FBI skal granske nye Clinton-eposter

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trump gleder seg over ny Clinton-gransking
Etterforskningen av Hillary Clintons bruk av en privat epostserver kan bli gjenopptatt, opplyser FBIs sjef. Donald Trump gleder seg stort over den overraskende utviklingen.

Hillary Clintons eposter:  

* Våren 2015 ble det kjent at Hillary Clinton brukte en privat epostkonto til jobbrelatert korrespondanse mens hun var utenriksminister.

* Det kan ha vært et brudd på amerikansk arkivlov, som fastslår at all tjenestekorrespondanse skal bevares for ettertiden.

* Clinton hadde ingen offisiell epostkonto mens hun var utenriksminister fra 2009 til 2013.

* Saken kom fram da en komité i Representantenes hus ba om innsyn i Clintons epostkorrespondanse om angrepet på den amerikanske ambassaden i Benghazi i Libya i 2012.

* 30.000 eposter ble overlevert til utenriksdepartementet. Clinton beklaget bruken av en privat epostserver, men påpekte at Colin Powell hadde samme praksis i sin utenriksministertid.

* I mai rettet utenriksdepartementet kraftig kritikk mot Clinton i en intern granskingsrapport, som fastslo at hun ikke sørget for å få epostpraksisen juridisk godkjent.

* 5. juli avsluttet FBI sin gransking. FBI anbefalte at det ikke ble tatt ut tiltale, men fastslo at Clinton var ytterst uforsiktig. De fant 110 eposter som inneholdt hemmeligstemplet informasjon.

* Dagen etter godtok justisminister Loretta Lynch FBIs anbefaling.

* FBI har nå kommet over ytterligere 14.900 eposter som skal granskes og offentliggjøres før valget i november.

* 2. september offentliggjorde FBI totalt 58 sider av etterforskningspapirene, hvorav 14 sider var fullstendig sladdet.

* 28. oktober orienterte FBI Kongressen om at det er funnet flere eposter som kan være relevante for saken, og at disse nå skal gjennomgås

Det er FBI-sjef James Comey som opplyser om den nye vendingen i saken i et brev til Kongressen. Han skriver at FBI har fått tilgang til nye eposter som trolig er relevante.

– I forbindelse med en ubeslektet sak har FBI fått kjennskap til eposter som synes relevante for etterforskningen, skriver Comey.

Nyhetsbyrået AP melder fredag kveld at de aktuelle epostene ikke kommer direkte fra Clintons server. De er funnet i forbindelse med etterforskningen av Anthony Weiner, som er gift med Clintons nære rådgiver Huma Abedin, skriver New York Times.

FBI etterforsker uanstendige tekstmeldinger som Weiner sendte til en 15 år gammel jente i North Carolina.

Reaksjon: Trump: – Dette er større en Watergate

Gleder seg

Ifølge nyhetsbyrået AP er det fortsatt ikke klart om kriminalsaken mot Clinton vil bli gjenopptatt, mindre enn to uker før presidentvalget i USA. Comey opplyser at han ikke vet hvor lang tid det vil ta å vurdere de nye epostene, eller hvor viktige de er.

Clintons rival Donald Trump gleder seg over funnet av epostene og håper det nå blir tatt ut tiltale mot Demokratenes presidentkandidat.

– Kanskje hun endelig vil bli stilt til ansvar, sa Trump til jublende tilhengere på et valgkampmøte i New Hampshire etter at nyheten ble kjent.

Les også: Clinton anklager i epost Saudi-Arabia for terrorstøtte

Børsen falt

Det føderale amerikanske politiet FBI skal finne ut om de nye epostene inneholder gradert informasjon og vurdere om de er viktige for etterforskningen.

FBI konkluderte i sommer med at Clinton ikke skulle rettsforfølges for å ha brukt en privat epostserver da hun var utenriksminister, og i juli la USAs justisminister Loretta Lynch saken vekk. Da hadde etterforskningen pågått ett år.

Selv om Clinton unngikk tiltale, kom FBI med flengende kritikk av den tidligere utenriksministeren for bruken av en privat epostserver i jobbsammenheng. Én av årsakene var risikoen for at serveren kunne bli hacket og hemmelig informasjon stjålet.

Da funnet av de nye epostene ble kjent fredag, falt aksjekursene på børsen i New York. I løpet av kort tid hadde de viktigste indeksene sunket om lag 1 prosent.

– Dette er virkelig spektakulært. Markedets refleksjon gjenspeiler muligheten for at Trump vil vinne presidentvalget, sier Chris Low fra selskapet FTN Financial til nyhetsbyrået AFP.

Les også: Nye lekkasjer: Clinton unnlot å kritisere Wall Street

– Stor respekt for FBI

FBI fant blant annet ut at 110 eposter med hemmeligstemplet informasjon ble håndtert via Clintons private server. Ytterligere 2.000 av de totalt 30.000 epostene som FBI har gjennomgått, ble senere oppgradert til hemmelig status.

Trump har lenge angrepet Clinton for hennes bruk av epostserveren. Saken viser at hun ikke er egnet til presidentvervet og at hun i stedet bør dømmes til fengsel, mener Republikanernes presidentkandidat.

– Jeg har stor respekt for at FBI og justisdepartementet viser vilje og har mot til å rette opp den forferdelige feilen de har gjort, sa Trump fredag.

I et utdrag fra etterforskningsrapporten som FBI offentliggjorde i september, gikk det fram at etterforskerne på det tidspunktet ikke hadde funnet beviser for at noen hadde brutt seg inn på Clintons server.

Dataangrep

De siste ukene har nettstedet WikiLeaks offentliggjort en rekke hackede eposter som stammer fra kontoen til Clintons valgkampsjef John Podesta.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner har konkludert med at Russland står bak flere dataangrep mot Det demokratiske partiet, og Clinton mener formålet er å hjelpe Trump i valgkampen.

Kilder med kjennskap til FBIs Clinton-etterforskning, sier til TV-kanalen Fox News at de nye epostene ikke har noen direkte forbindelse til epostene som er offentliggjort av WikiLeaks.

Clinton selv har så langt ikke kommentert nyheten om at FBI-granskingen skal gjenopptas. Hun valgte å overhøre journalistenes spørsmål om saken etter at hun fredag ankom Cedar Rapids i delstaten Iowa med fly.