Én av ti er likegyldig til bruk av tortur

Urovekkende mange mener at tortur er akseptabelt i krig, viser ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Én av ti nordmenn stiller seg likegyldig til bruk av tortur og utsulting av sivile i krig, viser en ny undersøkelse.

Undersøkelsen om folks holdninger til krig og konflikter er utført av Den Internasjonale Røde Kors- komiteen (ICRC) og Norges Røde Kors.

– At så mange mennesker mener torturer et akseptabelt virkemiddel i krig og konflikt, er oppsiktsvekkende og alvorlig, sier generalsekretær Bernt Apeland i Røde Kors.

Les også: Amnesty: Italia har brukt torturmetoder mot migranter

Likegyldige

Over 17.000 mennesker i ti land har deltatt i undersøkelsen, og noen av resultatene overrasker.

Nordmenn er for eksempel mer likegyldige til bruk av tortur enn mennesker i Jemen, men mer kritiske enn man er i mange andre land.

På spørsmål om krigsfanger kan tortureres, svarer 12 prosent av de spurte i Norge ja, mens 66 prosent svarer nei.

I USA mener hele 46 prosent av de spurte at tortur av krigsfanger er akseptabelt, mens andelen er hele 70 prosent i Nigeria.

Les også: HRW anklager tyrkisk politi for tortur

Sult som våpen

På spørsmål om det er akseptabelt å nekte sivilbefolkningen mat, vann og medisiner i krig, for å svekke fienden, svarer hver tiende nordmann ja.

– Det er forferdelig og urovekkende at såpass mange mener at å sulte ut befolkningen er del av strategien. Det ligger et betydelig ansvar på de krigførende partene å slippe inn hjelp til sivilbefolkningen. Tallene viser også en klar forskjell på de landene som er berørt av krig og de som ikke er, sier Apeland.

– Å sulte ut sivile er et kynisk og klart brudd på internasjonal humanitær rett, sier Apeland, som viser til forholdene i Aleppo i Syria.

Les også: – Betjentens atferd kan bare beskrives som tortur

Tankevekker

Han mener norske og andre lands myndigheter har et betydelig ansvar når det gjelder å informere om folkeretten som forbyr enhver form for tortur, både i krig og fredstid.

– Denne undersøkelsen er en tankevekker og viser at befolkningen i land som er i konflikt er mer positive til krigens regler enn de som ikke er i konflikt. De opplever at hjelpen kommer fram, og at krigens regler fungerer. Det er ikke noe vi i Norge ser på samme måte. Vi ser ofte det som ikke fungerer, sier Apeland.

Les også:

Amnesty: – Nær 18.000 fanger har dødd i syriske fengsler

Danmark kritiseres for manglende torturundersøkelser

Fra tortur til kvinnefrigjøring