Vin og øl til pinnekjøtt

TIL PINNEKJØTT: Både øl, rødvin og hvitvin går bra til pinnekjøtt. Foto: Arnie Stalheim
TIL PINNEKJØTT: Både øl, rødvin og hvitvin går bra til pinnekjøtt. Foto: Arnie Stalheim
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pinnekjøtt kan være bare saltet, men også saltet og røykt. Det krever litt forskjellig drikke, og vi anbefaler både øl og vin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pinnekjøtt, tidligere hovedsakelig et vestlandsfenomen, er i vekst over hele landet, men det er fortsatt svineribba som foretrekkes av flest til jul, spesielt på Østlandet. Vi har allerede laget en artikkel med gode tips om både øl og vin til ribbe. Men det er drikke til pinnekjøtt det skal handle om her.

Pinnekjøtt har det til felles med ribbe at det er ganske fett. Det krever friskhet i både øl og vin. I tillegg er pinnekjøttet saltere, noe som krever enda litt mer friskhet, pluss litt sødme. Det finnes også pinnekjøtt som er røykt, og da trengs det enda mer sødme. Noe annet som også trenger sødme, er kålrabistappen.

Les også: – Dette pinnekjøttet smaker brannskadd

Friskt og bittert øl med sødme

Mye av det som finnes av godt juleøl på markedet, blir for mørkt, kraftig og søtt, og det mangler den friskheten og bitterheten som skal til for å takle pinnekjøtt. Dette har vi beskrevet nærmere i linken ovenfor om drikke til ribbe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi anbefalte india pale ale (IPA) til ribbe, og det gjør vi også til pinnekjøtt. Til røykt pinnekjøtt bør vi, som allerede nevnt, ha enda litt mer sødme, og da lander vi på en belgisk blond (dog norskprodusert). Begge disse ølene er såpass sterke at du bør avstå fra å drikke akevitt ved siden av. Ølene og vinene vi anbefaler, finner du nærmere omtale av nederst i artikkelen.

Les også: Det beste pinnekjøttet får terningkast seks!

Både rødvin og hvitvin

Rødvinene bør også være friske, og i en saftig stil, uten for mye garvestoffer. Som for ribbe, har vi tatt med en barbera. Vi har også tatt med en siciliansk rødvin, som er enda litt fruktigere og saftigere i stilen. Samt en tysk riesling, om du vil ha hvitvin. Alle disse går godt til urøykt pinnekjøtt.

Kommer vi over på det røykte, blir det mer problematisk med rødvin. Røykt og saltet kjøtt sammen med rødvin kan lett gi en litt metallisk smak i munnen, så her anbefaler vi helt klart rieslingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her er det beste juleølet

Her er noen gode oppskrifter på pinnekjøtt:

Pinnekjøtt

Pinnasteik servert med stuede grønnsaker

Suppe på pinnekjøtt

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no


Se alle produkter i Vin og øl til pinnekjøtt:


Haandbryggeriet Fyr & Flamme IPA

Veil. pris: 70,10

Les hele testen

85/100


Haandbryggeriet Ardenne Blond

Veil. pris: 72,10

Les hele testen

87/100


Fritz Haag Brauneberger Riesling Trocken 2013

Veil. pris: 177,10

Les hele testen

88/100


OMA Barbera d'Alba 2013

Veil. pris: 150,00

Les hele testen

87/100


Occhipinti SP68 Nero d'Avola e Frappato 2013

Veil. pris: 179,90

Les hele testen

88/100