Clinton anklager i epost Saudi-Arabia for terrorstøtte

Hillary Clinton anklager Saudi-Arabia og Qatar for i all hemmelighet å støtte IS og andre ytterliggående sunnimuslimske grupper, viser en lekket epost WikiLeaks har offentliggjort. Foto: Reuters / NTB scanpix
Hillary Clinton anklager Saudi-Arabia og Qatar for i all hemmelighet å støtte IS og andre ytterliggående sunnimuslimske grupper, viser en lekket epost WikiLeaks har offentliggjort. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Hillary Clinton anklager Saudi-Arabia og Qatar for i all hemmelighet å gi økonomisk og logistisk støtte den ytterliggående islamistgruppa IS, går det fram av en epost som WikiLeaks har fått tilgang til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anklagen mot to av USAs fremste allierte i Midtøsten er å finne i en epost demokratenes presidentkandidat skrev til sin nåværende valgkampleder John Podesta i august 2014.

– Vi må bruke diplomatiske og mer tradisjonelle etterretningskontakter for å legge press på regjeringene i Qatar og Saudi-Arabia, som i hemmelighet gir økonomisk og logistisk støtte til ISIL og andre radikale sunnimuslimske grupper i regionen, heter det i eposten, der det vises til etterretningskilder.

Ekstrem ideologi

En annen lekket epost , som refererer til en tale Hillary Clinton holdt i oktober 2013, langer hun også ut mot Saudi-Arabia.

– Saudiaraberne har de siste 30 årene eksportert mer ekstrem ideologi enn noen andre på jorda, slår hun fast.

Clinton kritiserte også tidligere i år Saudi-Arabia og Qatar for manglende vilje til å «hindre sine statsborgere fra å finansiere ekstremistorganisasjoner».

Kritikken står i sterk kontrast til det hun sa som utenriksminister og som vanligvis sies fra offisielt hold i Washington.

Den ytterliggående islamistgruppa IS, som har tatt kontroll over deler av Syria og Irak, støttes i all hemmelighet av USAs fremste allierte i Midtøsten, Saudi-Arabia og Qatar, hevder Hillary Clinton i en lekket epost. Foto: Stringer / Reuters
Den ytterliggående islamistgruppa IS, som har tatt kontroll over deler av Syria og Irak, støttes i all hemmelighet av USAs fremste allierte i Midtøsten, Saudi-Arabia og Qatar, hevder Hillary Clinton i en lekket epost. Foto: Stringer / Reuters

Selv om Obama-administrasjonen flere ganger har kritisert båndene mellom enkelte predikanter i Saudi-Arabia og ekstreme sunnimuslimske grupper som IS og al-Qaida, har kritikken ikke vært rettet direkte mot saudiarabiske myndigheter.

– Partnere

CIA-sjef John Brennan omtalte senest i forrige måned saudiaraberne som «blant våre beste partnere i kampen mot global terrorisme».

Omtrent samtidig forsøkte president Barack Obama å stanse et kongressvedtak som åpner for at familiene til ofrene for terrorangrepene mot USA 11. september 2001, kan saksøke Saudi-Arabia. 15 av de 19 flykaprerne bak angrepene, var saudiarabere.

USA omtaler offisielt Saudi-Arabia som en av sine viktigste partnere i kampen mot global terrorisme. Her er utenriksminister John Kerry i samtale med landets innenriksminister, kronprins Muhammad bin Nayef. Foto: Darren Ornitz / Reuters
USA omtaler offisielt Saudi-Arabia som en av sine viktigste partnere i kampen mot global terrorisme. Her er utenriksminister John Kerry i samtale med landets innenriksminister, kronprins Muhammad bin Nayef. Foto: Darren Ornitz / Reuters

Obama avviste også tvert et krav fra en rekke demokrater og republikanere i Kongressen, om å stanse et planlagt salg av over 150 stridsvogner til Saudi-Arabia.

Gode grunner

USA har gode grunner for å holde fast ved alliansen med Saudi-Arabia, påpeker nettavisen The Intercept.

De minner om at Saudi-Arabia kontrollerer 13 prosent av verdens oljeressurser og har nærmere 1.000 milliarder kroner i utestående gjeld hos amerikanske myndigheter.

Saudi-Arabia har i løpet av Obamas to presidentperioder også handlet amerikanske våpen for over 400 milliarder kroner og har inngått kontrakter om kjøp av militært materiell for ytterligere 500 milliarder kroner, påpeker nettavisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært