General advarer Nato og Vesten: En presset Putin kan starte atomkrig

– Det er avgjørende at Russland lider store tap i Ukraina, men Vesten må ikke havne i blodsutgytelse hvor vi en gang for alle går etter å ydmyke og knekke Russland, sier den pensjonerte brigadegeneralen Michael H. Clemmesen. Les mer Lukk

Dersom Putins krigsplaner går i vasken og Russland ydmykes på slagmarken, kan det bety en svært farlig situasjon hvor bruk av atomvåpen ikke kan utelukkes.

Russlands invasjon har møtt kraftig motstand av de ukrainske styrkene. Selv om russerne har erobret land i øst og sør, har Putins krigsmaskin også gått på flere store nederlag.

De siste rapportene tyder på at russerne presses på defensiven flere steder.

Ifølge britisk etterretning har Russland mistet så mange som en tredel av soldatene de satte inn da invasjonen startet 24. februar, melder Reuters. Tusenvis av soldater er enten drept eller skadet.

I tillegg er et betydelig antall stridsvogner, fly og våpensystem ødelagt.

Da Vladimir Putin talte under seiersdagen i Moskva 9. mai var det ingen seiersmine å spore hos presidenten. Krigen i Ukraina ble fortsatt omtalt som en spesialoperasjon, og den tøffe motstanden russerne har møtt på slagmarken ble ikke nevnt med ett ord.

– Vesten må ikke ydmyke og knekke Russland

Stadige medieoppslag om Putins skrantende helse, misnøye i det militære og de stadige tilbakeslagene, bygger opp under et bilde av en president som er under svært hardt press.

Nå kommer det advarsler om at en skadeskutt Putin kan bli en svært farlig mann, det vil si enda farligere enn han allerede har bevist at han er.

– Det er avgjørende at Russland lider store tap i Ukraina, men Vesten må ikke havne i blodsutgytelse hvor vi en gang for alle går etter å ydmyke og knekke Russland, sier den pensjonerte brigadegeneralen Michael H. Clemmesen til danske Berlingske Tidende.

– Kan bli ekstremt farlig og komme ut av kontroll

En kvinne ligger på gaten i Bucha etter på ha blitt drept av russiske soldater. Les mer Lukk

Putin har vist seg å være en uberegnelig leder. Den russiske aggresjonen, og de mange krigsforbrytelsen som er under etterforskning i Ukraina, har sjokkert en hel verden.

Dersom Russland skulle gå på et militært nederlag i Ukraina, kan det føre til panikk i Kreml. Skulle det skje kan veien til atomknappen være kortere enn den er i dag, frykter generalen.

– Vi står opp mot verdens største atommakt. Derfor kan situasjonen bli ekstremt farlig og komme ut av kontroll hvis vi ikke tenker oss om, understreker Clemmesen.

CIA ser ikke tegn til økt russisk aktivitet

7. mai uttalte den amerikanske etterretningstjenesten CIA at det ikke ser tegn til at Russland forbereder bruk av taktiske atomvåpen i Ukraina.

– Vi, som et etterretningsmiljø, ser i øyeblikket ingen praktiske bevis på at Russland forbereder bruk av taktiske atomvåpen i Ukraina. Men gitt nivået på sabelraslingen vi hører fra russiske ledere, kan vi ikke ta lett på muligheten, sa CIA-sjef Bill Burns.

Varsler passende svar dersom Nato flytter atomvåpen

Russlands utenriksdepartement har tidligere avvist avviser alle spekulasjoner om mulig bruk av atomvåpen i Ukraina, og sier at det ikke vil være i Russland interesse.

Russlands viseutenriksminister Aleksandr Grusjko har varslet et «passende» russisk svar dersom Nato flytter atomvåpen nærmere Russland som følge av en eventuell utvidelse av Nato hvor Finland og Sverige tas opp som nye medlemmer.

Russland bryter avtale med Nato

Tysklands utenriksminister, Annalena Baerbock, sier at Russland har valgt å ensidig avvise en avtale inngått med NATO i 1997.

«Den russiske regjeringen har gjort det klart at avtalen mellom NATO og Russland ikke lenger har verdi. Vi må nå erkjenne at denne beslutningen ble ensidig avsluttet av Russland, ikke av NATO,» understreker Baerbock, ifølge SkyNews.

Avtalen ble inngått for å bygge tillit og begrense begge parters tilstedeværelse i Øst-Europa. NATO suspenderte samarbeidet med Russland i 2014 etter at Russland okkuperte Krim-halvøya.

Les også:Elven Irpin reddet Kyivriket – over 1000 år senere stanset den russerne

Ifølge britisk etterretning har Russland mistet så mange som en tredel av soldatene de satte inn da invasjonen startet 24. februar, melder Reuters. Tusenvis av soldater er enten drept eller skadet. Les mer Lukk