Det blir under 400 kommuner, spår forsker

Professor Reidar Almås ved Norsk senter for bygdeforskning synes regjeringen bør være godt fornøyd om resultatet av den storstilte kommunereformsatsingen ender med at vi får under 400 kommuner i landet. Her kommunalminister Jan Tore Sanner (bildet). Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix) Les mer Lukk

Professor Reidar Almås ved Norsk senter for bygdeforskning synes regjeringen bør være godt fornøyd om resultatet av den storstilte kommunereformsatsingen ender med at vi får under 400 kommuner i landet.

I 2014 anbefalte regjeringens ekspertutvalg å redusere dagens 428 kommuner til 100. Almås tror derimot vi ender på rundt 400 kommuner når reformen er gjennomført – bare 30 færre enn i dag, skriver Dagbladet.

– Erna Solberg har sagt at man måtte være glad om en kom under 400 kommuner. Det synes jeg de skal være når en ser hvordan dette barker i vei. Realismen er at man har spurt folk og fått svar. Jeg tror det blir under 400, men ikke mye under, sier han til Dagbladet.

Les også: Ny måling viser flertall mot kommunesammenslåing

Bare en tredel av de 105 kommunene som til nå har avholdt valg, har endt opp med ja. Siden en frivillig sammenslåing krever ja fra minst to parter, betyr ikke et ja nødvendigvis en sammenslåing.

– Resultatet så langt viser at det er stor skepsis til reformen, men noen unntak. Den er elitedrevet ovenfra. Jeg tror frykten for sentralisering er det som ligger under. Jevnt over har sentrumskommunene svart ja, mens omegnskommunens som er redd for å bli slukt svarer nei, sier Almås.

– Regjeringen kunne i teorien ha tvunget dette igjennom, men da tror jeg de ville tapt valget i 2017, sier han.

Les også:

Sanner åpnet for at kommuner kan kjøpe seg bedre tid

Troen på kommunesammenslåing nesten halvert

Forskere tviler på at kommunesammenslåing fremmer næringsutvikling