Hareide og Listhaug i ny verdi-strid– Hareide sleiker imamer oppetter ryggen

KrF-leder Knut Arild Hareide beskyldte innvandringsminister Sylvi Listhaug for å lyve i en svært opphetet verdidebatt onsdag morgen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KrF-leder Knut Arild Hareide beskyldte innvandringsminister Sylvi Listhaug for å lyve i en svært opphetet verdidebatt onsdag morgen. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I Politisk kvarter på NRK torsdag morgen haglet beskyldningene mellom Sylvi Listhaug (Frp) og KrF-leder Knut Arild Hareide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampen om kristne velgere og debatt om kristne verdier har så langt preget valgkampen.

– Kampen om «norske verdier» er en avledningsmanøver særlig fra Fremskrittspartiet og Linda Hofstad Helleland, sa Audun Lysbakken til ABC Nyheter i forrige uke.

Men debatten fortsetter i kraftige ordlag. Onsdag morgen barket KrF-leder Knut Arild Hareide og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sammen i verdidebatt i Politisk kvarter på NRK.

Hareide: – Listhaug sprer frykt

Hareide starter med å understreke at han og Listhaug står langt fra hverandre i en del spørsmål.

– Jeg er glad vi får en verdidebatt, og at mange politikere ønsker å snakke om kristne verdier. Men til grunn for de kristelige verdiene er det en iboenhet at de aldri er med på å bygge murer mellom mennesker, men de bygger alltid ned fordommer og frykt som skaper skille i samfunnet. Nestekjærligheten er selve grunnlaget i de kristne verdiene, og det må vi politikerne løfte opp, sa Hareide på NRK, og anklaget Listhaug for å spre frykt.

– Listhaug er både innvandrings- og integreringsminister, da må hun vite at tillit er en utrolig viktig kapital i vårt samfunn. Per Fugelli har skrevet kanskje sin siste artikkel, det er tankevekkende når han takker for et samfunn der man tror godt om hverandre. Da kan ikke en integreringsminister kun spre frykt om de som kommer til vårt land, sa Hareide.

– Det vi tar opp er helt reelle problemstillinger og det det dreier seg om i et langsiktig perspektiv det er å bevare Norge som vi kjenner det for våre barn og barnebarn, svarte Listhaug og advarte i kjent stil mot innvandring.

– Sleiker imamer oppetter ryggen

Listhaug definerte nestekjærlighet som å hjelpe flest mulig mennesker, og ikke føre den åpne dørs politikk og slippe flest mulig inn i landet som ønsker seg hit. Hun beskyldte dessuten Hareide for kun å snakke, men aldri handle, og viste blant annet til hennes eget møte med en imam som støtter steining som straff.

– Jeg er den første som tar opp dette direkte, istedenfor å gå på arrangement etter arrangement og snakke folk etter munnen. Hareide går og snakker folk etter munnen, og har aldri tatt opp dette, sa Listhaug og viste til talen sist fredag hvor hun konfrontere den pakistanske teologen Muhammad Tahir-ul-Qadri for tidligere uttalelser om dødsstraff.

Les saken: Listhaug: – Vi er fullstendig klar over at det finnes ulver i fåreklær

Til NRK sa Listhaug at Hareide er for feig til å konfrontere mennesker med ekstreme meninger.

– Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger. Det synes jeg man skal slutte med, sier Listhaug.

– Det er bra at Listhaug tar et tydelig oppgjør med radikal islam, på lik linje med det KrF har gjort. Jeg har vært tydelig på dette de siste årene. Det vet Listhaug godt, og derfor blir disse anklagene helt meningsløse, svarte Knut Arild Hareide til NRK.