Trumps raseri vinner gjenklang i sørstatene

Trump vinner velgere i sørstatene med raseriet sitt. Nylig gikk sinnet utover motkandidatene Rubio og Cruz under Trumps tale i Alabama. Se video.

USAs fattige sørstater er blitt en av milliardæren Donald Trumps viktigste baser i hans kamp for å bli republikansk presidentkandidat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gang på gang har den styrtrike forretningsmannen hamret inn budskapet om at han vil bringe USA tilbake til gamle velmaktsdager hvis han blir landets neste president. Det skaper håp blant mange amerikanere i «det dype sør», som ble hardt rammet av den økonomiske krisen.

Tusenvis av industrijobber forsvant fra regionen i årene 2007-2009. Nedgangen gikk raskere enn i andre deler av landet, og da pilene igjen pekte oppover, var oppgangen langt mer beskjeden enn i andre deler av USA.

I Mississippi er fortsatt arbeidsløsheten blant de høyeste i landet, samtidig som den hvite delen av befolkningen frykter at innvandring vil gjøre situasjonen enda verre. Og det er nettopp blant hvite velgere at republikanerne står sterkt i sør. I den svarte delen av befolkningen gjør Demokratene det langt bedre.

Les også: Christie får kritikk for sin støtte til Trump

De kristne

Også mange dypt kristne republikanere har begynt å se Trump som en redningsmann. Nå er de villige til å se gjennom fingrene med hans tidligere liberale standpunkter, blant annet i abortspørsmålet.

En av Trumps valgmedarbeidere i Mississippi forklarer det med at viktigere ting enn Bibelen står på spill.

– Se på innvandringen, se på terrorismen, se på de sakene som virkelig betyr noe. Hvis vi ikke har et land, vil verken Bibelen eller grunnloven bety noe, for vi kommer alle til å være døde og begravd, sier Heather Fox.

Under nominasjonsvalget i South Carolina forrige helg viste valgdagsmålinger at Trump slo sine nærmeste rivaler, Ted Cruz og Marco Rubio, med god margin blant de evangelisk kristne. Og det til tross for at Cruz' og Rubios meninger anses å være mer i tråd med kristne verdier enn Trumps.

Les også: Trump får Christies støtte på vei mot «supertirsdag»

Fire av ti

I de fire sørstatene Mississippi, Alabama, Tennessee og Kentucky får Trump støtte fra over 40 prosent av de republikanske og uavhengige velgerne, viser en meningsmåling gjort av Ipsos for nyhetsbyrået Reuters.

Allerede tirsdag skal Alabama og Tennessee holde nominasjonsvalg sammen med elleve andre delstater på den såkalte «supertirsdagen». I Kentucky holder republikanerne nominasjonsmøter den 5. mars, mens Mississippi følger etter tre dager senere.

Hvis verken Cruz eller Rubio greier å markere seg i noen av delstatene, kan løpet være kjørt, mener eksperter.

Les også: Rubio og Cruz i samlet angrep på Trump

Lav utdanning

I sør taler også utdanningsnivået til Trumps fordel ettersom hans budskap om å stenge grensene for innvandring og flytte arbeidsplasser tilbake til USA er spesielt populært blant hvite velgere uten høyere utdanning.

32 prosent av den voksne befolkningen i Mississippi, Alabama, Tennessee og Kentucky har tolv års skolegang eller mindre, noe som er den høyeste prosentandel lavt utdannede i landet.

Til nå har Trump sikret seg tre seire i de fire delstatene der det allerede er avholdt nominasjonsvalg. Både i South Carolina, New Hampshire og Nevada tok milliardæren fra New York en overlegen seier. I Iowa vant Ted Cruz. Marco Rubio, som regnes som partiveteranenes favoritt, har ennå ikke vunnet en eneste delstat.

Les også: Donald Trump vant som ventet i Nevada

Personvernpolicy