Hauglie får refs for pensjonsfinte

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie møtte hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden om den videre prosessen for offentlig tjenestepensjon tirsdag, men møtet brøt sammen. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix) Les mer Lukk

Arbeiderpartiet og SV reagerer kraftig på signalene fra arbeidsministeren om å gå rett til Stortinget med nye pensjonsregler for de eldste arbeidstakerne i offentlig sektor.

– Dersom regjeringa har tenkt å skape konflikt i pensjonsspørsmål og droppe den norske samarbeidsmodellen får de ikke støtte fra oss til det, sier Arbeiderpartiets Dag Terje Andersen til NTB.

Han mener arbeidsminister Anniken Hauglie (H) bør finne en løsning i samarbeid med arbeidstakernes organisasjoner fremfor å gå til Stortinget.

– Det er veldig spesielt at regjeringa endrer spillereglene som har vært fulgt så langt, sier han.

Les også: Sammenbrudd om pensjon i statsoppgjøret

Sammenbrudd

Forhandlingene om offentlig tjenestepensjon havarerte ettertrykkelig tirsdag. De fire hovedorganisasjonene LO, Unio, YS og Akademikerne var opprørt over Hauglies kontante avvisning av kravet om streikerett på pensjon.

Organisasjonene krever at en avtale om ny tjenestepensjon i offentlig sektor legges frem for medlemmene i en uravstemning ved mellomoppgjøret i 2017. En slik fremgangsmåte – som er uvanlig for mellomoppgjør – vil gi organisasjonene streikerett.

Fremgangsmåten er den samme som i 2009, da et lignende forsøk på å finne frem til nye pensjonsordninger i offentlig sektor strandet.

Les også: Det finnes en viss rød tråd i «pensjonsgalskapen»

Avviser

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har kategorisk avvist kravet om å bringe pensjonsspørsmålet inn i tariffoppgjøret.

Og når forhandlingene nå har brutt sammen, vil hun i stedet gå rett til Stortinget med et forslag til samordning mellom tjenestepensjon og den nye folketrygden for dem over 62, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi må lage samordningsregler for dem som er 62 år, som vi går til Stortinget med. Ikke for de yngre. Men for de eldste må vi det, sier arbeidsminister Hauglie til avisen.

Det finnes allerede regler for å samordne tjenestepensjon med den gamle folketrygden, men ikke den nye, og om fem år vil de første kullene som omfattes av den nye ordningen, nå pensjonsalder.

Les også: Pensjonskrangel fra lønnsoppgjøret

Venstre vil lytte

Arbeidstakerorganisasjonene reagerer på Hauglies fremferd, i likhet med SVs Kirsti Bergstø.

– Kravet fra arbeidstakerne er i tråd med pensjonsforliket fra 2005. Det er oppsiktsvekkende at regjeringen velger å la forhandlingene bryte sammen på dette grunnlaget, sier hun.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad sier det haster å finne en løsning på pensjonsspørsmålet, men mener dette bør gjøres i dialog mellom partene og ikke på Stortinget.

– Dette bør løses i forhandlinger med partene, sier han.

Også Venstres Sveinung Rotevatn oppfordrer partene til å gjenoppta samtalene, men han utelukker ikke at Venstre vil samarbeide med regjeringspartiene om saken i Stortinget.

– Det beste er om partene finner en omforent løsning, men til syvende og sist er det Stortingets ansvar å sørge for at ordningene er gode nok for den enkelte, sier Rotevatn til NTB.

Les også: LO vil stille «hårete, men rettferdige» pensjonskrav