Meny

Se verden endre seg med nytt satellittkart

Nytt verdenskart oppdateres hver måned med ferske satellittbilder, gratis for publikum.
Manhattan i januar 2016. Faksimile fra Planet Labs' kart.
Manhattan i januar 2016. Faksimile fra Planet Labs' kart.

Det nye verdenskartet består av to millioner satellittbilder som oppdateres månedlig, og er nå klart til å utforskes av publikum, melder National Geographic.

Siden forrige uke har satellittselskapet Planet Labs åpnet sitt enorme arkiv med foto av jordkloden, via en nettportal for publikum.

Med onlinekartet Planet Explorer Beta skal man med tiden kunne se hvordan hver krik og hver krok av kloden endrer seg. Bildene vil bli oppdatert med månedlige intervaller. Bedriften har lagd et automatisert system som går gjennom millioner av satellittbilder, velger de beste og syr dem sammen til en mosaikk.

Manhattan sensommeren 2016. Faksimile fra Planet Labs' kart.
Manhattan sensommeren 2016. Faksimile fra Planet Labs' kart.

Siden det er en foreløpig versjon av kartet varierer detaljnivået noe ut fra land og region, og det er ikke alle områder hvor man ennå finner data like langt tilbake i tid. USA-kartet er visse steder tilgjengelig i en oppløsning ned til tre-fem meter, slik at man kan se enkeltbygg, veier og til og med individuelle biler, skriver National Geographic.

«Dette er en betaversjon, så den er ikke perfekt enda. Vår mosaikkteknologi er ledende, men også under stadig utvikling. Brukere vil legge merke til visse fargeforskyvninger og 'lagdeling' i noen av satellittbildene. Enkelte steder mangler data for et bestemt tidsrom», skriver bedriften i sin presentasjon av det splitter nye kartet.

Foreløpig fungerer kartet også best på datamaskin, ikke mobil.

Dersom man logger seg inn med en gratis bruker får man også tilgang til flere bilder.

Les også: Landene som ikke lenger eksisterer

Satellittrekord

Planet Labs sendte forrige måned opp 88 små satellitter med en indisk bærerakett (en verdensrekord for en enkeltoppskytning), og har i dag 149 satellitter i bane.

Dermed har de flere satellitter i bane enn noen annen privat bedrift, og posisjonerer seg som den ledende tilbyderen av satellittdata globalt.

Slik ser det ut når Planet Labs' Dove-satellitter sendes ut fra Den internasjonale romstasjonen. Video: Nasa

Les også: India har sendt opp 104 satellitter

Selskapets kunder vil få tilgang til daglig oppdaterte foto. Det er for eksempel jordbruksbedrifter, kartleggingsbedrifter og statlige byrå.

Slike jevnlig oppdaterte, detaljerte bilder kan for eksempel brukes til å forebygge avskoging, gjøre bruken av jordbruksområder mer bærekraftig, og planlegge krisetiltak i tilfelle naturkatastrofer:

Forebygger katastrofer

Andreas Kääb er professor i geofag ved Universitetet i Oslo. Han måler bevegelsen til isbreer i Argentina, New Zealand, Alaska, Himalaya og andre steder. Deres endringer er knyttet til klimaets utvikling, og når de smelter kan det påvirke det globale havnivået. Endringstakten kan ha enorme ringvirkninger lokalt, på økosystem og lokalsamfunn, dersom smeltevannsinnsjøer vokser eller tilstoppes av is – og flommer over, skriver Smithsonian.com.

Daglige satellittfoto tillater forskeren å spore endringene i mer detalj.

– Målet er å kunne forutsi hvilke breer som kan bli et problem, sier han til Smithsonian.com.

Slike data kan brukes til å utvikle et varslingssystem for katastrofer som følger av bresmeltingen.

– Om slik informasjon bare kommer annenhver uke kan vi gå glipp av viktige endringer, sier professoren til Smithsonian.com.

Øvrige kilder: Wired.

Trondheim høsten 2016. Faksimile fra Planet Labs' kart.
Trondheim høsten 2016. Faksimile fra Planet Labs' kart.

Les også:

Ingen pause i den globale oppvarmingen

Kinesisk satellitt skal gi «kvantesprang» mot hackere

Se CIAs hemmeligstemplede kart

– Ti prosent av villmarken tapt på 20 år

Annonse
Populært