Valg 2017

Listhaug slår ring om det borgerlige samarbeidet: – Sikker på at vi kunne regjert sammen

Sylvi Listhaug sin hovedmotstander er Arbeiderpartiet, nå slår hun ring om det borgerlige samarbeidet.  Les mer Lukk

MORTENSRUD (ABC Nyheter): Sylvi Listhaug avviser at hun skaper problemer på borgerlig side. Etter valget lover hun å finne løsninger med KrF og Venstre. 

– Jeg kan kjøre deg tilbake til Vestlandet, skriker en Taxi-sjåfør ut av vinduet.

– Var det til meg? spør Listhaug og fortsetter uforstyrret fremover.

Hun er vant til å være i hardt vær som Norges mest omstridt politiker. Onsdag hadde hun pressen på slep på Mortensrud. Tirsdag var hun en snarvisitt i Sverige og Stockholm for å lære om «svenske tilstander». Heller ikke der gikk det stille for seg.

Hun ble beskyldt for å snakke «nonsens» av den svenske migrasjonsministeren som avlyste møtet mellom de to kollegene, og tidligere statsminister i Sverige Carl Bildt kritiserte Listhaug for å svartmale situasjonen.

Listhaug:– Jeg har bare brukt svensk politis egne ord

I strid med Venstre og KrF

KrF-leder Knut Arild Hareide, som i sommer har vært i flere heftige debatter med Listhaug, mente det var helt greit at Listhaug tok turen til Sverige. Men samme dag presenterte partiet en annonse på egne nettsider der de lyser ut stillingen som integreringsminister i Norge.

– Frp er uspiselige, sa Venstre-topp Abid Raja til ABC Nyheter etter Listhaugs uttalelse om «imam-sleiking».

Men de borgerlige partiene er enige om at Erna Solberg er best egnet til å lede landet i fire nye år.

Nå legger Sylvi Listhaug den borgerlige feiden til side, og snakker varmt om samarbeidspartnerne.

Les også: Listhaug får sterk kritikk fra tidligere partifelle

Hegner om et bredt borgerlig samarbeid

Listhaug møter ABC Nyheter på Mortensrud Torg, dagen etter den omstridte Sverige-turen.

For henne handler valgkampen om to ting; et sterkest mulig Frp og få flertall på borgerlig side. En styredyktig borgerlig regjering krever samarbeid med KrF og Venstre.

Integreringsministeren avviser at hun ødelegger Ernas Solberg mål om et bredt borgerlig samarbeid.

– Er du en av årsakene til at det borgerlige samarbeidet fremstår mer splittet nå enn før valget i 2013?

– Jeg er ikke opptatt av å diskutere det, jeg er opptatt av at vi skal vinne valget. Hvis de borgerlige partiene gjør jobben som er nødvendig på hver sin kant, så er det det som skal til for at det blir et ikke-sosialistisk flertall, sier Listhaug og understreker at det er Jonas Gahr Støre som er konkurrenten til partiene på borgerlig side.

Les også: Jensen: – Arbeiderpartiet kan ikke lenger kalle seg et parti for arbeidere

Borgerlig side i vekst: – Vi kan regjere sammen

Et snitt fra meningsmålingene hos nettstedet Poll of polls viser at Fremskrittspartiet er i vekst. Sammenliknet med dagens mandatfordeling i Stortinget mister partiet ett mandat, det er seks mindre enn det så ut før årsskifte.

Samtidig er regjeringspartner Høyre i vekst og Arbeiderpartiet i en velger-krise. På en NRK-måling mandag var Høyre det største partiet i Norge.

– Før sommeren var det de aller færreste som trodde vi hadde sjanse, nå har vi veldig gode muligheter. Så nå skal vi legge energien i det viktigste og jobbe på hver vår kant frem mot valget.

– Men har du gjort det vanskeligere å finne sammen på borgerlig side?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror vi skal finne gode løsninger, et borgerlig flertall vil bety nye løsninger og borgerlig regjering, sier Listhaug.

– Kunne du tenkte deg å sitte i regjering med KrF og Venstre?

– Jeg mener vi har samarbeidet godt i disse fire årene på veldig mange områder, og er sikker på at vi kan finne ut av det, om det så hadde vært sammen i regjering. Det er jeg sikker på at vi hadde klart, sier Listhaug.

Mange ville snakke med Listhaug på Mortensrud. Etter intervjuet stilte hun villig opp på bilde med syv «supportere». Les mer Lukk

Klar for nye innstramninger

Hun snakker varmt om det borgerlige samarbeidet. Samtidig er hun klar på at Frp vil stramme inn mer, spesielt på familiegjenforening og trygdeordninger for asylsøkere.

Nye tall fra SSB og UDI, som ABC Nyheter har fått tilgang, viser at den ikke-vestlige innvandringen til Norge er rekordhøy første halvår med 9.952 personer.

Hovedårsaken er høy familiegjenforening i kjølvannet av asylkrisen i 2015. Familiegjenforening til tredjelandsborgere utenfor EU/EØS utgjør 7.229 personer de første seks månedene i 2017.

– Tallene viser at det er stor ikke-vestlig innvandring selv om det ikke kommer mange asylsøkere. De har et like stort behov for å integrere seg. For å snu hele dette politikkområdet trenger vi fire nye år, sier Listhaug.

Listhaug forsikrer at et borgerlig flertall vil betyr nye løsninger. Les mer Lukk

– Alle sier det kommer nesten ingen til Norge, men det kommer veldig mange via familiegjenforening og det kommer det til å gjøre i mange år fremover. For å lykkes med integreringen må utviklingen snus, sier Listhaug.

– Tror du på at du kan få med deg Venstre og KrF på flere innstramninger?

– Nå har vi samarbeidet godt i disse fire årene. Riktignok kom det en asylbølge som førte til at flere partier måtte trå til og være med på innstramninger. Vi hadde aldri drømt om at vi i løpet av disse årene skulle få tidenes strengeste politikk og gjort de endringene som er gjort. Vi lever i en veldig usikker verden, der vi vet at Afrika vil vokse kraftig, og at presset mot Europa kommer til å forsterke seg.

– Men tror du at du får med deg KrF og Venstre på flere innstramninger?

– Dette er saker vi kommer til å diskutere mye, men det kommer til å bli styrt av mye av det som skjer fremover, og der er det en forferdelig usikker verden vi lever i, sier Listhaug.

Også Siv Jensen har overfor ABC Nyheter åpnet for at KrF og Venstre er velkommen inn i regjering, selv om Knut Arild Hareide har sagt det er uaktuelt å være del av en regjering med Frp.

– I denne perioden har døren vært åpen for at Venstre og KrF kan bli en del av det samarbeidet. Det har de ikke ønsket, men det har ikke endret seg fra vår side, sa Jensen under Arendalsuka.

Les også: Siv Jensen: – Jeg er veldig stolt av Sylvi

Les også: Bekkemellem: Ap mangler visjoner