Trump og Clinton satser på superseier

Demokraten Hillary Clinton (t.v.) og republikaneren Donald Trump (t.h.) leder oppslutningene for sine to partier i presidentnominasjonene foran den viktige «supertirsdagen» i morgen. Foto: Jonathan Ernst / Nick Oxford /(Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Hillary Clinton og Donald Trump håper å fremstå som uovervinnelige etter «supertirsdagen» i USA.

Velgere i til sammen tolv amerikanske delstater skal tirsdag si hvem de ønsker seg som presidentkandidat. I alle statene holder ett eller begge de store partiene nominasjonsvalg- eller møter.

Trump leder på meningsmålinger blant republikanere i de aller fleste delstatene, og rivalen Ted Cruz mener eiendomsmogulen i praksis snart kan ha seieren i lomma.

– Det er ingen tvil om at Donald kan bli ustoppelig hvis han kjører med dampveivals over supertirsdagen og vinner over alt med stor margin, sa Cruz til TV-kanalen CBS nylig.

Les også: Trumps raseri vinner gjenklang i sørstatene

Vind i seilene

På demokratisk side leder Hillary Clinton stort over den mer venstreorienterte politikeren Bernie Sanders i flere av delstatene. I tillegg har hun vind i seilene etter en knusende seier over Sanders i South Carolina i helgen.

Både Clinton og Trump håper nå å sikre seg et svært stort forsprang på sine rivaler, ifølge førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda.

Gjør de det enda bedre enn forventet tirsdag, tror han det kun er nye skandaler som kan hindre dem i å bli presidentkandidater.

– Både Cruz og Marco Rubio har gått hardt til angrep på Trumps forretningspraksis og sådd tvil rundt hans moral. Trump må tape i minst fire delstater tirsdag hvis vi skal kunne påvise en effekt av angrepene, sier Tønnessen til NTB.

Les også: Christie får kritikk for sin støtte til Trump

Håper på Rubio

Selv om både Trump og Clinton i øyeblikket ligger godt an, står de overfor svært ulike situasjoner.

Den tidligere utenriksministeren og presidentfruen Clinton har den demokratiske partiledelsen i ryggen, og hun er en av partiets mest kjente politikere. Blir hun slått av outsideren Sanders, vil det være en sensasjon.

I Det republikanske partiet er Trump en outsider, og han har partiledelsen mot seg. Toneangivende partiveteraner håper fortsatt at senator Marco Rubio fra Florida skal klare å utmanøvrere den 69 år gamle milliardæren.

Ordstriden mellom de to er gradvis blitt råere, og Rubio har kritisert Trumps forretningspraksis, temperament, alder, utseende og bruk av spraytan.

Trump kaller Rubio «vesle Marco», og har latterliggjort ham for å ha brukt sminke under en debatt.

Les også: Donald Trump vant som ventet i Nevada

Siterte Mussolini

Også kristenkonservative Ted Cruz har tatt på seg boksehanskene og antydet at Trump har forbindelser til mafiaen. Bakgrunnen er at eiendomsmogulen har nektet å offentliggjøre selvangivelsen sin.

De siste dagene er Trump blitt sterkt kritisert for ikke å ta tydelig avstand fra den rasistiske organisasjonen Ku Klux Klan. I tillegg har han tvitret et sitat av den italienske fascist-lederen Benito Mussolini, en av Hitlers nærmeste allierte under andre verdenskrig.

– Spiller det noen rolle hvem som sa det? sa Trump da han ble konfrontert med Mussolini-sitatet «det er bedre å leve én dag som en løve enn hundre dager som en sau».

Trump ligger godt an på meningsmålingene før tirsdagens nominasjonsvalg. Raseriet hans vinner gjenklang i sørstatene. Se video under:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trumps raseri vinner gjenklang i sørstatene

Les også:

Soleklar seier til Clinton i South Carolina

Clinton og Sanders barket sammen om helsepolitikk

Anklagde Bill Clinton for overgrep – til kamp mot Hillary