Sju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30 Kinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19 Ving: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19 Halvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05 Tyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00 Ving-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57 Norges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36 Analytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25 Menneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11 Tornado-fly mistet to drivstofftanker08:03 Johnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44 Reisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37 Krisemøter i Ving07:37 Boris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36 «Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09 Leger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00 Ny statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03 Thomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50 Dette skjer i dag05:47 Dette skjedde i natt05:30 Arbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56 Flyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48 Demokrater vil stille Trump for riksrett04:24 Tre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40 Flere på fulltid i byggebransjen03:06 Emmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43 Van Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03 Gründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31 Italia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15 Danske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27 Ny uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40 Skrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33 Fare for sykehusstreik fra tirsdag22:48 Egypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17 Her begraver de isbreen21:59 Rosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46 2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44 Bendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26 To personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17 Kallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43 For første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21 18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19 Viking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18 Strømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17 Opptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16 Bunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46 Dette er fotavtrykket til en neandertaler19:29 Liverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01 Mann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57 Svenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54 Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08 Kjedekollisjon på E617:39 Arbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30 Havarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25 Start ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17 Hvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58 Trump har ingen intensjon om å møte iranere16:56 Manchester United senket av et effektivt West Ham16:51 Celtic og Ajer vendte til ny seier16:43 Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05 Spinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23 Russer frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21 Supporterbråk før HamKam møtte Start15:10 Gresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00 Båtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34 Kvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12 Nye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57 Virus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46 Minst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36 Solskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45 Mistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38 Iran vil legge fram plan for Persiabukta12:08 Utagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00 Drillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56 Friskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44 Politiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33 De minste barna rammes oftest av grov vold09:58 Rapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43 Stor svindelsak opp i Bergen tingrett
Siste nytt
16:22PengerVing advarer kunder mot svindelforsøk16:18VerdenFN bekrefter grunnlovskomité i Syria16:15NorgeFortsatt isolasjon for Manshaus16:13NorgePolitijakt etter melding om apotekran i Kristiansand16:05PengerI retten for å bryte Norsk Tippings spillmonopol16:00VerdenFire EU-land enige om fordeling av migranter15:54PolitikkRaja har fått nye hatbrev: Reis «hjem» og ta med deg Hadia Tajik!15:53Norge25-åring dømt for sjalusidrap i Oslo15:49NorgeFN-sjefen får ikke nye klimamål fra Norge15:42PengerPriors røkte kalkunfilet kalles tilbake14:47SportSolskjær er presset: – Han må gi blaffen14:35NorgeLabradoren «Jed» fant 10 kilo amfetamin i en skoeske13:09PolitikkBompenge-generalen tapte og vant strid i Oslo12:37NorgeMattilsynet har fått seks nye meldinger om syke hunder12:24VerdenSvensk tankskip frigitt i Iran12:11Verden– Utbruddet vil komme om kort tid12:06NorgeMann pågrepet etter bombetrussel mot Jessheim Storsenter11:58NorgePST har oversendt sin innstilling for mulig tiltale av Waras samboer11:10ReiseHanne fortviler etter avlyst ferie: – De kunne i hvert fall sendt en SMS10:54PolitikkArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti09:42VerdenHellas ber om hjelp etter at leir på Lesvos stengte porten for nye asylsøkere09:40VerdenSju elever omkom da skole raste sammen i Kenya09:30VerdenKinesisk storeier skuffet over Thomas Cook-konkurs09:19ReiseVing: Jobber intensivt for at alle skal komme hjem raskt09:19NorgeHalvparten av luftambulanseoppdragene er i nord09:05VerdenTyske Condor flyr videre til tross for konkurs09:00NorgeVing-kunder i Trøndelag må bli hjemme08:57PengerNorges avtale nesten i boks – avtalen med EU amazonas-blokkert08:36VerdenAnalytiker: Flere grunner til Thomas Cook-konkurs08:25VerdenMenneskerettsadvokat pågrepet i Egypt08:11VerdenTornado-fly mistet to drivstofftanker08:03VerdenJohnson ville ikke komme Thomas Cook til unnsetning07:44NorgeReisegarantifondet: Har kontroll på hvor folk oppholder seg07:37NorgeKrisemøter i Ving07:37VerdenBoris Johnson gir Iran skylden for oljeangrep i Saudi-Arabia07:36Verden«Game of Thrones» tronet under Emmy-utdelingen07:09VerdenLeger Uten Grenser anklager WHO for rasjonering av ebolavaksine i Kongo07:00NorgeNy statistikkbase: Oslo og Finnmark på voldstoppen06:03VerdenThomas Cook slått konkurs – hundretusener av turister rammes05:50NorgeDette skjer i dag05:47NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeArbeiderpartiet vil gi utviklingshemmede en jobbgaranti04:56NorgeFlyktninger reiser tilbake til Eritrea04:48VerdenDemokrater vil stille Trump for riksrett04:24VerdenTre Emmy-priser til «Chernobyl»03:40NorgeFlere på fulltid i byggebransjen03:06VerdenEmmy åpnet med priser til «Mrs. Maisel»02:43VerdenVan Gogh-verk solgt på auksjon i Belgia02:03NorgeGründere ber om fiskeforbud ved undervannsrestaurant01:31VerdenItalia tar imot 182 mennesker reddet i Middelhavet01:15VerdenDanske pensjonsselskaper øremerker 350 milliarder til grønn omstilling00:27VerdenNy uke med storstreik i amerikansk bilindustri23:40VerdenSkrantende Thomas Cook får ingen løfter av britenes regjering23:33NorgeFare for sykehusstreik fra tirsdag22:48PolitikkEgypt advarer journalister som dekker demonstrasjonene mot presidenten22:17VerdenHer begraver de isbreen21:59SportRosenborg snudde og vant mot Mjøndalen21:46Verden2015-2019: Varmeste femårsperiode på 150 år21:44NorgeBendtner hyllet i hjemmedebuten, men 0-0 i toppkampen21:26NorgeTo personer reddet fra synkende seilbåt i Rogaland21:17NorgeKallmyr toner ned dronetrusselen mot norsk olje og gass20:43PolitikkFor første gang leder Elizabeth Warren over Biden20:21Sport18-åring i storform da Odd vant over Sarpsborg20:19SportViking ydmyket Vålerenga, vant 4-0 i Oslo20:18SportStrømsgodset tok viktig borteseier mot Tromsø20:17SportOpptur for Lillestrøm, nedtur for Kristiansund etter 1-120:16SportBunnlaget Ranheim satte kjepper i hjulene for gulljagende Glimt19:46Helse og livsstilDette er fotavtrykket til en neandertaler19:29SportLiverpool fortsatte den perfekte sesongstarten med seier over Chelsea19:01NorgeMann i 40-årene påkjørt i fotgjengerfelt i Lyngdal18:57VerdenSvenskeid tankskip blir frigitt i Iran18:54PolitikkSolberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser18:08NorgeKjedekollisjon på E617:39PengerArbeidsrettsadvokat mener Felleskjøpet-streiken er lovlig17:30NorgeHavarikommisjonen skal undersøke båtulykke i Harstad17:25SportStart ble ydmyket og tapte for første gang siden juni17:17PolitikkHvordan klarer et så lite parti å krangle så mye?16:58VerdenTrump har ingen intensjon om å møte iranere16:56SportManchester United senket av et effektivt West Ham16:51SportCeltic og Ajer vendte til ny seier16:43PolitikkSolberg ble vist Equinors havvindfelt i New York16:05SportSpinnvill Ødegaard-assist da Real Sociedad vant igjen15:23NorgeRusser frigjorde Finnmark som 15-åring – nå kan han få norsk medalje15:21NorgeSupporterbråk før HamKam møtte Start15:10VerdenGresk politi har pågrepet angivelig flykaprer15:00NorgeBåtbrann i Halden sentrum spredde seg til brygge og bil14:34NorgeKvikkleire funnet flere steder rundt rasstedet i Nittedal14:12VerdenNye sammenstøt mellom demonstranter og politi i Hongkong13:57Helse og livsstilVirus drepte en halv milliard og ble utryddet. Nesten13:46VerdenMinst fem skutt på swingersklubb i Kansas13:36SportSolskjær med krystallklar beskjed - igjen: – Pogba går ingen steder12:45SportMistanke om russisk manipulasjon vil dominere mandagens WADA-styremøte12:38VerdenIran vil legge fram plan for Persiabukta12:08NorgeUtagerende mann slo tilfeldig passasjer på Gardermoen12:00Helse og livsstilDrillo: – Jeg fikk sparken som ubeseiret landslagssjef11:56SportFriskmeldt Haaland med i Salzburg-troppen mot LASK11:44NorgePolitiet gjør nye søk etter savnede Maja Herner10:33NorgeDe minste barna rammes oftest av grov vold09:58VerdenRapport: Sør-Sudans ledere plyndrer landet09:43NorgeStor svindelsak opp i Bergen tingrett
Populært