10 grunner til å legge ferien til Fyn

Odenses gamle bydel har sjarme i bøtter og spann. Her finner du blant annet eventyrdikteren HC Andersens barndomshjem (gult hus) som i dag er gjort om til et museum. Men øya Fyn har også mye annet bra å by på! Foto: Colourbox.com. Les mer Lukk

Du trenger ikke reise helt til Hellas for å dra på sommerlig øyhopping. Danske Fyn og øyhavet utenfor er rik på tilbud og opplevelser. Her er ti grunner til hvorfor Danmarks tredje største øy er verdt et besøk.

Fakta om Fyn  

• Danmarks tredje største øy
• Har 1/10 av Danmarks innbyggere (488.000)
• Odense er største by (197.000 innbyggere)
• Består av 96 øyer
• 1100 km kystlinje
• 14 fergeruter mellom Fyn og de andre øyene
• 123 slott og herregårder
• 1200 km sykkelruter
• 16 bryggerier og 9 vingårder
• Høyeste punkt ligger 131 m.o.h

(Kilde: Visit Fyn)

FYN, DANMARK (ABC Nyheter): Den danske øya Fyn er skjærgårdsidyll, slott og herregårder, utallige sykkelstier, blide bølger og naturperler. Men den er også storbykultur, street food, shopping, kunst og eventyrforfatter H.C. Andersen.

Her er ti gode grunner til hvorfor du bør unne deg en reise til Danmarks tredje største øy.

(ABC Nyheter ble invitert på pressetur til Fyn av Visit Denmark. Vi gjør oppmerksom på at denne listen er fri og uavhengig.)

1) ODENSE
Eventyrdikter HC Andersens fødeby er som et København i miniatyr. Byen, som har 200.000 innbyggere, er en kultur og universitetsby med et livlig bymiljø og med trivelige, grønne parker. Vestergade og Kongensgade i sentrum byr på gode shoppingmuligheter og overalt finnes populære nattklubber og barer. Tar du turen til Odenses gamle bydel kan du la deg sjarmere av brosteinsbelagte gater og lave bygninger av bindingsverk. Det er også her du finner HC Andersens barndomshjem, som i dag er gjort om til museum.

Les også: Førjulskos i Odense

(Saken fortsetter under bildet)

I Odenses gamle bydel finner du HC Andersens barndomshjem, til venstre, som i dag er gjort om til museum. Foto: Wikimedia Commons. Les mer Lukk

2) SYKLING

At Danmark er ideelt for sykling er nok noe de fleste har fått med seg. Faktisk regnes Danmark som et av verdens aller beste sykkelland, og øya Fyn er ikke noe unntak.

Fyn kan skilte med hele 1200 kilometer med sykkelstier, ikke verst for en øy dobbelt så stor som Senja.

Foto: Visit Fyn.

Sammenlignet med Norge er Fyn befriende flatt, med kort vei til havet, kort vei til nærmeste by og kort vei til neste deilige måltid. Har du ikke egen sykkel med, er det ingen problem å få leid.

3) SLOTT OG HERREGÅRDER

Fyn har Danmarks største samling av slott og herregårder. Det imponerende antallet er 123. Mange av disse er svært godt bevarte. Riktignok er ikke alle åpne for publikum og besøkende, men må nytes fra utsiden. De to mest kjente og besøkte slottene er Valdemar Slot på Tåsinge og imponerende Egeskov Slot midt på Fyn, en klassisk middelalderborg med vanngrav og vindelbro.

Imponerende Egeskov Slot. Foto: Sverre Bjørstad Graff. Les mer Lukk

Egeskov Slot har vunnet flere internasjonale hagepriser og har fine museer og utstillinger med alt fra veteranbiler til det som etter sigende skal være verdens største dukkehus.

4) HEARTLANDFESTIVAL
Hvert år er Ekeskov Slot (se punktet over) også åsted for et av Europas mest spennende kulturarrangementer. Om du har vokst fra Roskildefestivalen eller ønsker et mer «voksent» alternativ er Heartland Festival midt i blinken. Den årlige festivalen er lagt til en helg i månedsskiftet mai/juni, da det er minst sjanse for regn, og er full av musikk, samtaler, litteratur, mat og vin - og ikke minst svært hyggelige folk. Attpåtil arrangeres festivalen i det som må være et av Europas mest praktfulle festivalområder.

5) MAT OG DRIKKE
Fyns milde klima legger forholdene til rette for et stort mangfold av årtidens råvarer og spesialiteter. Fyn har altså alltid noe som kan friste smaksløkene. Her er det både gourmetmat, spennende markeder, matfestivaler, streetfood og hele 19 mikrobryggerier. I mange av byene på øya arrangeres det også såkalte torgdager et par ganger i uka. Skulle ikke dette være nok, har Fyn også kulinariske ruter som «Den Fynske Chokoladerute», «Den Fynske Vinrute» og «Den Fynske Ølrute».

Les også: Det gode liv på Fyn

(Saken fortsetter under bildet)

Med sine 96 øyer er det stor sjanse for at du finner din perfekte øy rundt Fyn. Foto: Visit Fyn. Les mer Lukk

6) ØYHOPPING

Du trenger ikke reise helt til Hellas for å dra på sommerlig øyhopping. Skjærgården utenfor kysten av Syd-Fyn er nemlig full av sjarmerende øyperler som ligger og venter på deg. Sist de ble telt var det i alt 96 øyer i «Det sydfynske øhav» hvorav 13 av dem er bebodde og knyttet sammen med ferge. Her kan du dra på utflukt for eksempel fra Faaborg til vesle Bjørnø, fra Ærø til Als og Mommark, fra Marstal til mini-øya Birkholm eller fra Svendborg over Skarø til Drejø. Dermed er det stor sjanse for at du finner din egen favorittøy. Info: sydfynskeoehav.dk

Les også:Bli med til 12 populære øyer i Danmark

Øyene i den sørfynske skjærgården har mye forskjellig å by på. Her et gammelt bindingsverkshus fra øya Bjørnø. Foto: Sverre Bjørstad Graff. Les mer Lukk

7) HISTORIE

At Fyn er full av historie er ikke bare HC Andersen et godt eksempel på. Øya er full av historiske bygninger og landskap som får deg til å glemme nåtiden. Unn deg gjerne også et besøk til friluftsmuseet Den Fynske Landsby utenfor Odense. Her trår du rett inn i historien omgitt av bindingsverkshus, vindmøller og folk kledd opp i 1800-tallets klær. Skulle du ønske å bevege deg enda lengre tilbake i tid, kan du besøke Odins Odense, en rekonstruert jernalderlandsby hvor du også kan overnatte og ha full jernalderferie!

Les også: Her kan du reise tilbake i tid

(Saken fortsetter under bildet)

Faaborg sett fra luften. Foto: Sverre Bjørstad Graff. Les mer Lukk

8) FAABORG

Sør på Fyn ligger denne byen som er som snytt ut av nesa på et idyllisk sommerpostkort. Byen, som har 7000 innbyggere, kan skilte med fargeglade gamle hus, brosteinsbelagte gater, stokkroser som vokser oppetter veggene og et utall gallerier, kroer og severdigheter. Det er nesten umulig ikke å bli forført av vesle Faaborg. Likevel har byen gått under radaren til folk flest.

Foto: Sverre Bjørstad Graff.

9) BARNEVENNLIG
Mange barnevennlige, rolige strender, populær dyrehage og morsomme aktiviteter, klatrepark og Harry Potter-festival. Joda, Fyn har da nok av tilbud med appell til både små og store.

Les også: 12 tips til ferie på sparket

10) OVERNATTING FOR EN HVER SMAK
58 campingplasser i alt fra en til fem stjerner, designhytter ute i naturen (du trenger bare ta med en hodepute og en sovepose), slott og herregårder med værelser og suiter i sin fordums prakt. Hoteller i alle prisklasser, bed & breakfast - et utall private overnattingssteder full av sjarme og detaljer. Mange av disse er spesielt rettet mot sykkelturistene. Den mest populære overnattingsformen er likevel å booke et sommerhus. På øya Bjørnø kan du sågar leie deg en liten hytte i et tre. Og du bestemmer selv hvor mye du vil betale.