Amnesty: – Nær 18.000 fanger har dødd i syriske fengsler

I en ny rapport beskriver Amnesty International praksisen ved de syriske fengslene som forbrytelser mot menneskeheten.
I en ny rapport beskriver Amnesty International praksisen ved de syriske fengslene som forbrytelser mot menneskeheten. Foto: Stringer / Reuters

Syriske myndigheter driver tortur i «massiv skala» i landets fengsler, ifølge en Amnesty-rapport. Organisasjonen hevder at nær 18.000 fanger har dødd av tortur og annen dårlig behandling siden 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny rapport beskriver Amnesty International praksisen ved de syriske fengslene som forbrytelser mot menneskeheten. Fanger utsettes ifølge menneskerettighetsorganisasjonen for elektriske støt, voldtekt og psykisk og fysisk mishandling.

De skal også ha fått negler trukket ut, fått kokende vann over seg og blitt brent med sigaretter.

Siden konflikten i landet brøt ut i mars 2011, skal i snitt 300 personer ha dødd i fengsel hver måned.

Rapporten baserer seg på intervjuer med 65 overlevende torturofre, som beskriver «grusom mishandling og umenneskelige forhold» ved etterretningstjenestens forvaringssentre og Saydnaya militærfengsel i nærheten av Damaskus.

Les også: Bildet av Omran (5) har blitt ansiktet på barns lidelser i Syria

– Som dyr

– De måtte knekke oss. De behandlet oss som dyr. De ville at folk skulle være så grusomme som mulig, sier en av dem som er blitt intervjuet.

De fleste overlevende sier de har vært vitne til at medfanger har dødd i fangenskap. Enkelte sier de har sittet innesperret i rom der det har ligget lik.

– I flere tiår har syriske regjeringsstyrker brukt tortur som et middel til å knuse sine motstandere, sier Philip Luther, som leder Amnestys program i Midtøsten og Nord-Afrika.

Les også: Ingen ro i Aleppo tross russisk løfte om våpenhvile

– Rettet mot sivile

– I dag blir det utført som del at et systematisk og omfattende angrep mot enhver i sivilbefolkningen som er mistenkt for å være i opposisjon mot regjeringen, sier Luther, som mener mishandlingen av fanger er så alvorlig at det er snakk om forbrytelser mot menneskeheten.

Luther oppfordrer verdenssamfunnet, spesielt Russland og USA, til å sørge for at fangemishandling havner på toppen av dagsordenen når de har samtaler med landets krigførende parter.

Mens Russland støtter regimet til president Bashar al-Assad, har USA støttet deler av opposisjonen og flere moderate opprørsgrupper.

Les også:

FN: Flere beviser tyder på gassangrep i Aleppo

– Den som vinner slaget om Aleppo, vinner trolig krigen

Personvernpolicy