Foran ministermøte i Verdens handelsorganisasjon (WTO):Nå støtter kritikerne WTOs frihandelsrunde

SKAL VOKTE PÅ UD: Handelskampanjens leder Heidi Lundeberg er med i den norske delegasjonen til WTOs ministermøte i Nairobi 15. - 18. desember.
SKAL VOKTE PÅ UD: Handelskampanjens leder Heidi Lundeberg er med i den norske delegasjonen til WTOs ministermøte i Nairobi 15. - 18. desember. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 14 år har Handelskampanjen i Norge kritisert WTOs store Doha-forhandlingsrunde for å liberalisere verdenshandelen. Nå beklager de hvis den legges ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

WTOs langdryge Doha-runde

Startet i 2001: Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Mange temaer: Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Fastlåst: Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes. Ministermøtet i desember 2009 lyktes heller ikke å få til reell bevegelse.

Hva er WTO? Verdens handelsorganisasjon har p.t. 161stater som medlemmer og har et omfattende, forpliktende regelverk for å begrense handelshindringer. I likhet med EØS-avtalen griper noen av handelsreglene vidt inn i statenes suverenitet til å utforme politikk.

Det WTO-kritiske nettverket Handelskampanjen får bli med i den offisielle norske delegasjonen til ministermøtet i Verdens handelsorganisasjon WTO i Nairobi 15. - 18. desember.

– Der vil vi stå overfor et stort dilemma, vedgår styreleder Hilde Lundeberg og styremedlem og veteran Aksel Nærstad på spørsmål fra ABC Nyheter.

Tirsdag meldte ABC Nyheter at den viktigste striden på ministermøtet vil bli om de skal gi opp den store forhandlingsrunden om liberalisering av verdenshandelen, Doha-utviklingsrunden (se faktaboks), som forgjeves har pågått i 14 år.

Underveis har norske og internasjonale utviklings-, solidaritets- og bondeorganisasjoner vært svært så skeptiske til forsøkene på å få til en ny WTO-avtale.

Men nå har pipa fått en annen lyd.

Les også: Ministermøte kan bety Doha-rundens død

– Men alternativet er verre

Saken er at u-landene i WTO kjemper for å fortsette med mandatet som ble vedtatt for Doha-runden. På papiret gir den u-land prioritet når regler skal utformes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rike land, som USA, sier tvert nei til å forhandle på grunnlag av et slikt mandat, som gir også land som Kina, India og Brasil betydelig fordeler fordi de defineres i Doha-regelverket som å være u-land på linje med andre.

ALTERNATIVET ER VERRE: Aksel Nærstad foretrekker å beholde forhandlingsmandatet fra Doha i WTO.
ALTERNATIVET ER VERRE: Aksel Nærstad foretrekker å beholde forhandlingsmandatet fra Doha i WTO.

– Dohamandatet har som utgangspunkt å prioritere utviklingslands interesser. For oss er det en dårlig ide å gå bort fra Doha hvis det betyr at man skal droppe å prioritere u-land, sier Heidi Lundeberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessuten er det fare for at rike land trekker inn nye temaer som vi ikke ønsker hvis WTO vedtar en ny dagsorden, legger hun til.

Ifølge Aksel Nærstad ble Doha-runden framforhandlet i en spesiell periode, to måneder etter 11. september-angrepet i USA.

– President Bush sa at enten er dere med eller mot oss.

U-land ble satt under press. Derfor vanskelig å være forsvarer av Doharunden. Men alternativet er verre, sier Nærstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: USAs dumping av bomull kan utløse nød i Afrika

Vaktbikkjer i WTO-nettverk

Bortsett fra avklaring om Doha-rundens skjebne er det ventet få konkrete beslutninger fra WTOs ministermøte i midten av måneden.

Derfor fortalte statssekretær Morten Høglund i går til ABC Nyheter at fagstatsråder denne gangen ikke skal reise til Nairobi.

– Hva er poenget for dere i Handelskampanjen med å reise til Nairobi?

– Hovedformålet er å være vaktbikkje opp mot norske myndigheter og ministermøtet i sin helhet, for å passe på at det ikke kommer nye, skadelige tema på bordet, at en holder seg til å diskutere en utviklingsagenda og i det minste forplikter seg på noe overfor utviklingslandene, svarer Heidi Lundeberg.

– En minstepakke fra Nairobi må i hvert fall inneholde noe til de minst utviklede landene, MUL. Vi må påse at den inneholder noe til andre u-land også, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aksel Nærstad har lang erfaring fra en rekke WTO-ministermøter.

– En vaktbikkjerolle er veldig viktig, også fordi vi da får innspill også fra andre. Jeg har vært i kontakt med bondeorganisasjoner i India, rådgivere for regjeringer i u-land for arbeidet for retten til mat og andre.

– Vi har nettverk som gjør at vi blir nesten bedre oppdatert enn regjeringen, sier Nærstad.

For å gi folk flest innblikk i handelsspørsmål har Handelskampanjen lansert en svært så alternativ julekalender:

En ny podcast hver dag som tar opp ulike vinkler.

Les også: Listhaug og Brende trekker tilbake store, rødgrønne WTO-kutt for bøndene