Neppe krig med det første, men…

Your browser doesn't support HTML5 video.

Neppe krig med det første, men…
Nord-Korea kan klare å utvikle en rakett som kan nå fastlands-USA med atomvåpen i løpet av Trumps regjeringstid, mener eksperter.
Den amerikanske atomdrevne ubåten USS Michigan sluttet seg denne uken til hangarskipet Carl Vinson i øvelser nær den koreanske halvøya. Les mer Lukk

– Det store spørsmålet nå er om noen kommer til å begå en fatal feil. Selv den minste eskalering kan komme helt ut av kontroll, sier forsvarsanalytiker Bruce Bennett ved RAND Corporation til CNN. RAND Corporation er et amerikansk analysebyrå, som blant annet leverer rapporter til myndighetene i USA.

– Situasjonen er ikke så farlig at jeg ikke kommer til å dra til Sør-Korea om tre uker. Men det er en farlig situasjon som kan komme ut av kontroll, sier Bennett.

Militære kjøretøy frakter soldater gjennom sentrum av Pyongyang tidligere denne måneden. Les mer Lukk

Den hissige ordvekslingen og maktdemonstrasjonene mellom USA og Nord-Korea har nådd nye høyder den siste tiden. Men dette er «nærmest for et vårtegn å regne», skriver det norske nyhetsbyrået NTB.

Den tilspissede situasjonen har nær sammenheng med de årvisse militærøvelsene USA holder sammen med Sør-Korea og Japan.

USA er også i ferd med å utplassere rakettforsvarssystemet THAAD i Sør-Korea, og det kan være operativt i løpet av få dager. Rakettforsvaret er omstridt i Sør-Korea, og har provosert Kina kraftig.

Les også: Amerikansk atomubåt anløper sørkoreansk havn

«Forsøker å avskrekke Nord-Korea»

Nord-Koreas leder Kim Jong-Un overværer en militærøvelse tirsdag, i forbindelse med 85-årsdagen for grunnleggelsen av Det koreanske folkets hær. Les mer Lukk

«Den krigerske retorikken, og at det vises militære muskler på begge sider, kan gjøre at faren for sammenstøt mellom USA og Nord-Korea virker mer overhengende enn den virkelig er», sier betrodde tjenestemenn i Trump-regjeringen og eksperter ifølge New York Times.

De siste ukene har det blitt flyttet amerikanske skip til farvannet omkring halvøya, som ubåten USS Michigan og hangarskipet Carl Vinson. «Dette er snarere et forsøk på å avskrekke Nord-Korea fra å gjennomføre flere atomvåpen- og rakettester, enn en forberedelse til forkjøpsangrep», sier sentralt plasserte kilder til New York Times.

Sørkoreanske KF-16 deltar i øvelsen med USA, ved øvelsesfeltet Seungjin, 80 km nord for Seoul. Les mer Lukk

Men det utelukkes ikke at strategiske feilskjær kan føre til eskalering og direkte sammenstøt.

Det var denne uken bekymring for at Nord-Korea ville gjennomføre landets sjette atomprøvesprengning i forbindelse med markeringen av hærens 85-årsjubileum tirsdag. Atombomben uteble, men Nord-Korea en gjennomførte en storstilt øvelse med artilleri og stridsvogner i havnebyen Wonsan (se video).

– Krigsforberedelser seg ikke slik ut

MH-60R Sea Hawk-helikopter på vei mot det amerikanske hangarskipet USS Carl Vinson, her fotografert nær Filippinene 24. april. Les mer Lukk

– Dersom krig virkelig var nært forestående ville de amerikanske styrkene være i en annen type beredskap, sier professor ved universitetet Hawaii Pacific, Carl Schuster, til CNN. Han har tidligere ledet etterretningssenteret til USAs stillehavskommando.

– En slik skjerping av beredskapen vil være formell, og gjøres offentlig kjent, sier han.

Trump og hans regjering har ført en krass retorikk overfor Nord-Korea i ukesvis, med uttalelser som at «tiden for strategisk tålmodighet er omme» og erklæringer om at «alle alternativer er oppe til vurdering». Enkelte analytikere bekymrer seg for om slike utspill kan provosere Nord-Korea ytterligere.

USAs president Donald Trump og visepresident Mike Pence fotografert etter et orienteringsmøte om Nord-Korea for amerikanske senatorer. Les mer Lukk

Det er også en realitet at Nord-Korea sakte nærmer seg test av et interkontinentalt ballistisk missil, som vil kunne nå fastlands-USA, minner New York Times om. Etterretningsanslagene på når landet vil besitte slik våpenteknologi varierer, «enkelte mener innen tre år», skriver avisen.

På onsdag erklærte nordkoreanske statlige medier at landet «holder freden kjær, og elsker den høyere enn noen andre, men hverken frykter eller vil søke å unngå krig.»

Les også: Nord-Korea truer med å gjøre USA til aske

«Presse dem til dialog»

President Donald Trump vil forsøke å «presse Nord-Korea til å velge dialog», het det i en uttalelse fra den amerikanske regjeringen onsdag, uten at det ble gitt flere detaljer om disse planene. Utspillet kom i forbindelse med at USAs senatorer ble orientert om krisen. Trump sa til senatorene at hans strategi satser på at Kina vil bruke sin økonomiske innflytelse til å dempe nabolandets provokasjoner.

Les også: USA åpner for forhandlinger om Nord-Korea

Embed: Trump, Kina

Embed: Trump, Kina 2

Kina har bedt Nord-Korea og USA roe gemyttene. Kinesiske myndigheter ber Nord-Korea avvikle sitt atomvåpenprogram, men også om at USA og Sør-Koreas årlige militærøvelser innstilles. Kinas viktigste mål er å unngå en større konflikt på halvøya. Beijing bekymrer seg både for tap av menneskeliv og kapital, men også et etterspill med flyktningestrøm til Kina og et USA-vennlig, forent Korea som nabo.

Alvorlige episoder det siste tiåret, som da et sørkoreansk krigsskip ble senket i 2010 eller en sørkoreansk øy ble beskutt med granater i 2014, førte ikke til storkrig.

– Kim Jong-un vil gjøre akkurat så mye som han tror han kan slippe unna med, sier Schuster til CNN.

Les også:

– Kinesiske kampfly i full beredskap

Xi ber Trump trå varsomt overfor Nord-Korea

Øvrige kilder: NTB.

Stillbilde fra en nordkoreansk nyhetssending onsdag, som viser en demonstrasjon/øvelse i forbindelse med hærens 85-årsjubileum. Les mer Lukk