Rengjøring av ribbepanne:Du gjør vel ikke dette med ribbefettet?

ROTTEMAT: Ikke slå ribbefettet ned i vasken. Det er å be om tette rør og rotter på julebesøk. Foto: Trine Jensen
ROTTEMAT: Ikke slå ribbefettet ned i vasken. Det er å be om tette rør og rotter på julebesøk. Foto: Trine Jensen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er tipsene som får ribbepannen ren i en fei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er årets viktigste og mest etterlengtede måltid, og få ting får frem julestemningen på samme måte som å sette seg til bords på selveste julekvelden for å innta ribbe og pinnekjøtt sammen med de aller kjæreste man har.

Men når middag og akevitt er inntatt og de aller fleste av oss lengter etter å innta horisontalen på sofaen og sovne mett og god foran TV, ja så gjenstår fortsatt en av julens desidert verste jobber, nemlig å få ribbepannen ren igjen.

Å få vekk fastbrent og hardt fett fra stekovnspannen er ikke bare enkelt, spesielt om du gjør som de fleste, og lar panner og kjeler stå mens du koser deg med både middag og gavene som venter under treet.

Les også: Slik lager du perfekt ribbe

Men fortvil ikke, det finnes mange smarte grep som tar stresset ut av pannevasken. Slik gjør du:

1. Ikke tøm ribbefettet i vasken

Det kan være fristende å bare tømme hele ovnspannen i vasken mens den enda er varm, og fettet bare renner av, men da gjør du både deg selv og sluken din en bjørnetjeneste mener ekspertene Klikk Bolig har snakket med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å helle ribbefett i vasken er rett og slett å lage et festmåltid for rottene, forklarer rengjøringsekspert og senior-forsker hos Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), Ingun Grimstad-Klepp, til Klikk Bolig.

– Så dette bør man for all del unngå å gjøre. Ikke bare er det dårlig nytt for rørene dine, men det kan faktisk også trekke rotter til huset ditt. Ikke bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik påvirkes magesekken av ribbefettet

FETT OG SØL: Alle som har laget julemiddag vet av erfaring at det er et ork å vaske ribbepannen i etterkant. Foto: Thinkstock

Malin Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice er enig:

– Fett i rørene er ikke bra, og det blir dessverre mye av det i denne årstiden, forklarer Skaar til Klikk Bolig.

– Da er det mye bedre å la fettet størkne, og så kaste det i matavfallet.

Rådgiver Lena Furuberg hos Teknologisk Institutt AS holder også en knapp på å la fettet blir hardt før man har det i søpla.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fem ting du bør gjøre i julen - og fem ting du bør unngå

– Ribbefettet kan man helle i en tom melkekartong, og så kaste. Helt riktig gjør man dersom man lar fettet stivne i kartongen, også fjerner det fra kartong og kaster i matavfall.

Men Furuberg tipser om at ribbefettet også kan tas vare på til gjenbruk.

– Frys ned og bruk i sauser senere, det er jo en fantastisk råvare.

2. Ikke utsett jobben

Når man først har stått på kjøkkenet og laget til julemiddagen, kan det være fristende og bare forlate rotet og sette seg til bords når alt er klart. Men ekspertene har andre råd:

– Tar man ribbepannen med en gang man har lagt ribben over på serveringsfat, er det ingen tvil om at du gjør jobben lettere for deg selv enn om du først nyter middag før du går i gang med vaskingen, råder Grimstad-Klepp.

– Tøm det fortsatt flytende fettet over på en tom melkekartong eller i en oppbevaringsboks i plast, og vask pannen i vasken med varmt vann og oppvaskmiddel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Klart du kan drikke rødvin til lutefisk! Så lenge du husker på én ting

VÆR RASKT UTE: Det beste - og letteste - er å vaske en varm panne. Foto: Trine Jensen

At pannen fortsatt er varm, gjør at du slipper å skrape av størknet fett, som ofte er det som er tidskrevende når det kommer til å vaske ribbepannen.

– Flytende fett er lett å tømme ut av pannen, og du slipper å skrape og plukke biter ut av hardt fett, forklarer Grimstad-Klepp.

– Og jobben tar ikke lange tiden, før de andre har forsynt seg ferdig, er du på plass ved bordet.

Les også: Vin og øl til pinnekjøtt

3. Juks med kokende vann

Ikke fortvil om du lot gode intensjoner gå ut av vinduet og ble fristet til å nyte julematen før du gikk i gang med ribbepannen. Det går nemlig an å jukse litt - heldigvis.

– Har pannen begynt å bli kald kan du sette den tilbake i ovnen i noen minutter og varme den opp igjen, slik at fettet igjen smelter og blir lettere å fjerne, tipser Grimstad-Klepp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ha litt vann i pannen først, så blir pannen enda lettere å gjøre ren.

Enda raskere gjør du det med å helle litt kokende vann i ovnepannen og la stå et par minutter før du begynner å vaske.

– Det kokende vannet løser opp fastbrente biter i en fei, forklarer forskeren.

– Gjør du dette, trenger du garantert nesten ikke å skrubbe i det hele tatt.

Les også: Hvis du tror alt julegodt er usunt, tar du helt feil

MATAVFALL: Hardt ribbefett skal i matavfallet, ikke i vasken. Foto: Trine Jensen

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Sett til bløt

Har du først gjort tabben med å la ribbepannen stå til fettet har størknet og blitt hardt, er det bare en ting å gjøre ifølge ekspertene vi har snakket med:

– Skrap først av så mye fett som du klarer og ha i matavfallet, råder Skaar.

– Så fyller du pannen med varmt vann og Zalo. La dette stå å godgjøre seg en stund før du tar fatt på selve vaskingen, så gjør du jobben lettere for deg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Furuberg er enig:

– Varmt vann og oppvaskmiddel gjør jobben relativt enkelt. La pannen stå i bløt helt til alt av fett og fastbrente rester har løst seg opp, så vasker du.

Les også: Tradisjonsrike øl til jul

4. Skrubb vekk flekker

Fastbrent fett kan bli temmelig hardt og sitte godt fast, det vet alle som har vasket ribbepanner før av erfaring. Da kan det være godt å ha noen hjelpemidler i bakhånd.

– Bruk litt Svint Stålull på de verste og hardeste flekkene, råder Skaar.

– Skrubb litt og vask så med varmt vann og Zalo, da løses det aller meste opp ganske så raskt.

Les også: Så lenge kan du ha julematen i kjøleskapet

LA STÅ I BLØT: Varmt vann og Zalo er det du trenger. Foto: Trine Jensen

5. Ha i oppvaskmaskinen

Om det er plass i oppvaskmaskinen din, råder Skaar deg til å jukse og putte hele ribbepannen inn her.

– Skrap vekk så mye biter og fettrester som mulig først, slik at du ikke tetter avløpet i oppvaskmaskinen, forklarer rengjøringseksperten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og så vasker du på et normalt program. Vips; ren panne på én-to-tre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kast fettrestene i søpla

6. Tøymykner og malingsskrape

Her er tipset du garantert ikke har prøvd. Ifølge nettstedet ThriftyFun.com kan man nemlig bruke et tøymykner-papir for å fjerne fastbrent fett fra panner og kasseroller. Slik gjør du det:

– Fyll pannen med varmt vann og oppvasksåpe og ha en et tøymykner-papir, forklarer nettstedet.

– La stå over natten og vask som vanlig neste morgen. Gjenta om det fortsatt skulle være fastbrent fett i formen.

Et annet tips brukere av nettsiden har, er å skrape vekk fastbrent fett med en malingsskrape.

– Når jeg vasker ovnspanner i glass og smijern, bruker jeg en malingsskrape for å fjerne rester av fastbrent fett og mat, forklarer nettstedet.

– Det fungerer helt ypperlig og gjør pannene ren på én-to-tre.

Les også: Selger et tonn med ribbe på lille julaften

Artikkelen fortsetter under annonsen

7. Bakepulver gjør jobben

Mange har blitt opptatte av å rengjøre med så få kjemikalier som mulig, og da kan det være en idé å prøve godt gammeldags bakepulver - eller natron - når ribbepannen skal gjøres ren.

– Bakepulver er billig, effektivt og helt ufarlig å bruke, forklarer nettstedet The Kitchn.

– Bland bakepulver med litt vann til det former en slags tykk krem, og gni løs på fettflekkene. Skyll godt med rent vann etterpå.

Les også:

Du vasker vel ikke komfyren med Zalo?

Og så blir den ren

Vaselin-trikset er rett og slett genialt

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.