Soleklar seier til Clinton i South Carolina

Hillary Clinton fikk nærmere tre ganger så mange stemmer som Bernie Sanders i Demokratenes nominasjonsvalg i South Carolina lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da 99 prosent av stemmene var talt opp, lå Clinton an til å få 73,5 prosent av stemmene, mens Sanders hadde en oppslutning på 26 prosent.

Clinton ser ut til å ha gjort et svært godt nominasjonsvalg blant de afroamerikanske velgerne, en velgergruppe Sanders har slitt med å engasjere.

Ifølge CNNs valgdagsmåling fikk hun 86 prosent av stemmene blant afroamerikanerne. Samtidig hadde hun større oppslutning enn Sanders blant velgere i alle aldersgrupper, med unntak av velgere i alderen 25 til 29 år.

Les også: Hillary Clinton favoritt på Stortinget

– Bør bryte barrierer

Da seieren var klar antydet Clinton at hun nå forbereder seg på en presidentvalgkamp mot Donald Trump, som ligger best an på republikansk side.

I sin takketale etter valgseieren henviste hun til milliardærens slagord om å «gjøre USA storslått igjen» og lovnadene hans om å bygge en mur ved grensen til Mexico.

– Til tross for hva dere hører, vi trenger ikke å gjøre USA storslått igjen, USA har aldri sluttet å være storslått. I stedet for å bygge murer, bør vi bryte barrierer, sa Clinton.

Les også: Clinton vant i Nevada

– På tide

Clinton har vunnet tre av fire nominasjonsrunder så langt, og seieren i South Carolina gir henne vind i seilene fram mot supertirsdag i neste uke, når 11 delstater skal stemme over de demokratiske presidentkandidatene.

– I dag har dere sendt en melding. I USA, når vi står sammen, er det ingen barrierer som er for store til at vi kan bryte dem, sa Clinton.

Flere av Clintons tilhengere, som hadde samlet seg i et lokale i delstatshovedstaden Columbia, brøt ut i spontan applaus da de første resultatene fra valgdagsmålingene ble kringkastet.

– Det er på tide, det er på tide, det er på tide med en kvinne i Det hvite hus, ropte forsamlingen.

Les også: Topphemmelig materiale i Clintons eposter

– Valgkampen har så vidt begynt

Resultatet i South Carolina kan tyde på at konkurrenten Bernie Sanders sliter med å utfordre Hillary Clinton utenfor områdene i de nordøstlige delstatene, hvor han har sine kjernevelgere. Clinton-seieren i South Carolina var imidlertid ventet, og Sanders har de siste dagene konsentrert sin innsats om å drive valgkamp i delstatene som skal stemme i dagene framover.

– La meg være veldig tydelig på en ting i kveld. Denne valgkampen har så vidt begynt. Vi vant en avgjørende seier i New Hampshire. Hun vant en avgjørende seier i South Carolina. Nå går vi videre til supertirsdag, sier Sanders i en pressemelding hvor han gratulerer Clinton med seieren.

Personvernpolicy