Demokratene offentliggjorde anklagepunkter mot Trump

Your browser doesn't support HTML5 video.

Justiskomiteens leder: – Presidenten anser seg selv for å være over loven og det amerikanske folk Les mer Lukk

Demokratene har offentliggjort de to første anklagepunktene i riksrettsprosessen mot president Donald Trump – maktmisbruk og motarbeiding av Kongressen.

Anklagepunktene ble tirsdag offentliggjort av Demokratene i Representantenes hus, der partiet har flertall.

Lederen i justiskomiteen i Representantenes hus, demokraten Jerry Nadler, understreket at USAs president i kraft av sitt embete nyter maksimal tillit.

Demokratene i Representantenes hus, her representert ved lederen Nancy Pelosi, Jerrold Nadler (t.v.) og Adam Schiff (t.h.), kunngjorde tirsdag to av anklagepunktene i riksrettsprosessen mot president Donald Trump. Les mer Lukk

– Når han svikter den tilliten og setter seg selv foran landet, setter han grunnloven i fare, han setter demokratiet i fare og han setter vår nasjonale sikkerhet i fare, sa Nadler da han kunngjorde de to anklagepunktene.

– Neste valg er i fare, det er derfor vi må handle nå, la han til.

Bakgrunn: Demokratene skal legge fram anklager mot Trump

Ikke noe valg

Adam Schiff, demokraten som leder etterretningskomiteen i Representantenes hus og som har ledet granskingen av presidenten, understreket at «Trumps vedvarende maktmisbruk» ikke gir de folkevalgte noe annet valg enn å stille ham for riksrett.

– Bevisene for presidentens oppførsel er overveldende og ubestridte, sa Schiff.

Justiskomiteen ventes å godkjenne de to anklagepunktene i løpet av uken, og i neste uke blir det trolig avstemning i et samlet Representantenes hus. Donald Trump kan da bli den tredje presidenten i USAs historie som stilles for riksrett.

Politisk galskap

Reaksjonen fra president Donald Trump lot ikke vente på seg.

Slik fungerer amerikansk riksrett:  

* Den amerikanske riksretten er en domstolsaktig prosess som har som oppgave å behandle anklager mot høytstående tjenestemenn, statsråder, dommere og presidenter.

* USAs grunnlov slår fast at en president kan stilles for riksrett for forræderi, bestikkelser eller kriminalitet eller forseelser knyttet til misbruk av politisk makt.

* Med et simpelt flertall kan Representantenes hus sørge for tiltale mot en president. For øyeblikket har Demokratene flertall i Huset.

* Så skal det to tredels flertall til i Senatet for å dømme presidenten. Sikres flertallet, blir presidenten avsatt. For øyeblikket er det Republikanerne som har flertall i Senatet.

* I 1974 trakk president Richard Nixon seg før han ble stilt for riksrett etter Watergate-skandalen.

* I 1999 ble president Bill Clinton frifunnet i riksretten for mened i forbindelse med forholdet til Monica Lewinsky mens hun var praktikant i Det hvite hus.

* USAs første riksrettssak fant sted i 1868 mot president Andrew Johnson. Han ble også frifunnet.

– Det er politisk galskap å stille for riksrett en president som til de grader har levert resultater, som kanskje har sørget for den sterkeste økonomien i landets historie, som har vært en av de mest vellykkede presidentene noensinne, og som aller viktigst ikke har gjort NOE galt, tvitrer han.

Før han fortsatte:

– Nadler sa nettopp at jeg presset Ukraina til å blande seg inn i 2020-valget. Latterlig, og han vet at det ikke er sant. Både presidenten og utenriksministeren sa, mange ganger, at det «ikke var noe press». Nadler og Demokratene vet dette, men nekter å erkjenne det, skriver han.

Den endelige tiltalen mot Trump er det lederen i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, som til slutt skal utforme. Hun er under press fra partikollegaer som anklager Trump for en lang rekke brudd på grunnloven, i tillegg til de to anklagepunktene som ble kjent tirsdag.

Analyse: Dette kan felle Trump i riksrett

Ukraina og Russland

Begge de to anklagepunktene knyttes til Trumps angivelige forsøk på å presse Ukraina til å granske tidligere visepresident Joe Biden, som ligger an til å bli demokratenes kandidat i neste års presidentvalg.

Flere demokrater mener også at den såkalte Mueller-rapporten som anklager Russland for å ha hjulpet Trump til makten, og presidenten for å ha hindret den påfølgende granskingen, bør inngå i en riksrettssak.

Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden