Dykkere kan ha funnet nazi-skatt

I flere måneder studerte de polsk dykkerne vraket av SS Karlsruhe. Kanskje har de løst en snart åtti år gammel gåte om hvor en enorm skatt er blitt av. Foto: Tomasz Stachura/ Baltictech Les mer Lukk

Polske dykkere har funnet det legendariske naziskipet SS Karlsruhe. Kanskje inneholder det en skatt.

Nesten 80 år etter at skipet sank skal polske dykkere ha funnet vraket av skipet SS Karlsruhe i Østersjøen. Og om bord kan en enda mer legendarisk skatt befinne seg, skriver The Guardian.

Skipet ble senket av sovjetiske fly i april 1945, bare uker før frigjøringen. Skipet forlot Hela-halvøyen i Polen og var på vei mot København med litt over ett tusen tyske krigsflyktninger om bord. SS Karlsruhe dannet da en konvoi sammen med SS Santander og tre minesveipere.

Les også: Forfatter: Nazi-offiserer mente brenningen av Finnmark var meningsløs

Tungt lastet

Konvoien er ifølge den britiske avisen kjent som Operasjon Hannibal - hvilket var den største sjøbaserte flukten som er gjennomført. Operasjonen bidro til at en million tyske soldater og sivilister klarte å rømme fra Øst-Preussen og dermed unngå sovjetiske tropper som var på vei mot dem.

Skipet SS Karlsruhe var tungt lastet da det hentet passasjerene i Polen. Angivelig med en skatt så stor at det ikke klarte å holde følge med resten av konvoien.

– Det er praktisk talt intakt. Om bord i lasterommet har vi funnet militære kjøretøy, porselen og en menge kasser vi ikke vet hva inneholder, sier Tomasz Stachura som er en av dykkerne som har vært inne i vraket.

(Artikkelen fortsetter under)

Dykkerne har funnet militære kjøretøy, porselen og en hel del uåpne kasser om bord i skipet. Foto: Tomasz Stachura/ Baltictech Les mer Lukk

Plyndret palass

Hva så disse kassene inneholder kan være mangt, men spekulasjonene går mot en kjent skatt. I 1941 plyndret tyske soldater Katarinapalasset utenfor St. Petersburg i Russland.

Les også: – Spor etter slagskipet Tirpitz finnes i nordnorske trær

Tyskerne tømte det legendariske amberrommet i palasset. Rommet var kledd i rav og gull og er ikke funnet på de snart åtti årene som er gått siden det ble stjålet. Historiene skal ha det til at tyskerne gjemte det i gruver i Tsjekkia i flere år, før det skal ha blitt hentet ut og fraktet av gårde med SS Karlsruhe.

Ifølge dokumenter fra 1945 hadde skipet hastverk med å seile fra Polen.

– Når du setter alt dette sammen, så stimulerer det fantasien. Å finne et tysk skip med kasser som har innhold vi ikke kjenner til på bunnen av Østersjøen, kan bli en avgjørende del av historien, sier Tomasz Zwara, en annen dykker.

Det ble bygget en kopi av amberrommet på slutten av 1970-tallet. Det opprinnelige rommet ble bygget tidlig på 1700-tallet til den preussiske kongen og var lenge i Berlin. I 1716 ga kong Frederick William den første rommet i gave til sin russiske allierte, tsar Peter den Store.

Rommet ble i sin tid omtalt som verdens åttende under.