Lovbrudd ved behandling av 13-åring som døde

13-åringen ble funnet død i denne hytta på Beitostølen.
13-åringen ble funnet død i denne hytta på Beitostølen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Fylkesmannen i Oslo og Akershus mener det ble begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen som døde av avmagring på Beitostølen nyttårsaften, og saken sendes til Statens helsetilsyn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens helsetilsyn skal vurdere eventuelle reaksjoner mot en eller flere av de helseinstansene som var i befatning med den 13 år gamle jenta i tiden før hun døde. Hun led av en spiseforstyrrelse.

– Det er et eller flere av forholdene som vi vurderer til å være av en slik art at vi sender saken over til Statens helsetilsyn, sier fungerende fylkeslege Petra Turet Olsen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til NRK.

Ifølge Fylkesmannen s helseavdeling ble til sammen fire virksomheter og to fastleger kontaktet.

Seks helseinstanser

Helseinstansene har sendt inn journaler og rapporter om sin behandling av 13-åringen. Helseavdelingen har vurdert om behandlingen og oppfølgingen ved de ulike virksomheter og av helsepersonell, var faglig forsvarlig. Avdelingen har også vurdert om kravene til journalføring og opplysningsplikten til barnevernet er overholdt.

– Fylkeslegen oversender saken til Statens helsetilsyn for vurdering av administrativ reaksjon etter helsepersonelloven. En eventuell administrativ reaksjon kan gjelde en eller flere av de aktuelle helseinstansene. De involverte virksomheter og fastleger er informert om oversendelsen i separate brev, skriver Fylkesmannen.

Les også: Rektor: – Fikk ingen mobbevarsel om død 13-åring

De seks instansene er Bærum kommune (BUP-Vest, avdeling Vinderen), Drammen sykehus (Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling), Diakonhjemmet, Oslo Universitetssjukehus (Regional seksjon for spiseforstyrrelser) samt to fastleger i Bærum.

Moren siktet

13-åringen ble nyttårsaften funnet død i hytta på Beitostølen hvor hun og moren bodde, og obduksjonen viste at jenta døde av avmagring. Politiet har siktet moren for grov omsorgssvikt, men fikk ikke medhold i kravet om varetektsfengsling.

Politiet mener hun ikke gjorde nok for å hjelpe datteren.

Les også: 13-åring døde trolig av avmagring

Etter dødsfallet er det blitt kjent at moren flere ganger slo mobbealarm til både skole og Fylkesmann. Det er tilsynssaker på gang blant annet i forbindelse med jentas skolegang ved tre skoler i Bærum, samt mot den interkommunale barnevernstjenesten i Valdres.

Personvernpolicy