Strålevernet bekymret for laseren til F-35

I fjor høst ble kampflyet F-35 avduket under en mottaksseremoni i hangar E på Ørland flystasjon. Nå vurderer Strålevernet å legge begrensninger på bruken av laser under øvelser.
I fjor høst ble kampflyet F-35 avduket under en mottaksseremoni i hangar E på Ørland flystasjon. Nå vurderer Strålevernet å legge begrensninger på bruken av laser under øvelser. Foto: Daniel Kalinikov / Forsvaret
Artikkelen fortsetter under annonsen

Laseren på F-35 kan ødelegge synet for uskyldig tredjepart under militærøvelser. Statens strålevern vurderer å sette vilkår for laserbruken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges mest omfattende og dyreste våpenkjøp har nok en gang møtt problemer.

Nå er det Statens strålevern som er bekymret for det nye kampflyets kraftige laser som brukes til å belyse aktuelle mål. Under militærøvelser kan laseren skade øynene for tredjepart.

Det var Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) som i fjor henvendte seg til Strålevernet om problemet. I ettertid har Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) lagd en rapport, og i november ble det avholdt et møte mellom Strålevernet og Forsvarsdepartementet (FD).

– Vi mottok en henvendelse fra Forsvarets logistikkorganisasjon om risikoen for øyeskader knyttet til laserbruk, sier Hanne Kofstadmoen, avdelingsdirektør i Statens strålevern, til ABC Nyheter.

Frykter tap av synet

For en drøy måned siden tok Strålevernet igjen kontakt med departementet. Her slår man fast at man ikke kan «utelukke øyeskader eller tap av syn for tredjepart» ved bruk av laser på F-35. Det skal ikke være mulig å gjennomføre ytterligere tiltak for å redusere risikoen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må Forsvarsdepartementet vurdere om bruken er berettiget ved å veie samfunnets interesser opp mot risiko for tredjeperson ved bruk av laser. Vi har ikke mottatt noe svar foreløpig, og har derfor heller ikke vurdert eventuelle vilkår, sier hun.

Avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern vil ikke opplyse hvilke tiltak deg eventuelt kan sette i verk. Foto: Statens strålevern
Avdelingsdirektør Hanne Kofstadmoen i Statens strålevern vil ikke opplyse hvilke tiltak deg eventuelt kan sette i verk. Foto: Statens strålevern

Fakta om kampflyet F-35

* Norge har besluttet å gå til anskaffelse av inntil 52 nye kampfly av typen F-35.

* Forventet kostnad for anskaffelsen, basert på en valutakurs på 8,44, er på 81,3 milliarder 2018-kroner. Levetidskostnadene er beregnet til over 270 milliarder, inkludert anskaffelseskostnadene.

* F-35 er et såkalt multirollefly, som vil si at det er bygget for å kunne løse en rekke ulike oppdrag, både alene og sammen med andre.

* F-35-flyene skal erstatte dagens F-16-fly, som fases ut fra 2019. De kan utføre langt flere oppdrag uten støtte fra andre fly eller bakkestasjoner enn de F-16 kan.

* Det skal leveres seks fly i året fram til 2025. De første tre landet på Ørland flystasjon fredag 3. november. I tillegg skal sju fly brukes til opplæring i USA.

* F-35 settes sammen på Lockheed Martins fabrikk i Fort Worth i Texas, USA.

* Lengde: 15,5 meter

* Bredde: 10,6 meter

* Motorens skyvekraft: 40. 000 pund

* Drivstoffkapasitet: 8,4 tonn

* Nyttelast: over 8 tonn (over 2,5 tonn i intern våpenlast)

* Maks hastighet: 1,6 ganger lyden (med interne våpen)

Kilder: Forsvaret, Lockheed Martin, Forsvarsdepartementet

Selv om man mener at sannsynligheten for slike skader vurderes til å være forholdsvis lav, ber Strålevernet om at FD gjør en vurdering av om risikoen for skader på tredjeperson er akseptabel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis de mener at bruk av laser på F-35 er berettiget. så «vil Strålevernet vurdere å sette vilkår for bruk av laser på F-35», heter det i dokumentet som er undertegnet av direktør Ole Harbitz.

Aktuelt: Ny plan for å senke prisen på F-35: – Betal mer nå

Hemmelighold

Saken behandles nå i departementet og man arbeider for tiden med en tilbakemelding til Statens strålevern.

Kofstadmoen vil ikke å kommentere hva som kan være en aktuell løsning, og viser også til at en rapport fra FFI som omhandler risikopotensialet er unntatt offentlighet.

– Generelt sett har vi en bred mulighet til å ilegge vilkår, men jeg har ikke anledning til å gå inn på detaljer i rapporten, sier avdelingsdirektøren.

Aktuelt:

– F-35 kan bli Norgeshistoriens største feilinvestering

Forsvarseksperter kritisk til manglende luftvern

F-35 takler ikke glatte rullebaner