Migranter plasseres i varebiler og sendes til Florida: – De vil at vi skal rydde opp

Hit skal migrantene busses for å bidra i opprydningsarbeidet. Om jobbtilbudet er reelt vites ikke. Les mer Lukk

I flere uker har et stort antall migranter fra Venezuela vært strandet i New York, uten arbeid eller husly. Nå har de fått tilbud om 15 dollar i timen, dersom de blir med inn i katastrofeområdet i Florida.

De vet lite om detaljene rundt oppdraget, annet enn at de skal inn i Florida og delta i opprydningsarbeidet etter orkanen Ians herjinger. Inn i områder som omtrent er jevnet med jorden. Om det er trygt vet de ikke, og lovnadene er få, men de har likevel håp om at det er bedre enn der de er nå.

– Jeg drar ned dit for å jobbe. Det har vært nærmest umulig for oss å finne arbeid her i New York, så derfor tar vi sjansen. Hvordan tror du utsiktene for jobb er i Florida? spør 37 gamle Javier Moreno journalistene i New York Post.

Ble kontaktet av «Camilla»

Det vet de dessverre lite om, og den eneste informasjonen Moreno har kom fra en kvinne som introduserte seg som Camilla. Hvilken organisasjon hun kom fra husker han ikke.

– De ønsket å rekruttere oss til opprydningsarbeidet etter orkanen. Vi skulle få 15 dollar i timen, overtid og 15 dollar daglig til mat og drikke, forteller Moreno.

New York Times fulgte migrantene til en av parkeringsplassene hvor de angivelig skulle bli plassert i en varebil og skysset ned til Florida. En kjøretur som tar intet mindre enn 20 timer.

(Saken fortsetter under bildet)

Et bilde av en familie ble funnet på eiendommen til en kanadisk familie som befant seg i feriehjemmet sitt i Florida da orkanen traff. Les mer Lukk

Migranter «lurt i felle»

Det har lenge stormet rundt migrant-situasjonen i USA, etter at det ble klart at myndigheter i en rekke republikanske delstater med viten og vilje har sendt migranter til demokratiske delstater, i protest mot de de oppfatter som alt en for mild migrant-policy.

I september igangsatte politiet i Massachusettes etterforskning etter at flere titalls migranter ble «lurt i felle» på ferieøya Martha’s Vineyard. 48 personer skal angivelig ha blitt plassert på et fly fra Florida til Massachusettes på falske premisser. De trodde de skulle få jobbe på ferieøya, men da de ankom stedet ble de forlatt på gata.

De flere titalls personene hadde nylig ankommet Florida fra Venezuela, på lik linje med de som nå fraktes inn i katastrofeområdet i Florida. Ifølge politiet ble de lurt til USA med lovnad om arbeid, fraktet inn i demokratiske delstater og brukt som brikker i et politisk spill.

– 48 personer ble lokket, og jeg sier lokket, på falske premisser og en lovnad om et hotellopphold på et par dager. De ble så plassert på et fly og sendt til Martha’s Vinyeard, sa politisjef Javier Salazar under en pressebriefing i september.

Hva som møter migrantene som nå sendes til Florida vites ikke. Det eneste de er garantert er enorme ødeleggelser og en delstat i krise.

Video: Folk ble «lurt i felle» på Martha’s Vineyard – guvernør involvert:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Politiet: Folk ble «lurt i felle» på Martha’s Vineyard – guvernør involvert Les mer Lukk

«Livstruende stormflo»

Ødeleggelsene er omfattende etter det som går ned i historien som en av de kraftigste orkanene som noen gang har truffet USA, med en vindstyrke på 67 meter i sekundet. I Norge betegner vi det som en orkan så snart vindstyrken stiger over 32,6 sekundmeter.

Hus har rast ut i sjøen og båter ligger på land. Idylliske Fort Myers i Florida er ikke til å kjenne igjen. Les mer Lukk

Boliger, bedrifter og helseinstitusjoner ble oversvømt sør i Florida som følge av uværet og en stormflo på opptil 5,5 meter. Om lag 2,7 millioner boliger og bedrifter mistet strømmen – nesten av en firedel av Floridas strømkunder.

I Fort Myers, som ble hardest rammet, ble gatene gjort om til elver, og havvann fosset inn i hus. Flere titalls båter som lå fortøyd i havnen, har sunket, mens andre ble tatt av vannmassene og endte opp gatelangs i sentrum, skriver lokalavisen Tampa Bay Times.

– Vi har aldri tidligere sett en så kraftig stormflo, sier DeSantis.