Norge skal få frihandelen på fote igjen:

Børge Brende arrangerer WTO-toppmøte i Oslo i oktober

Your browser doesn't support HTML5 video.

Børge Brende talte under WTO-møte i Kenya
Utenriksminister Brende har i all stillhet invitert WTO-sjefen Roberto Azevêdo og ministre fra 24 land til uformelle drøftinger i Oslo for å få fart i liberalisering av verdenshandelen.

WTOs langdryge Doha-runde  

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse. I Nairobi desember 2015 ble runden som sådan nærmest parkert.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 162 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Utenriksminister Børge Brende (H) lot seg ikke affisere av demonstranter som bråkte under hele hans innlegg på ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i desember, som du kan høre på videoen over.

Og nå har han tatt skritt for å bringe prosessen videre for å styrke det internasjonale handelssystemet.

Det skal skje ved drøftelser med handelsministre fra 24 land, samt WTOs generaldirektør Roberto Azevêdo, på et uformelt ministermøte Norge arrangerer i Oslo 21. og 22. oktober, får ABC Nyheter bekreftet i Utenriksdepartementet.

Les også: Nå støtter kritikerne WTOs frihandelsrunde

Kanskje kommer Kina

Store aktører som Brasil, EU, Kina, Russland og USA er blant de inviterte. Kina, som i mange år har boikottet bilateral kontakt med Norge, men har støtt på norske ministre i internasjonale sammenhenger, har så langt ikke bekreftet deltakelse.

WTO-direktøren sa i et brev 28. juli ja takk til å komme, og takker Norge for dette kjærkomne initiativet.

– Møtet vil bli en viktig anledning for ministre å begynne å tenke mer konkret på hvordan vi skal forberede ministermøtet i 2017, skriver Azevêdo.

I juli hadde Norge samtaler med president Obamas handelsrepresentant, (USTR), om det planlagte møtet i Oslo.

Etter flere år hvor fremdriften i WTO-forhandlingene har vært elendig, ga ministerkonferansen i Nairobi i desember 2015 åpning for en forsiktig bevegelse igjen. Der var Brende én av tre ministre som tilrettela arbeidet med selve ministererklæringen.

Blant vedtakene i Nairobi, var å avvikle alle eksportsubsidier på landbruksvarer innen 2020.

«Vi trenger handel for å skape en sterk framdrift for inkluderende velstand og velferd for alle.», skriver Børge Brende i invitasjonen han sendte til ministrene i juli.

Les også: Enighet under WTO-konferanse i Nairobi

Tester ut idéer

– Åpen internasjonal handel forankret i WTO er et avgjørende bidrag for å sikre den globale økonomiske vekstkraften fremover, skriver kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet til ABC Nyheter. – Ved å invitere til et WTO-ministermøte i Oslo i høst ønsker utenriksministeren å skape en ny dynamikk som kan bidra til å bringe WTO-forhandlingene fremover og å styrke det multilaterale byggverket som betyr så mye både for norsk og global økonomi, legger hun til.

Formålet er å legge til rette for forhandlinger fram mot neste ministerkonferanse i 2017. WTO avholder ministermøtet annet hvert år.

Ifølge Utenriksdepartementet vil ministrene få mulighet til å teste ut idéer i en mer avslappet setting enn de korte ministermøtene om WTO som tradisjonelt finner sted i marginen av World Economic Forum i Davos og OECDs ministermøte i Paris.

Handelsministrene fra Argentina, Australia, Benin, Brasil, Canada, Colombia, EU, India, Indonesia, Japan, Kenya, Kina, Korea, Lesotho, Marokko, Mexico, New Zealand, Pakistan, Russland, Rwanda, Singapore, Sør-Afrika, Sveits og USA er invitert.

Les også: Norge mener handelssanksjoner er lov i WTO

U-land er urolige for spillerommet sitt

Situasjonen før Oslo-møtet er at en rekke u-land er urolige over at nye WTO-avtaler kan begrense deres politiske spillerom for å utforme politikk i sine hjemland.

Avtroppende forhandlingsleder for diskusjonene i WTO om økt markedsadgang, den sveitsiske ambassadøren Remigi Winzap, sa i sommer at den beste måten å få framgang i liberaliseringen av både landbruk, andre varer («NAMA» i WTO-sjargongen) og tjenster, kan være å redusere det politiske spillerommet («Policy space») i WTOs medlemsland, melder Third World Network, som følger WTO tett.

De regner med at spørsmålet om dette kommer opp i samtalene i Oslo.

Trøbbel for u-lands matsikkerhet idet Børge Brende drar til WTO

– Verdens sultende er tatt til gissel av WTO-forhandlerne