– Et sjokk for Erdogan

<p>Duer flyr forbi en plakat av president Tayyip Erdogan i byen Bursa 6. april. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/REUTERS.</p>
Duer flyr forbi en plakat av president Tayyip Erdogan i byen Bursa 6. april. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/REUTERS.

Det er fortsatt strid om resultatet i Istanbul og Ankara, en uke etter det tyrkiske lokalvalget forrige uke.

– Mange tyrkere nærer nå et håp om politisk endring. Plutselig har det slått sprekker i forestillingen om at Erdogan har full kontroll over det politiske systemet, og jeg tror han forstår det selv, sier Pinar Tank, seniorforsker ved PRIO.

Hun er født i Tyrkia, og har forsket på tyrkisk politikk i 20 år. President Erdogans parti og dets allierte fikk 52 prosent av stemmene i Tyrkia som helhet ved lokalvalget 31. mars, men i de viktige byene Istanbul og Ankara så de første resultatene ut til å gi opposisjonen seier.

Regjeringspartiet AKP (Rettferdighets- og utviklingspartiet) og president Recep Tayyip Erdogan har krevd omtelling i en rekke distrikt i Istanbul, og klaget inn valgresultatet i Ankara.

Om tapet av disse byene blir fasit vil det være det alvorligste valgnederlaget for Erdogan i løpet av 25 år som landets dominerende politiker.

Stanser leveranser: Pentagon: USA stanser F-35-leveranser til Tyrkia

Viktig by

Istanbul er den økonomisk viktigste byen i landet, og hjembyen til president Erdogan. Her la han fundamentet for sin politiske karriere før han ble landets statsminister og deretter president. Både Istanbul og Ankara har vært under regjeringspartiet AKP eller dets islamistiske forløpers kontroll siden 1994, da president Erdogan først ble valgt til ordfører av Istanbul.

Presidenten har markert seg som frittalende og folkelig, men blir sterkt kritisert for autoritære tendenser. Erdogan har brutt med den sekulære tradisjonen i det moderne Tyrkia, ved å gi islam en større rolle i politikken (SNL)

Den eventuelle seieren til opposisjonens kandidat i Istanbul, den relativt ukjente Ekrem Imamoglu, er en av de største overraskelsene i tyrkisk politikk de senere åra.

Forsøker : Stoltenberg forsøker å mekle mellom Trump og Erdogan

Stor valgdeltakelse

Både Imamoglu fra partiet CHP og presidentens mann Biali Yildirim erklærte seier i Tyrkias økonomisk viktigste by like etter lokalvalget.

Seniorforsker Pinar Tank ved PRIO.
Seniorforsker Pinar Tank ved PRIO.

Valget var nok et sjokk for AKP og Erdogan. Det har lenge vært en slags politisk apati i Tyrkia, med en følelse av at AKP uansett kontrollerer alt, sier Tank.

Likevel hadde lokalvalget 85 prosent deltakelse, større enn det som er vanlig i mange europeiske lokalvalg.

– Det tyrkiske samfunnet er nå sterkt polarisert. Jeg tror ikke nødvendigvis Erdogans tilhengere er udemokratiske eller ønsker et autoritært styre, men de frykter å tape politisk makt. AKP har også mistet velgere ved dette lokalvalget.

Den viktigste opposisjonskoalisjonen fikk 38 prosent av stemmene på landsbasis, med partiet CHP i tet.

Nederlag : Erdogan erklærer seier, men taper i storbyene

– Jeg tror mange tyrkere har gått lei av den polariserende retorikken til Erdogan. Samtidig vil de ikke gå tilbake til gamle dager, der borgere med tradisjonelle muslimske verdier ikke hadde noen makt og en sekulær elite drev landet frem.

Omtellingen pågikk i flere av byens valgdistrikter søndag, og foreløpige resultater antyder fortsatt flertall for CHP, melder NTB.

(Artikkelen fortsetter under)

Tilhengere av president Erdogan og hans regjeringsparti AKP roper slagord i Istanbul 1. april, dagen etter lokalvalget i landet. NTB Scanpix/AFP.
Tilhengere av president Erdogan og hans regjeringsparti AKP roper slagord i Istanbul 1. april, dagen etter lokalvalget i landet. NTB Scanpix/AFP.

«Organisert kriminalitet»

På en pressekonferanse mandag ettermiddag hevder Erdogan at organisert kriminalitet og tyverier ved valgurnene har påvirket resultatet, melder NTB.

– Jeg tror ikke Erdogan kan avvise hele valgresultatet, og at han må akseptere tapene av flere byer. Jeg har likevel tvil, han er ikke kjent for å akseptere demokratiske prosesser ellers, sier Tank.

Presidenten kan også finne på å «straffe» de opposisjonelle, ved for eksempel å stramme inn kommunebudsjettene i Istanbul og Ankara, for senere å klandre opposisjonen for den økonomiske situasjonen frem mot neste valg, mener forskeren.

Les også: Tyrkisk opposisjonskandidat hevder han vinner lokalvalg etter omtelling

Europarådets observatørdelegasjon uttalte etter valget at de ikke er overbevist om at Tyrkia har hatt et klima for frie og rettferdige valg.

Men valgresultatet er langt fra noe endelikt for Erdogan. Presidenten har fått utvidet embetets grunnlovfestede makt, og AKP har sammen med den Nasjonale bevegelse fortsatt flertall i parlamentet. Etter kuppforsøket i 2016 strammet Erdogan og hans islamistparti grepet om makten, rettsvesenet og media kraftig.

(Artikkelen fortsetter under)

Tilhengere av det tyrkiske regjeringspartiet AKP feirer i Ankara 1. april 2019 etter resultatet av lokalvalget. President Erdogan lovet på valgdagen 31. mars at partiet ville «rette opp sine mangler», etter at det gikk mot jevne resultater i Ankara, Istanbul og andre distrikt. Regjeringspartiet og dets koalisjonspartnere fikk likevel 52 prosent oppslutning på landsbasis. NTB Scanpix/AFP.
Tilhengere av det tyrkiske regjeringspartiet AKP feirer i Ankara 1. april 2019 etter resultatet av lokalvalget. President Erdogan lovet på valgdagen 31. mars at partiet ville «rette opp sine mangler», etter at det gikk mot jevne resultater i Ankara, Istanbul og andre distrikt. Regjeringspartiet og dets koalisjonspartnere fikk likevel 52 prosent oppslutning på landsbasis. NTB Scanpix/AFP.

Krever seier

På pressekonferanser har Imamoglu allerede omtalt seg som Istanbuls nye ordfører. Rundt om i byen har det regjerende AKP på sin side hengt opp plakater med seiersbudskap, der partiets kandidat Binali Yildirim takker Istanbul for seieren. Imamoglu fikk ifølge de første valgresultatene forrige uke rundt 20.000 flere stemmer enn AKPs mann. Yildirim er tidligere statsminister i Tyrkia.

– Det interessante med Imamoglu er at han er en sekulær, men praktiserende muslim. Dette appellerer til mange tyrkere, og det er en bredere aksept enn tidligere for at også den muslimske identiteten til mange velgere må få spille en politisk rolle i Tyrkia, sammenlignet med tidligere militant sekulære regimer, sier Tank.

Ikke fornøyd: Erdogans parti krever omtelling i hele Istanbul

Også kurdiske velgere kan ha spilt en stor rolle for resultatet i Istanbul:

– Det kurdiske partiet HDP ba sine velgere om å støtte opposisjonspartiet CHP, og det har spilt en enormt stor rolle ved lokalvalget, siden tallene var så jevne. Man tenker ofte på Sørøst-Tyrkia som kurdernes område, men kurdere utgjør cirka 11 prosent av velgerne i Istanbul, sier Tank.

Imamoglu og CHP oppfordret i forrige uke valgkommisjonen til å bekrefte seieren og avvise begjæringen om omtelling, men de fikk ikke medhold. Også i hovedstaden Ankara krevde AKP nytelling, etter å ha tapt i byen for første gang på 25 år.

(Artikkelen fortsetter under)

Tyrkias president Tayyip Erdogan ankommer en pressekonferanse i Istanbul kort tid etter lokalvalget i landet. De første valgresultatene tydet på tapt oppslutning for hans parti AKP i flere områder, deriblant de viktige byene Istanbul og Ankara. NTB Scanpix/AFP.
Tyrkias president Tayyip Erdogan ankommer en pressekonferanse i Istanbul kort tid etter lokalvalget i landet. De første valgresultatene tydet på tapt oppslutning for hans parti AKP i flere områder, deriblant de viktige byene Istanbul og Ankara. NTB Scanpix/AFP.

Test for Erdogan

Lokalvalget ble sett som en test av støtten til Erdogan i en periode der Tyrkia står på randen av et kraftig økonomisk tilbakeslag med inflasjon nær 20 prosent, stigende matvarepriser, fallende valutakurs og den høyeste arbeidsløsheten på ti år. En årsak til Erdogans sterke stilling de foregående år har vært Tyrkias solide økonomi.

Tyver på ferde: Erdogan hevder tyverier fra valgurnene har påvirket valgresultatet

– Det økonomiske bildet og resesjonen har mye å si også for Erdogans velgere. Tapet av disse kommunene gir færre muligheter for AKP til å dyrke sine nettverk med lukrative ordninger for sine tilhengere, sier Tank.

Utenrikspolitikken vil også ha mye å si for innenriks politisk utvikling i Tyrkia de nærmeste årene, mener forskeren.

– Tyrkia har hatt konflikter med USA siste år, og den økonomiske resesjonen i landet skyldes delvis USAs sanksjoner. Erdogan har hatt en tilnærming til Russland. EU har også en viktig rolle å spille på dette punktet, for å dra Tyrkia nærmere Vesten og støtte utviklingen av landets demokrati.

Øvrige kilder: NTB, BBC News , The Economist i fredagens utgave, The New Yorker , Economist

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade14:31 Johaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29 Ingen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56 Godsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44 Hareide hentet inn tre nye spillere13:28 Serbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02 – Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49 Bilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40 Norske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07 Overtidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01 En person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58 – Vidkun Quisling var ikke bare ond
Siste nytt
14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade14:31SportJohaug «cruiset» inn til NM-gull i terrengløp14:29NorgeIngen pågrepet etter vold mot far og sønn i Hønefoss13:56SportGodsets Glesnes inn i landslagstroppen13:44SportHareide hentet inn tre nye spillere13:28SportSerbisk motstand for Ruud i Stockholm13:02Verden– Over 700 har flyktet fra leir med IS-fanger i Syria12:49NorgeBilist omkom i trafikkulykke i Søndre Land12:40NorgeNorske leger: – Klimaendringer er den største trusselen mot folkehelse12:07SportOvertidsdrama i Liverpool-legendes trenerdebut12:01NorgeEn person omkom i T-banepåkjørsel i Oslo11:58Norge– Vidkun Quisling var ikke bare ond
Populært