Endelig vant norske alpinjenter

Sportssjef Claus Ryste hadde mye å juble for tirsdag. Les mer Lukk

Alpinsjef Claus J. Ryste skulle være nesten fem år i jobben før han fikk oppleve den første norske verdenscupseieren på kvinnesiden.

Den kom da Nina Løseth suste inn til førsteplass i slalåmrennet Santa Catarina tirsdag.

Ryste har derimot fått oppleve hele 34 norske verdenscupseiere blant gutta i sin «regjeringstid», som har vart siden slutten av mars i 2010. Det er først og fremst takket være Aksel Lund Svindal (17 seire), Kjetil Jansrud (11) og Henrik Kristoffersen (6).

Det har derimot gått over 13 år siden Andrine Flemmen delte seieren med Nicole Hosp og Tina Maze i Sölden siste helgen i oktober 2002. Siden den gang har ingen norsk kvinnelig alpinist stått øverst på seierspallen.

At det skulle bli Nina Løseth (26) som brøt «forbannelsen», hadde man egentlig ventet på en stund. Hun hadde sin verdenscupdebut som 16-åring i Ofterschwang for snart ti år siden.

Lang vei

Siden den gang har veien vært vond og mange skader har ødelagt. Hun kjørte 97 renn før seieren skulle komme.

Merete Fjeldavlie brøt en barriere som første norske kvinne med verdenscupseier i 1992. Siden den gang er det bare Flemmen og Trine Bakke som har klart å vinne mer enn to renn.

– Vi har ønsket å være like gode blant kvinnene også, men av ulike årsaker har vi ikke lykkes i samme grad, sier Ryste.

– Jeg føler at vi har vært på bunnen, og at det har det har tatt litt tid å komme tilbake. Jeg håper at Ninas seier har litt smitteeffekt på de andre utøverne, tilføyer han.

Bakgrunn:Løseth om seieren: – Jeg ble sjokkert da jeg kom i mål

Viser styrke

I fartsdisiplinene har Norge Lotte Smiseth Sejersted og Ragnhild Mowinckel. Sistnevnte har også vist seg sterk i kombinasjonen. I både storslalåm og slalåm har Løseth bitt godt ifra seg mot verdenseliten.

Seieren onsdag var Norges 131. verdenscupseier i alpint. Listen over antall seirer toppes av Aksel Lund Svindal (30) foran Kjetil André Aamodt (25).

Av dagens andre aktive har Kjetil Jansrud åtte og Henrik Kristoffersen seks triumfer.

Les også:Konkurrentene hyller Henrik Kristoffersen: Han er «ufattelig» kald