Varsko om WTO:- Verdens sultende er tatt til gissel av WTO-forhandlerne

Skadelige WTO: - Statene blir bakbundet og hindres i tiltak mot sult, advarer FNs spesialrapportør Olviier De Schutter. Foto: Scanpix/AP Photo/Salvatore Di Nolf
Skadelige WTO: - Statene blir bakbundet og hindres i tiltak mot sult, advarer FNs spesialrapportør Olviier De Schutter. Foto: Scanpix/AP Photo/Salvatore Di Nolf
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Handel skaffet ikke mat til de sultne da mat var billig og er enda mindre i stand til det nå som prisene er skyhøye, sier Olivier De Schutter foran ministermøte i WTO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs langdryge Doha-runde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste.

I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk). Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Et ministermøte i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 153 stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

Olivier De Schutter er FNs spesialrapportør om retten til mat.

Han rykker nå ut med en kraftig advarsel om at frihandels-dragkampen i Verdens handelsorganisasjon WTO kan være direkte skadelig for kampen mot sult.

- Verden står midt oppi en matkrise som krever et raskt politisk svar. Men WTOs dagsorden mislykkes i å ta hensyn til dette, sier De Schutter.

- Og utviklingslandene er med rette bekymret for at hendene deres blir bakbundet av nye handelsregler, legger han til.

Mer liberalisering?

Varskoet kommer én måned før WTO skal avholde sitt ministermøte i Genéve.

WTO har siden 2001 forgjeves forsøkt å komme fram til en omfattende avtale om ytterligere liberalisering av verdenshandelen - og dermed innskrenkninger i regjeringenes politiske spillerom.

Les: Erklærte WTO-runden død

Elefanten i rommet

- Matsikkerhet er elefanten i rommet som WTO må ta hensyn til, framholder spesialrapporøtren og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Handel matet ikke de sultne mens mat var billig og i overflod. Og handel er enda mindre i stand til å gjøre det nå som prisene er skyhøye, sier De Schutter, som har skrevet et notat om WTO og tilgangen til mat.

ABC Nyheter er kjent med at forhandlerne i WTO heller ikke tar hensyn til et annet spørsmål som kan påvirke verdens matproduksjon, klimaendringer. Utenriksminister Jonas Gahr Støre er enig i at klimaspørsmål skal holdes utenfor.

Les: - For sent med klima

- Utdatert mål

- Det er et prinsipp-problem at WTO fortsetter å etterstrebe det utdaterte målet å øke handel for handelens egen skyld, heller enn å oppmuntre til handel bare i den grad det øker menneskelig velferd, framholder Olivier De Schutter.

Han mener WTO-reglene innskrenker nødvendige politiske verktøy for å bedre tilgangen til mat i u-land, slik som:

  • Høyere toll.
  • Midlertidige restriksjoner på import.
  • Statlige oppkjøp fra småbrukere.
  • Aktiv styring av markedene.
  • Målrettede subsidier til gårdbrukerne.

WTO har på sin side opprettet en egen side om matsikkerhet.

- Skadelige WTO-regler

Heller ikke de eksisterende WTO-reglene ivaretar hensynet til matsikkerhet, oppsummerer De Schutter i sitt notat.

Statene får altfor liten fleksibilitet til å gripe inn, skriver han, og beskriver de konkrete virkemidlene.

Les andre nyheter