Budsjettforhandlingene:–  Her kan KrF spare 55 millioner i statsbudsjettet på EUs energibyrå ACER

SUVERENITET: KrF-leder Knut-Arild Hareide er imot å legge Norge under EUs energibyrå ACER. Vil han likevel bevilge 55 millioner til formålet i statsbudsjettet for 2018?
SUVERENITET: KrF-leder Knut-Arild Hareide er imot å legge Norge under EUs energibyrå ACER. Vil han likevel bevilge 55 millioner til formålet i statsbudsjettet for 2018? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF er imot å avgi mer suverenitet til EU på energiområdet. Nei til EUs leder Kathrine Kleveland påpeker at partiet da kan spare 55 millioner i sluttspurten av budsjettforhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her burde KrF være kritisk til å bruke 55 millioner kroner til et system de er imot.

Det sier Kathrine Kleveland i innspurten av forhandlingene på Stortinget om statsbudsjettet for 2018, til ABC Nyheter.

Stortingsflertallet er for å avgi mer suverenitet på energiområdet i EØS-avtalen, ved å slutte seg til et omfattende regelverk kalt EUs «tredje energimarkedpakke».

Den innebærer et overnasjonalt energidirektorat kalt ACER. For å tilfredsstille flertallets forsøk på å opprettholde norsk suverenitet, skal ACER få en kopikontorist i overvåkingsorganet ESA i Brussel.

Men det skal også opprettes en egen uavhengig reguleringsmyndighet for energi, RME, allerede i 2018.

Til dette er det satt av 55 millioner kroner i regjeringens forslag til statsbudsjett. Det er 55 millioner KrF ifølge Kleveland burde spare inn på sine alternative forslag i budsjettforhandlingene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: KrF: God tone i budsjettsamtalene

Norge skal betale for å kopiere

– Nå foreslår regjeringa å bruke samme grepet som da de avga norsk suverenitet med Finanstilsynet. Jeg vil utfordre KrF, som det står på, sier Kleveland.

Vi ønsker ikke å overføre vår suverenitet til ESA i et så viktig område for Norge som energi, så lenge ESA bare skal strø sand på det ACER kommer fram til

Ifølge kandidatundersøkelsen Nei til EU gjennomførte før høstens stortingsvalg, går sju av åtte KrF-representanter på Stortinget inn for å stemme mot ACER.

Det gjelder også partileder Knut Arild Hareide, som også hadde en egen begrunnelse for det:

«KrF stemte våren 2016 mot at Norge skulle underlegges EUs finanstilsyn, og mange av de samme argumentene vil gjøre seg gjeldende her. Vi ønsker ikke å overføre vår suverenitet til ESA i et så viktig område for Norge som energi, så lenge ESA bare skal strø sand på det ACER kommer fram til.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da stortingsflertallet sluttet Norge til Brussels finanstilsyns-system, ble det altså opprettet en egen stilling i EFTAs overvåkingsorgan ESA, for å kopiere vedtakene fra EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I og med at Norge er medlem i EFTA, anså partiene fra Frp til Ap dermed at suverenitetsavståelsen var rimelig.

ABC Nyheter avslørte at én mann i ESA skulle ivareta finanstilsynssakene i Norge, Island og Liechtenstein, mot 606 ansatte i EUs tilsynsorganer.

Les: Én mann i ESA skal regjere over finanstilsynene i Norge, Island og Liechtenstein

Sier ja til de 55 millionene

Nå avklarer KrFs stortingsgruppe overfor ABC Nyheter at de ikke går inn for å fjerne de 55 millionene til RME på neste års budsjett.

Partiet startet klokka 14 onsdag et nytt gruppemøte for å gjøre opp status i budsjettforhandlingene med regjeringen, som jo er avhengige av å få støtte fra både KrF og Venstre.

Frp, som nå er blitt EU-kritiske, lover likevel at de skal være med på å legge mer av norsk myndighet under Brussel.

Deres nåværende parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, sa til ABC Nyheter at han kan tenke seg samme løsning for andre sektorer som energi, telekom og data.

Også Arbeiderpartiet var positiv til å legge Finanstilsynet under den ESA-ansatte i Brussel.

– Behold norsk energimakt og avvis EUs energiunion, appellerer derimot Nei til EUs rådsmøte i en uttalelse onsdag.

Les også: – Stortinget undergraver Grunnlovens uttrykkelige bestemmelser.