Meny

Soleklar seier til Clinton i South Carolina

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hillary Clinton fikk nærmere tre ganger så mange stemmer som Bernie Sanders i Demokratenes nominasjonsvalg i South Carolina lørdag.

Da 99 prosent av stemmene var talt opp, lå Clinton an til å få 73,5 prosent av stemmene, mens Sanders hadde en oppslutning på 26 prosent.

Clinton ser ut til å ha gjort et svært godt nominasjonsvalg blant de afroamerikanske velgerne, en velgergruppe Sanders har slitt med å engasjere.

Ifølge CNNs valgdagsmåling fikk hun 86 prosent av stemmene blant afroamerikanerne. Samtidig hadde hun større oppslutning enn Sanders blant velgere i alle aldersgrupper, med unntak av velgere i alderen 25 til 29 år.

Les også:   Hillary Clinton favoritt på Stortinget

– Bør bryte barrierer

Da seieren var klar antydet Clinton at hun nå forbereder seg på en presidentvalgkamp mot Donald Trump, som ligger best an på republikansk side.

I sin takketale etter valgseieren henviste hun til milliardærens slagord om å «gjøre USA storslått igjen» og lovnadene hans om å bygge en mur ved grensen til Mexico.

– Til tross for hva dere hører, vi trenger ikke å gjøre USA storslått igjen, USA har aldri sluttet å være storslått. I stedet for å bygge murer, bør vi bryte barrierer, sa Clinton.

Les også:  Clinton vant i Nevada

– På tide

Clinton har vunnet tre av fire nominasjonsrunder så langt, og seieren i South Carolina gir henne vind i seilene fram mot supertirsdag i neste uke, når 11 delstater skal stemme over de demokratiske presidentkandidatene.

– I dag har dere sendt en melding. I USA, når vi står sammen, er det ingen barrierer som er for store til at vi kan bryte dem, sa Clinton.

Flere av Clintons tilhengere, som hadde samlet seg i et lokale i delstatshovedstaden Columbia, brøt ut i spontan applaus da de første resultatene fra valgdagsmålingene ble kringkastet.

– Det er på tide, det er på tide, det er på tide med en kvinne i Det hvite hus, ropte forsamlingen.

Les også:  Topphemmelig materiale i Clintons eposter

– Valgkampen har så vidt begynt

Resultatet i South Carolina kan tyde på at konkurrenten Bernie Sanders sliter med å utfordre Hillary Clinton utenfor områdene i de nordøstlige delstatene, hvor han har sine kjernevelgere. Clinton-seieren i South Carolina var imidlertid ventet, og Sanders har de siste dagene konsentrert sin innsats om å drive valgkamp i delstatene som skal stemme i dagene framover.

– La meg være veldig tydelig på en ting i kveld. Denne valgkampen har så vidt begynt. Vi vant en avgjørende seier i New Hampshire. Hun vant en avgjørende seier i South Carolina. Nå går vi videre til supertirsdag, sier Sanders i en pressemelding hvor han gratulerer Clinton med seieren.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus