Rapport etter 13-årings dødsfall klar neste uke

Politiets teknikere i arbeid 4. januar ved hytta der en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix) Les mer Lukk

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har gjennomført tilsyn med tre skoler i Bærum etter at en 13 år gammel jente ble funnet død på Beitostølen nyttårsaften. Onsdag legges rapporten frem.

13-åringen som døde på Beitostølen:  
  • En 13 år gammel jente ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften. Saken ble først kjent i mediene 4. januar.
  • Obduksjonsrapporten viste at hun døde av avmagring.
  • Moren til jenta er siktet for grov omsorgssvikt.
  • Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener det ble begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen hos barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre.
  • Fylkeslegen oversendte før påske saken til Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon etter helsepersonelloven.
  • Den endelige obduksjonsrapporten etter dødsfallet er klar, men politiet har ikke ønsket å kommentere innholdet av hensyn til etterforskningen.
  • Fylkesmannen i Oslo og Akershus har også ført tilsyn med flere skoler i Bærum. Rapporten fra dette tilsynet legges fram 20. april.

Den 13 år gamle jenta ble funnet død på en hytte på Beitostølen i Valdres i Oppland nyttårsaften. Jentas mor er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge.

De to bodde sammen i Bærum frem til moren meldte flytting til Øystre Slidre kommune i Valdres i november i fjor.

Bakgrunn: 13-åring døde trolig av avmagring

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har gransket skolenes rolle i saken. Konklusjonen blir lagt frem for pressen onsdag. Da vil både fylkesmann i Oslo og Akershus Valgerd Svarstad Haugland og utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr være til stede.

Les også: Lovbrudd ved behandling av 13-åring som døde

Barnevernet brøt loven

I mars konkluderte fylkesmennene i Oppland og i Oslo og Akershus i en rapport med at barnevernet både i Bærum og Valdres brøt loven i sin oppfølging av jentas situasjon.

Noe av det som gikk galt i saken, var at barnevernet lente seg for mye på helsevesenet, mente barnevernssjef Børge Tomter i Bærum kommune.

Barnevernstjenestene fikk fire uker på seg til å svare på fylkesmennenes kritikk. Begge steder lovet de lokale myndighetene å gå grundig inn i rapporten og lære av den. Saken ble sendt videre til Statens helsetilsyn, som skal vurdere eventuelle reaksjoner.

Les også: Minst fem klinikker behandlet 13-åring som døde

Obduksjon

For om lag to uker siden fikk politiet den endelige obduksjonsrapporten etter dødsfallet. De ønsket da ikke å kommentere innholdet av hensyn til etterforskningen og fordi de ikke var ferdig med avhørene av den siktede moren.

Morens forsvarer Aasmund O. Sandland mener moren aldri burde vært siktet i saken, og sa til NTB at kritikken som er kommet fra Fylkesmannen mot både helsevesenet og barnevernet, underbygger det moren har forklart.

– Nå avventer vi rapporten fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus om skolenes rolle, sa han.

Les også: Morens advokat: Overrasket over at hun er utskrevet