Ny Norut-rapport om kommunesammenslåing:Forskere tviler på at kommunesammenslåing fremmer næringsutvikling

ROBUSTE KOMMUNER: Forskning viser ikke om størrelsen på kommuner, her fra Storskog i Sør-Varanger, påvirker næringsutvikling ifølge Norut.
ROBUSTE KOMMUNER: Forskning viser ikke om størrelsen på kommuner, her fra Storskog i Sør-Varanger, påvirker næringsutvikling ifølge Norut. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke størrelsen det kommer an på, mener forsknings- og innovasjonskonsernet Norut om virkningen av kommunesammenslåing på næringslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny Norut-rapport reiser tvil ved det faglige innholdet i det regjeringsoppnevnte Vabo-utvalget, som varmt anbefalte kommunesammenslåing.

Hva betyr kommunestørrelse for arbeidet med næringsrettet utvikling? Stemmer det at kommuner bør ha minst 15.000-20.000 innbyggere for å jobbe godt med næringsretta utviklingsarbeid, slik det fremgår av anbefalinger fra Ekspertutvalget for kommunereformen? spør seniorforskerne Elisabeth Angell og Torill Ringholm ved Norut i en kronikk i Nationen i dag.

Les også: Trygve Slagsvold Vedum overrumplet Erna Solberg

– Ikke mer næringsutvikling med storkommuner, skriver Nationen om Noruts rapport Brikker som mangler – Kunnskap om næringsrettet samfunnsutvikling og kommunestørrelse.

Studien er laget på oppdrag av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og konkluderer med at forskning så langt ikke gir belegg for at størrelse har direkte sammenheng med kommunenes evne til å fremme næringsuvikling.

Les også: I dag ble Jan Tore Sanner glad av å lese Nationen