Meny

Stemmer/Penger:

Det finnes en viss rød tråd i «pensjonsgalskapen»

Det kan være vanskelig å vite hvor mye penger man har krav på som pensjonist. Illustrasjonsfoto: Foto: COLOURBOX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Alexandra Plahte
Jurist, Leder pensjon i Gabler Pensjon & Rådgivning

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Alexandra Plahte gir deg nøkkelen til å forstå pensjon og forklarer hvorfor du bør bry deg.

Møt Alexandra Plahte:

Alexandra Plahte er jurist og jobber som Leder pensjon i Gabler Steenberg & Plahte AS. Hun er uavhengig rådgiver for offentlige og private virksomheter og deres ansatte innenfor pensjon. Alexandra er kjent for sitt engasjement og evne til å formidle komplisert fagstoff på en lettfattelig måte. Hun er ofte å se i media og er mye brukt som foredragsholder. Hun har også skrevet flere fagbøker og fagartikler.

At pensjon er i fokus er det liten tvil om. Hvor ofte møter man ikke overskrifter som; «Den store pensjonsbomben», «Pensjon; vinnere og tapere», «Unngå pensjonsfellene», «Hvordan bli en pensjonsvinner?», «Nye pensjonsregler rammer én million arbeidstakere» osv.?

Antall pensjonsoppslag skyldes neppe at journalister flest synes pensjon er grensesprengende spennende, men fordi pensjon faktisk selger.

Red.anm: Dette er det første innlegget om pensjon Alexandra Plahte skrev for ABC Nyheter. Se alle sakene så langt nederst.

Les også: AFP – et verdifullt gode om man oppfyller kravene

En av de større avisene fortalte meg her om dagen at meningsmålingene dere viste at hovedoppslag med pensjon faktisk selger mer enn både oppslag om sex og været. Det sier litt …

De fleste jeg møter sier imidlertid de opplever pensjon som både sammensatt, komplisert og vanskelig tilgjengelig. De fleste sier de vet pensjon er viktig, men orker liksom ikke helt å ta tak i det. Selv må jeg innrømme jeg smiler når jeg ser pensjonsreklamen med han som alltid har - minst - 1000 gode unnskyldninger for å unngå å sette seg ned for å skaffe seg oversikt over sin egen pensjon. De mest kjedelige oppgavene i hjemme blir «plutselig» langt mer viktig og interessante enn det å skulle sette seg inn i sin egen pensjon.

Les mer om Alexandra Plahte på Gablers nettsider

Min erfaring er at frustrasjonen/følelsen av «avmakt» ofte ligger i at man ikke helt vet hva man skal spørre om eller hvor man skal spørre om hva. Samtidig er man - naturlig nok - primært opptatt av en ting; Hva betyr det for meg og lommeboka mi?

Når det gjelder den yngre garde er det erfaringsmessig mange som rett og slett ikke ser poenget med å bry seg om pensjon med den begrunnelsen av at; «Det er jo så langt frem i tid..». Dersom de kun tenker på pensjon som alderspensjon, er dette i og for seg riktig. For ungdommen er alderdommen – i antall år – langt frem i tid, og det finnes mange måter å spare på. Utdanning er en form for investering, og nedbetaling på boliglån er en av mange spareformer. Pensjon er imidlertid mer enn alderspensjon. - Hva om det «smeller» i morgen? Uførepensjon og etterlattepensjon er også pensjon. Temaet pensjon er derfor definitivt viktig - ikke minst - også for ungdommen!

Les også: Fire av ti går i pensjon med boliggjeld

Illustrasjon av Carsten Berg Høgenhoff/Brødrene Fossum AS

Dette er pensjon

Så hvor begynner man for å få oversikt over denne tilsynelatende uoversiktlige pensjonsverdenen? Min påstand er at pensjon faktisk er mulig å forstå og at det – tross alt – finnes en viss rød tråd i «galskapen».

Nevner man ordet pensjon tenker de fleste - naturlig nok - på alderspensjon. Det er selvsagt riktig, men pensjon er mer enn alderspensjon. Det er heller ikke slik at all pensjon kommer fra én kilde. Pensjon kommer normalt fra tre kilder; folketrygden (NAV), pensjon gjennom arbeidsforhold og private ordninger.

I pensjonsboka til kollega Hilde Nordstoga og meg ha vi forsøkt å illustrere dette gjennom en illustrasjon som viser en gammel mann (se bilde til høyre) .

Illustrasjonen av paraplyen hans viser at pensjon rommer langt mer enn alderspensjon; uførepensjon, etterlattepensjon, AFP og annen førtidspensjon er også pensjon. Det heller ikke slik at all pensjon kommer fra ett sted; pensjon kommer normalt fra tre kilder:

  • Folketrygden (NAV)
  • Arbeidsforhold
  • Private ordninger

Det viktigste rådet...

Et av de kanskje beste rådene jeg opplever jeg kan gi den enkelte, er å stille seg spørsmålet; Hva spør jeg om (alderspensjon, uførepensjon eller etterlattepensjon) og fra hvilken kilde spør jeg (folketrygden, pensjon gjennom arbeidsforhold eller private ordninger)?

Husker man å stille seg disse to spørsmålene er mye gjort. Et godt eksempel er kvinnen som ringte meg for en tid tilbake. Hun var samboer og de hadde felles barn. Hun og samboeren hadde bestemt seg for å sette seg inn i reglene og hadde ringt rundt for å høre om de var berettiget til etterlattepensjon dersom en av dem døde. De tenkte - naturlig nok - at det umulig kunne være vanskelig; svaret var enten ja eller nei. Seks telefoner senere satt de med tre ja og tre nei. De var helt sikre på at det måtte være feil.

Les også: Tidlig uttak gir lavere pensjoner

Som jeg fortale henne, trenger det imidlertid faktisk ikke være feil. Spørsmålet er hvor de henvendte seg og hvem som svarte hva. Reglene i folketrygden er jo ikke de samme som reglene i tjenestepensjonsordningene. Var det til Nav som svarte ja, er det korrekt ettersom samboer med felles barn likestilles med ektefeller. Hva gjelder pensjon gjennom arbeidsforhold, er svaret avhengig av hvilken tjenestepensjonsordning de er omfattet av. Var de ansatt i offentlig sektor, er korrekt svar nei ettersom kravet for rett til etterlattepensjon der er at man er gift. Jobbet de derimot i privat sektor, kunne både ja og nei være riktig alt avhengig av hva som lå i pensjonsplanen på tjenestepensjonsordningen deres. Arbeidsgiver i privat sektor er nemlig ikke pålagt å ha etterlattedekning for sine ansatte. Velger de imidlertid å ha det, er det fullt mulig å bestemme at dekningen også skal omfatte samboere. Om man har fells barn med samboer eller ei, spiller i så fall ingen rolle; "samboer er samboer".

Er du i tvil om hvor du skal begynne for å finne frem i «pensjonsjungelen» er det det en god start å være tydelig på hvilken pensjonsytelse du tenker på og hvilket regelverk som gjelder (NAVs regelverk eller regelverket for tjenestepensjonsordningene, AFP ordningen el).

Lykke til!

Har du forslag til hva Plahte bør skrive om neste gang? Send en mail til stemmer@abcnyheter.no

Les også:

Ett tastetrykk og pensjonen kan firedobles

Håpløst spareprodukt vekkes til live i «ny drakt»?

Én pensjonskonto? Ja takk!

Pensjonsvalg på feil grunnlag kan koste dyrt!

Mange bør vurdere høyere aksjeandel på innskuddsordningen sin

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:58 Seier til Skarpnord06:05 To drept og 285 såret ved grenseoverganger i Venezuela06:00 Gullrush ga rekordgod VM-innledning05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Pompeo fordømmer angrep mot sivile i Venezuela04:47 17 evakuert etter brann i bygård i Oslo04:29 Zuccarello klar for ny klubb04:02 Ap vil at tillitsvalgte skal kunne sjekke lønna til innleide firma03:01 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15 Oslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45 Høyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31 Saudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01 Mann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:22 Boeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10 Gravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05 Avføring smurt på bygninger i Halden22:52 Minst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47 Roma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27 Kausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25 Fraktfly styrtet i Texas21:59 Tolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18 Kvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50 Maduro bryter med Colombia20:32 Voldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21 Opptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15 Vipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32 Spår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30 Lykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07 Vil noen redde atom-avtalen?18:36 Hevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24 – Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16 Skotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03 Minst én død i snøskred i Østerrike17:48 Falla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11 Gulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56 Åtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53 Bronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41 Landslagstrener Nossum tok til tårene16:22 Ap-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52 Ingen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49 Mann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09 Politiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02 Mester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49 Venezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47 Super-G-rennet i Bansko snødde bort14:42 VM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17 Graabak vraket til lagsprinten i VM14:15 Røthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13 Pappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05 Tankene raste gjennom hodet på Therese13:41 Tilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36 Solskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28 Sølv-Østberg brøt med alle råd13:20 Tarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16 To til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09 McGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06 Kane fra start mot Burnley12:57 Weng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52 Barcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47 Seks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36 Abid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32 Rørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29 Pappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28 Nord-Koreas leder til Vietnam12:26 KrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15 Goggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05 Johaugs manager: – Nå er alt glemt11:59 Skipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54 Kardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44 Riiber har knekt Bergisel-koden11:42 Overlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38 Mann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34 – Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29 NBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14 Mann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09 Johnson leder storturnering i golf i Mexico11:02 Direkterapportering fra skiathlon for menn10:57 Kinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43 Minst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29 FIFA tok U17-VM fra Peru09:30 Mann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14 Norsk semifinaletap i junior-VM curling09:02 Palace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00 14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27 Bomber ryster Nigeria på valgdagen08:26 Dagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12 Skarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03 Haugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00 Falla kan legge forbildet bak seg06:30 Johaugs rakettfart lager grå hår06:27 Økning i antall tyveri i byggebransjen06:14 Venezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50 Dette skjer i dag05:35 Dette skjedde i natt05:10 VG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09 R. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09 Norwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28 19 kilo ost per nordmann03:27 USAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela
Siste nytt
06:58SportSeier til Skarpnord06:05VerdenTo drept og 285 såret ved grenseoverganger i Venezuela06:00SportGullrush ga rekordgod VM-innledning05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25VerdenPompeo fordømmer angrep mot sivile i Venezuela04:47Norge17 evakuert etter brann i bygård i Oslo04:29SportZuccarello klar for ny klubb04:02NorgeAp vil at tillitsvalgte skal kunne sjekke lønna til innleide firma03:01NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden02:15NorgeOslo-politiet har rykket ut til 44 knivepisoder i år01:45NorgeHøyre-politikere i Bergen vil ha tiggeforbud01:31VerdenSaudi-Arabia utnevner kvinnelig ambassadør til USA01:01NorgeMann slo politibetjent da han ikke fikk tilbringe natten i arresten00:22VerdenBoeing 767-lastefly styrtet ved Houston00:10VerdenGravid Meghan og Harry på Marokko-visitt00:05NorgeAvføring smurt på bygninger i Halden22:52VerdenMinst to drept i sammenstøt på grensa mellom Venezuela og Brasil22:47SportRoma jublet for viktig seier etter overtidsscoring22:27VerdenKausjon på 1 million dollar for R&B-stjernen R. Kelly22:25VerdenFraktfly styrtet i Texas21:59NorgeTolletaten: Personvernet ikke godt nok ivaretatt21:18NorgeKvinne ikke gjort rede for etter brann på Notodden20:50VerdenMaduro bryter med Colombia20:32SportVoldtektssak mot tidligere Molde-spiller skal etterforskes mer20:21VerdenOpptellingen i gang etter voldspreget valg i Nigeria20:15SportVipers til sin første kvartfinale i mesterligaen19:32MotorSpår at halvparten av bilbutikkene blir borte19:30SportLykkelig Johaug: – Det viktigste gullet jeg har tatt19:07StemmerVil noen redde atom-avtalen?18:36NorgeHevingen av fregatten Helge Ingstad kan starte mandag18:24Helse og livsstil– Du gjør opp status når du får en slik beskjed18:16SportSkotrøbbel for Forfang: – Noe bør gjøres18:03VerdenMinst én død i snøskred i Østerrike17:48SportFalla får Østberg som VM-makker på lagsprinten17:11SportGulbrandsen åpnet sprint-VM med ny personlig rekord16:56NorgeÅtte siktet: Politiet fant over 100 kilo narkotika16:53SportBronsevinner Sundby viftet vekk Bolsjunovs kritikk16:41SportLandslagstrener Nossum tok til tårene16:22PolitikkAp-veteran fra Oppland vil ha Giske som partileder15:52SportIngen norske medaljer i storbakken: – Selvfølgelig kjipt i et VM15:49NorgeMann alvorlig skadd i klatreulykke i Hordaland15:09NorgePolitiet etterlyser varebil som fraktet cyanid15:02SportMester Røthe skal snakke Iversen til fornuft14:49VerdenVenezuelanske soldater slutter seg til Guaido14:47SportSuper-G-rennet i Bansko snødde bort14:42SportVM-sensasjonen Karlsson sa unnskyld til Kalla14:17SportGraabak vraket til lagsprinten i VM14:15SportRøthe tok sitt første VM-gull på norsk drømmedag14:13SportPappa Røthe: – Jeg er både rørt og stolt14:05SportTankene raste gjennom hodet på Therese13:41PolitikkTilsvar: Misvisende om meldeplikt til EU13:36SportSolskjær om Pogba: – Han er en leder i garderoben og på banen13:28SportSølv-Østberg brøt med alle råd13:20SportTarjei Bø vant sprinten i åpent EM13:16NorgeTo til sykehus for sjekk etter boligbrann i Nordland13:09SportMcGrath og Bråthen tok sølv og bronse i junior-VM13:06SportKane fra start mot Burnley12:57SportWeng: – Nå mangler det bare litt i hodet12:52SportBarcelona-sjefen forsvarer Suárez12:47NorgeSeks gutter i retten for grove ran i Oslo12:36PolitikkAbid Raja: – Uforståelig angrep fra Sp og Rødt på meldeplikt til EU12:32SportRørt Jacobsen om Johaug: – Hun er tilbake der hun skal være12:29SportPappa Johaug: – Våget ikke tro på gull før målstreken12:28VerdenNord-Koreas leder til Vietnam12:26NorgeKrFU-lederen hardt ut mot Knut Arild Hareide12:15SportGoggia vant utfor i Crans-Montana, Mowinckel på 11.-plass12:05SportJohaugs manager: – Nå er alt glemt11:59SportSkipresidenten: – Hele Norge unner Therese dette11:54VerdenKardinal: Vatikanet slettet arkiv over overgripere11:44SportRiiber har knekt Bergisel-koden11:42SportOverlegent VM-gull til Therese Johaug, dobbelt norsk11:38NorgeMann tiltalt for gullsmedran i Oslo11:34Penger– Kunsten å spise godt, det gode liv, trues nå11:29SportNBA-stjerne fortviler over VM-kvalifiseringsreglene11:14NorgeMann til sykehus med hodeskader i Oslo – to pågrepet11:09SportJohnson leder storturnering i golf i Mexico11:02SportDirekterapportering fra skiathlon for menn10:57NorgeKinesisk selskap kan overta Bergensbanen10:43VerdenMinst 84 døde og 200 syke etter alkoholforgiftning i India10:29SportFIFA tok U17-VM fra Peru09:30NorgeMann til sykehus med stikkskader etter slagsmål i Porsgrunn09:14SportNorsk semifinaletap i junior-VM curling09:02SportPalace-manager Hodgson blir historisk mot Leicester09:00Verden14-åring fra Hammerfest forbereder seg til Oscar-kvelden08:27VerdenBomber ryster Nigeria på valgdagen08:26NorgeDagboknotater forteller ny historie om da «Hydro» ble senket: – Jeg håper moren min tilgir meg08:12SportSkarpnord ett slag bak lederen før siste runde08:03NorgeHaugesund: Drapssiktet ble anbefalt tvunget psykisk helsevern i 201708:00SportFalla kan legge forbildet bak seg06:30SportJohaugs rakettfart lager grå hår06:27NorgeØkning i antall tyveri i byggebransjen06:14VerdenVenezuela stenger grenseoverganger til Colombia05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeDette skjedde i natt05:10NorgeVG: Antatte kidnappere opererte med to kryptovalutaer05:09VerdenR. Kelly overga seg etter overgrepstiltale04:09NorgeNorwegian-fly landet i Sverige etter å ha vært strandet i Iran03:28Mat og drikke19 kilo ost per nordmann03:27VerdenUSAs sikkerhetsrådgiver dropper Korea-møte på grunn av Venezuela
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus