DRIKKE TIL LUTEFISKKlart du kan drikke rødvin til lutefisk! Så lenge du husker på én ting

TIL LUTEFISK: Både øl, hvitvin rødvin og musserende. Foto: Arnie Stalheim
TIL LUTEFISK: Både øl, hvitvin rødvin og musserende. Foto: Arnie Stalheim
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øl, hvitvin, musserende og rødvin. Vi har funnet de beste dråpene til lutefisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har allerede publisert artikler med drikketips til både ribbe og pinnekjøtt, og nå er altså turen kommet til lutefisken.

Hvis vi ser bort fra lukten, så er egentlig lutefisk ganske nøytralt på smak, og da er det tilbehøret som blir mest avgjørende for hva slags drikke man velger.

Vi har i det følgende sett bort fra de mest ekstreme typene tilbehør, som f.eks. sirup og brunost, hvor det er meget vanskelig å sette drikke til, og fokuserer på det som mange regner som "mainstream" tilbehør: poteter, bacon, ertepuré og sennep. Å erstatte bacon med ribbefett, og sennep med sennepsaus, er også "innafor".

Lett å velge øl

De fleste drikker øl til lutefisk, og vi har valgt to forskjellige øl, en såkalt "premium" pilsner, altså en sterk og lys lager av typen som tidligere ble kalt export, pluss en saison, som er et dypt gyllent øl mer i belgisk stil. Begge disse er såpass sterke at du kan sløyfe akevitten. Du finner nærmere omtale av ølene nederst i artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her er det beste juleølet

Hvitt og musserende

Lutefisk er jo sjømat, og da er det nærliggende å også tenke på hvitvin. Lutefisken i seg selv er, som vi tidligere har vært inne på, ganske nøytral, og kunne vært kombinert med en lang rekke forskjellige typer hvitvin. Men saltet og fettet i baconet, samt det skarpe i sennepen, gjør at vi bør velge en frisk hvitvin med god fruktsødme, og da havner vi på en riesling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere foreslår champagne som passende drikke til lutefisk, og vi er forsåvidt enige i at det kan fungere. Men samtidig synes vi det er litt råflott å bruke en såvidt dyr og god vin i noe som aldri kan bli mer enn en måtelig bra kombinasjon. Vi har derfor foreslått en rimeligere musserende, en fra Burgund.

Les også: Vin og øl til pinnekjøtt

Vanskelig med rødvin

Det er endel mennesker som på død og liv skal ha rødvin til absolutt alt, også lutefisk. Dette er en vanskelig kombinasjon, men kjører du på med bacon, blir retten mer rødvinsvennlig, og da kan du velge en frisk og saftig rødvin, f.eks. en barbera. Vi har valgt en langhe rosso, som inneholder 85% barbera.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er noen gode oppskrifter på lutefisk:

Lutefisk med ertestuing

Lutefisk i lefse

Lutefisksufflé

Se noen gode forslag på drikke til lutefisk:

Aass Premium Pilsner

Veil. pris: 36,50

Les hele testen

84 / 100

Nøgne Ø Saison

Veil. pris: 67,80

Les hele testen

86 / 100

Trimbach Riesling 2012

Veil. pris: 154,90

Les hele testen

87 / 100

Wongraven Alleanza Langhe Rosso 2013

Veil. pris: 154,90

Les hele testen

86 / 100

Crémant de Bourgogne Brut 2010

Veil. pris: 158,00

85 / 100

Artikkelen ble opprinnelig publisert på klikk.no.