Danmark kritiseres for manglende torturundersøkelser

Artikkelen fortsetter under annonsen

Asylsøkere sendes fra Danmark tilbake til hjemlandet uten at det er tilstrekkelig undersøkt om de risikerer tortur, sier advokater og lederen av FNs torturkomité.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis en flyktning hevder å ha blitt utsatt for tortur og bruker det som begrunnelse for å søke asyl, kan flyktningmyndighetene i både Flygtningenævnet og Udlændingestyrelsen iverksette en rettsmedisinsk undersøkelse. Men i 2015 ble høyst tre asylsøkere sendt til en torturundersøkelse, viser en rundspørring avisen Berlingske har gjort på ved de rettsmedisinske instituttene ved universitetene i Odense, København og Aarhus. Det er en drastisk nedgang, ifølge professor Hans Petter Hougen ved rettsmedisinsk institutt på Københavns universitet.

En av kritikerne er Jens Modvig, leder for FNs torturkomité og overlege i Dignity, Dansk institutt mot tortur.

– Etter min oppfatning sender vi asylsøkere tilbake med risiko for at de blir utsatt for tortur, fordi vi ikke er flinke nok til å identifisere dem tidlig, sier han.

Også advokatforeningen for utlendingers rettigheter sier de er bekymret.

– Konsekvensen er at det blir tatt feil avgjørelser, og at vi risikerer å sende torturofre direkte tilbake, sier foreningens leder Jytte Lindgård.