Meny

– Et sjokk for Erdogan

Duer flyr forbi en plakat av president Tayyip Erdogan i byen Bursa 6. april. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/REUTERS.

Det er fortsatt strid om resultatet i Istanbul og Ankara, en uke etter det tyrkiske lokalvalget forrige uke.

– Mange tyrkere nærer nå et håp om politisk endring. Plutselig har det slått sprekker i forestillingen om at Erdogan har full kontroll over det politiske systemet, og jeg tror han forstår det selv, sier Pinar Tank, seniorforsker ved PRIO.

Hun er født i Tyrkia, og har forsket på tyrkisk politikk i 20 år. President Erdogans parti og dets allierte fikk 52 prosent av stemmene i Tyrkia som helhet ved lokalvalget 31. mars, men i de viktige byene Istanbul og Ankara så de første resultatene ut til å gi opposisjonen seier.

Regjeringspartiet AKP (Rettferdighets- og utviklingspartiet) og president Recep Tayyip Erdogan har krevd omtelling i en rekke distrikt i Istanbul, og klaget inn valgresultatet i Ankara.

Om tapet av disse byene blir fasit vil det være det alvorligste valgnederlaget for Erdogan i løpet av 25 år som landets dominerende politiker.

Stanser leveranser: Pentagon: USA stanser F-35-leveranser til Tyrkia

Viktig by

Istanbul er den økonomisk viktigste byen i landet, og hjembyen til president Erdogan. Her la han fundamentet for sin politiske karriere før han ble landets statsminister og deretter president. Både Istanbul og Ankara har vært under regjeringspartiet AKP eller dets islamistiske forløpers kontroll siden 1994, da president Erdogan først ble valgt til ordfører av Istanbul.

Presidenten har markert seg som frittalende og folkelig, men blir sterkt kritisert for autoritære tendenser. Erdogan har brutt med den sekulære tradisjonen i det moderne Tyrkia, ved å gi islam en større rolle i politikken (SNL)

Den eventuelle seieren til opposisjonens kandidat i Istanbul, den relativt ukjente Ekrem Imamoglu, er en av de største overraskelsene i tyrkisk politikk de senere åra.

Forsøker : Stoltenberg forsøker å mekle mellom Trump og Erdogan

Stor valgdeltakelse

Både Imamoglu fra partiet CHP og presidentens mann Biali Yildirim erklærte seier i Tyrkias økonomisk viktigste by like etter lokalvalget.

Seniorforsker Pinar Tank ved PRIO.

Valget var nok et sjokk for AKP og Erdogan. Det har lenge vært en slags politisk apati i Tyrkia, med en følelse av at AKP uansett kontrollerer alt, sier Tank.

Likevel hadde lokalvalget 85 prosent deltakelse, større enn det som er vanlig i mange europeiske lokalvalg.

– Det tyrkiske samfunnet er nå sterkt polarisert. Jeg tror ikke nødvendigvis Erdogans tilhengere er udemokratiske eller ønsker et autoritært styre, men de frykter å tape politisk makt. AKP har også mistet velgere ved dette lokalvalget.

Den viktigste opposisjonskoalisjonen fikk 38 prosent av stemmene på landsbasis, med partiet CHP i tet.

Nederlag : Erdogan erklærer seier, men taper i storbyene

– Jeg tror mange tyrkere har gått lei av den polariserende retorikken til Erdogan. Samtidig vil de ikke gå tilbake til gamle dager, der borgere med tradisjonelle muslimske verdier ikke hadde noen makt og en sekulær elite drev landet frem.

Omtellingen pågikk i flere av byens valgdistrikter søndag, og foreløpige resultater antyder fortsatt flertall for CHP, melder NTB.

(Artikkelen fortsetter under)

Tilhengere av president Erdogan og hans regjeringsparti AKP roper slagord i Istanbul 1. april, dagen etter lokalvalget i landet. NTB Scanpix/AFP.

«Organisert kriminalitet»

På en pressekonferanse mandag ettermiddag hevder Erdogan at organisert kriminalitet og tyverier ved valgurnene har påvirket resultatet, melder NTB.

– Jeg tror ikke Erdogan kan avvise hele valgresultatet, og at han må akseptere tapene av flere byer. Jeg har likevel tvil, han er ikke kjent for å akseptere demokratiske prosesser ellers, sier Tank.

Presidenten kan også finne på å «straffe» de opposisjonelle, ved for eksempel å stramme inn kommunebudsjettene i Istanbul og Ankara, for senere å klandre opposisjonen for den økonomiske situasjonen frem mot neste valg, mener forskeren.

Les også: Tyrkisk opposisjonskandidat hevder han vinner lokalvalg etter omtelling

Europarådets observatørdelegasjon uttalte etter valget at de ikke er overbevist om at Tyrkia har hatt et klima for frie og rettferdige valg.

Men valgresultatet er langt fra noe endelikt for Erdogan. Presidenten har fått utvidet embetets grunnlovfestede makt, og AKP har sammen med den Nasjonale bevegelse fortsatt flertall i parlamentet. Etter kuppforsøket i 2016 strammet Erdogan og hans islamistparti grepet om makten, rettsvesenet og media kraftig.

(Artikkelen fortsetter under)

Tilhengere av det tyrkiske regjeringspartiet AKP feirer i Ankara 1. april 2019 etter resultatet av lokalvalget. President Erdogan lovet på valgdagen 31. mars at partiet ville «rette opp sine mangler», etter at det gikk mot jevne resultater i Ankara, Istanbul og andre distrikt. Regjeringspartiet og dets koalisjonspartnere fikk likevel 52 prosent oppslutning på landsbasis. NTB Scanpix/AFP.

Krever seier

På pressekonferanser har Imamoglu allerede omtalt seg som Istanbuls nye ordfører. Rundt om i byen har det regjerende AKP på sin side hengt opp plakater med seiersbudskap, der partiets kandidat Binali Yildirim takker Istanbul for seieren. Imamoglu fikk ifølge de første valgresultatene forrige uke rundt 20.000 flere stemmer enn AKPs mann. Yildirim er tidligere statsminister i Tyrkia.

– Det interessante med Imamoglu er at han er en sekulær, men praktiserende muslim. Dette appellerer til mange tyrkere, og det er en bredere aksept enn tidligere for at også den muslimske identiteten til mange velgere må få spille en politisk rolle i Tyrkia, sammenlignet med tidligere militant sekulære regimer, sier Tank.

Ikke fornøyd: Erdogans parti krever omtelling i hele Istanbul

Også kurdiske velgere kan ha spilt en stor rolle for resultatet i Istanbul:

– Det kurdiske partiet HDP ba sine velgere om å støtte opposisjonspartiet CHP, og det har spilt en enormt stor rolle ved lokalvalget, siden tallene var så jevne. Man tenker ofte på Sørøst-Tyrkia som kurdernes område, men kurdere utgjør cirka 11 prosent av velgerne i Istanbul, sier Tank.

Imamoglu og CHP oppfordret i forrige uke valgkommisjonen til å bekrefte seieren og avvise begjæringen om omtelling, men de fikk ikke medhold. Også i hovedstaden Ankara krevde AKP nytelling, etter å ha tapt i byen for første gang på 25 år.

(Artikkelen fortsetter under)

Tyrkias president Tayyip Erdogan ankommer en pressekonferanse i Istanbul kort tid etter lokalvalget i landet. De første valgresultatene tydet på tapt oppslutning for hans parti AKP i flere områder, deriblant de viktige byene Istanbul og Ankara. NTB Scanpix/AFP.

Test for Erdogan

Lokalvalget ble sett som en test av støtten til Erdogan i en periode der Tyrkia står på randen av et kraftig økonomisk tilbakeslag med inflasjon nær 20 prosent, stigende matvarepriser, fallende valutakurs og den høyeste arbeidsløsheten på ti år. En årsak til Erdogans sterke stilling de foregående år har vært Tyrkias solide økonomi.

Tyver på ferde: Erdogan hevder tyverier fra valgurnene har påvirket valgresultatet

– Det økonomiske bildet og resesjonen har mye å si også for Erdogans velgere. Tapet av disse kommunene gir færre muligheter for AKP til å dyrke sine nettverk med lukrative ordninger for sine tilhengere, sier Tank.

Utenrikspolitikken vil også ha mye å si for innenriks politisk utvikling i Tyrkia de nærmeste årene, mener forskeren.

– Tyrkia har hatt konflikter med USA siste år, og den økonomiske resesjonen i landet skyldes delvis USAs sanksjoner. Erdogan har hatt en tilnærming til Russland. EU har også en viktig rolle å spille på dette punktet, for å dra Tyrkia nærmere Vesten og støtte utviklingen av landets demokrati.

Øvrige kilder: NTB, BBC News , The Economist i fredagens utgave, The New Yorker , Economist

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake16:12 Sinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06 Fare for flom flere steder østafjells15:52 Ordkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48 Tidligere statssekretær i Ap til First House15:16 Legger ned 22 trafikkstasjoner14:56 Stjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52 Ansatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47 Spenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40 Nav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39 Syrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31 Innkaller til krisemøte om bompenger14:26 Arkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05 Stanser økte bompenger i byene13:57 Kina opphever utestengelse av norsk laks13:45 Fanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30 Rapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24 Vil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05 Lærer tildelt årets Holmboepris13:04 Graham Hansen signerte for Barcelona12:51 Cavendish sykler Tour of Norway12:50 Regjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45 Sønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38 Tysk «shariapoliti» for retten12:26 Venter med nye søk etter Trine Frantzen12:15 Hver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00 Statkraft inngår langsiktig avtale11:58 Huawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57 Familieselskap selger seg ut av Norled11:45 Ektepar truet med kniv av innbruddstyver11:33 Salvini raser etter at migranter ble satt i land11:32 Stina Nilsson dropper Norge-samling11:30 Norsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59 Juncker advarer mot å løpe etter populistene10:51 Rankingrekord for Ruud10:50 Regjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43 Svindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42 UEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34 Fafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54 Ny president i Ukraina oppløser parlamentet09:48 Bollestad kaller Mattilsynet inn på teppet
Siste nytt
06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38VerdenTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55NorgePensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00NorgeLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06VerdenHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01VerdenUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13VerdenMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake16:12MotorSinker som lager kø risikerer å betale dyrt16:06NorgeFare for flom flere steder østafjells15:52VerdenOrdkrigen mellom USA og Iran fortsetter15:48PolitikkTidligere statssekretær i Ap til First House15:16NorgeLegger ned 22 trafikkstasjoner14:56SportStjernen berger økonomien og kan hente nye spillere14:52NorgeAnsatt i Fellesforbundet dømt for millionunderslag14:47VerdenSpenningen øker: – Britiske spesialstyrker til Persiabukten14:40PengerNav-sjef positiv til å øke nedre pensjonsalder14:39VerdenSyrer dømt til tolv års fengsel for terrorplanlegging i Danmark14:31MotorInnkaller til krisemøte om bompenger14:26ReiseArkeologer advarer mot ny flyplass nært Machu Picchu14:05MotorStanser økte bompenger i byene13:57PengerKina opphever utestengelse av norsk laks13:45PengerFanget i handelskrig mellom USA og Kina13:30MotorRapport avslørte farlige situasjoner. – Helt trygt, mener Ruter13:24PengerVil gjøre det enklere å komme inn på boligmarkedet i Oslo13:05KulturLærer tildelt årets Holmboepris13:04SportGraham Hansen signerte for Barcelona12:51SportCavendish sykler Tour of Norway12:50KulturRegjeringen foreslår å fjerne sang fra norskfaget12:45StemmerSønner trues med selvmord om de ikke gifter seg med kusina12:38VerdenTysk «shariapoliti» for retten12:26NorgeVenter med nye søk etter Trine Frantzen12:15VerdenHver fjerde innbygger måtte bøte med livet under skrekkregimet12:00PengerStatkraft inngår langsiktig avtale11:58PengerHuawei-kunder kan ha krav på å heve kjøpet11:57PengerFamilieselskap selger seg ut av Norled11:45NorgeEktepar truet med kniv av innbruddstyver11:33VerdenSalvini raser etter at migranter ble satt i land11:32SportStina Nilsson dropper Norge-samling11:30PengerNorsk-amerikansk skatteavtale rammer sjamanen10:59PolitikkJuncker advarer mot å løpe etter populistene10:51SportRankingrekord for Ruud10:50PolitikkRegjeringen vil fjerne sang fra norskfaget10:43SportSvindyr United-fiasko, nederst på verditabellen10:42SportUEFA vil sette fansen først i 2020-EM10:34NorgeFafo: Mange har stereotypiske holdninger til minoriteter09:54PolitikkNy president i Ukraina oppløser parlamentet09:48PolitikkBollestad kaller Mattilsynet inn på teppet
Populært