Erdogan: Leveranse av russiske missiler kan bli framskyndet

Tidligere denne uka var Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Russland hvor han møtte Russlands president Vladimir Putin. Foto: Alexei Nikolsky / Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Tyrkias president Tayyip Erdogan sier at leveransen av avanserte luftvernmissiler fra Russland kan bli fremskyndet, skriver Reuters.

– Avtalen er gjort, alt er klart. S-400-missilene skal leveres i juli. Kanskje kan det fremskyndes.

Det sa Erdogan til pressen før han gikk om bord i et fly hjem fra Russland der han den siste uka har besøkt Russlands president Vladimir Putin.

President Erdogan kunngjorde i september i fjor at det var inngått kontrakt med Russland om kjøp av S-400, som er et moderne og avansert luftvernrakettsystem. Verdien av kontrakten skal være på 22 milliarder kroner.

Tyrkia har en kontrakt om kjøp av rundt 100 fly av typen F-35 fra USA, men amerikanerne stanset inntil videre leveransene 1. april som følge av Tyrkias avtale med Russland.

Aktuelt: Russland utplasserer rakettsystem ved St. Petersburg

Utenriksminister Mevlut Cavusoglu sier i et intervju med tyrkiske NTV at Tyrkia må kjøpe flyene på annet vis dersom USA ikke leverer.

– Dersom F-35-flyene ikke leveres, tvinges jeg til å kjøpe flyene jeg trenger et annet sted, sier Cavusoglu.

Han sier også at de vurderer å anskaffe flere russiske S-400-missiler eller andre våpensystemer dersom de ikke får kjøpe amerikanske missiler.

USA har i utgangspunktet lovet at Tyrkia kan kjøpe amerikanske Patriot-missiler for over 30 milliarder kroner.

NATO-landet Tyrkias beslutning om å satse på et russisk våpensystem kom overraskende på forsvarsalliansen.

USA ser på det russiske systemet som uforenlig med allierte systemer og har lagt et voldsomt press på Tyrkia for å få stoppet planene.

Ekspert: – Flere i NATO ser ikke Russland som den største trusselen

Forsker: – Et sjokk for Erdogan