Amnesty: Italia har brukt torturmetoder mot migranter

Migranter blir eskortert av italiensk politi etter å ha ankommet i Sicilia i oktober. foto: Antonio Parrinello / Reuters / NTB scanpix
Migranter blir eskortert av italiensk politi etter å ha ankommet i Sicilia i oktober. foto: Antonio Parrinello / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Italiensk politi har brukt fysisk vold og elektrosjokkvåpen på migranter for å tvinge dem til å avgi fingeravtrykk, ifølge en rapport fra Amnesty International. I noen tilfeller kan det være snakk om tortur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– EUs press på Italia om å «være tøffe» mot flyktninger og migranter har ført til ulovlige utvisninger og brutal behandling som i noen tilfeller kan innebære tortur, heter det i rapporten fra menneskerettighetsorganisasjonen.

Behandlingen skal ha skjedd etter at enkelte migranter har nektet å avgi fingeravtrykk fordi det vil gjøre det vanskeligere for dem å komme seg videre og søke asyl i andre land.

– I EU-ledernes arbeid for å redusere migranters mulighet til å reise videre til andre EU-land har de presset italienske myndigheter mot grensene – og over grensene, sier Matteo de Bellis, Amnesty Internationals Italia-researcher.

Søknadsprosess

Den EU-støttede «hotspot-metoden» ble designet for å identifisere nylig ankommende migranter, vurdere deres beskyttelsesbehov og enten behandle søknaden om asyl eller sende dem tilbake til hjemlandet. Rapporten, som inneholder intervjuer av 170 migranter, viser svikt ved alle disse stegene.

– Resultatet er at traumatiserte mennesker som kommer til Italia etter tøffe reiser, blir utsatt for mangelfulle vurderinger av søknader og i noen tilfeller forferdelig misbruk fra politiet, i tillegg til ulovlig utvisning, sier de Bellis.

Rapporten viser at «hotspot-metoden» har ført til skuffende resultater og at kun 1.200 av de 40.000 som ble lovet bosetting i andre EU-land, har fått det. Så langt i år har 150.000 flyktninger nådd Italia via sjøveiene.

Mishandling

Vitnemålene som Amnesty har samlet forteller om metodene det italienske politiet har brukt mot nylig ankomne menn, kvinner og barn. For å få migrantene til å avgi fingeravtrykk har de tydd til vilkårlig fengsling, trusler og overdreven bruk av fysisk makt.

24 vitnemål melder om bruk av vold. 16 av disse rapporterer at de har blitt banket opp. I flere saker har migrantene også blitt utsatt for elektrosjokkvåpen.

– De ga meg elektriske sjokk, på føttene, i bryst og mage. Jeg var for svak, jeg kunne ikke motstå dem til slutt, så de tok begge hendene mine og la de på maskinen, sier en 16 år gammel gutt fra Darfur.

En annen 16-åring og en 27 år gammel mann sier de har blitt seksuelt krenket og påført fysisk skade. 27-åringen sier at han først ble slått og påført elektriske sjokk før de tvang ham til å kle av seg.

– Jeg satt på en stol av aluminium med åpent sete. De holdt skuldrene og beina mine fast, tok tak i testiklene mine med klypetang og dro tak. Jeg kan ikke beskrive smerten.

Utvisning

Ifølge rapporten kan flere av dem som har blitt returnert ha blitt utsatt for alvorlige brudd på menneskerettighetene. Italia sendte blant annet i august 40 mennesker tilbake til Sudan, og en 23-åring som var med på flyet forteller at sikkerhetsstyrker ventet på dem da de landet.

– De tok oss til side på flyplassen. Vi ble intervjuet en etter en. Jeg så en mann bli banket opp. Nå frykter jeg at de er ute etter å finne meg, og da vet jeg ikke hva som vil skje med meg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden