Pensjonskrangel fra lønnsoppgjørets første dag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pensjon fra første tjente krone og rett til å forhandle om pensjonsordningene står øverst på Fellesforbundets kravliste i årets oppgjør. Norsk Industri har ikke noe å gi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fellesforbundets leder Jørn Eggum og Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen måtte strekke seg for å utveksle det symbolske håndtrykket over bordet, og dermed markere starten på årets tariffoppgjør tirsdag.

– Her har du noe godt å holde i, sa Eggum da han leverte Fellesforbundets krav.

– Her har du noe enda bedre, repliserte Lier-Hansen da han overrakte kravene fra arbeidsgiversiden.

Les også: Fellesforbundet lover å sikre mer pensjon

Stor avstand

Avstanden er utvilsomt stor mellom partene idet forhandlingene starter.

LO-tilknyttede Fellesforbundet heiser som varslet pensjonskrav inn i tariffoppgjøret, noe NHO-foreningen Norsk Industri for lengst har varslet at de ikke vil gå med på.

– Du opparbeider rett til feriepenger, rett til sykepenger og du betaler skatt fra første krone du tjener i lønn. Da er det også opparbeidelse av tjenestepensjon fra første krone et rettferdig krav, forklarer Eggum overfor NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan godt bruke tid på å snakke om pensjon. Men vi har ikke noe å gi – for vi mener det ikke hører hjemme i et tariffoppgjør. Da klarer ingen av partene å se den komplekse helheten, og derfor vil vi avvise pensjon på prinsipielt grunnlag, fastslår Lier Hansen.

Les også: Fire av ti går i pensjon med boliggjeld

Pensjons-fobi

De to frontfagstungvekterne ga likevel uttrykk for at de ikke er bekymret for at avstanden vil ende med brudd og konflikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er alltid avstand i starten. Det presenteres tre-fire-fem krav, og partene vet at det bare er en del av disse kravene som vil føre fram. Derfor tenker jeg at disse forhandlingene ikke er så veldig annerledes enn tidligere runder, selv om det i øyeblikket virker som om vi nå står veldig langt fra hverandre, sier Lier-Hansen til NTB.

Eggum fastholder på sin side at pensjonskravene er realistiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har lenge vært en vanskelig nøtt, og det har til tider vært en fobi i NHO-fellesskapet å snakke om pensjon. Når de sier at de ikke har noe å gi, så er det jo det samme de sier om kjøpekraft og alle andre krav. Så nå får vi se hva forhandlingene bringer, sier Fellesforbundets leder.

Les også: Klare for omkamp om offentlig «gullpensjon»

Null, null, null

Norsk Industri går inn i forhandlingene med utgangspunkt at lønnsveksten skal bli «null, null, null». Utfordringene knyttet til fallet i oljeprisen og et sterkt behov for kostnadskontroll i all konkurranseutsatt industri er arbeidsgiverforeningens viktigste argumenter.

– Våre medlemmer skal ikke ha reallønnsnedgang, sa Eggum gjentatte ganger da partene utdypet sine posisjoner på en pressekonferanse etter kravutvekslingen på Thon Hotel Opera – der forhandlingene skal finne sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesielt er det «lønnstakere som er blitt hengende etter», som LO-forbundet krever skal prioriteres i lønnsoppgjøret.

Arbeidsdagen

Også andre deler av kravlistene kan det bli strid om. Fellesforbundet vil kna avtalene mellom partene slik at det blir vanskeligere å operere utenfor det organiserte arbeidslivet. Blant annet gjelder det godtgjøring knyttet til pendlerreiser.

Norsk Industri vil på sin side stramme inn – samtidig som de vil utvide normalarbeidsdagens lengde og pålegge at lokale forhandlinger i sterkere grad enn i dag tar hensyn til konkurranseutsatt industri.

– Det er ikke noe problem å jobbe 365 dager i året og 24 timers skift innenfor dagens avtaler. Utvidelse av normalarbeidsdagen innebærer bare å flytte tidspunktene for når ulempetillegg skal utbetales, kommenterer Eggum.