Sylteagurk på juletreet eller gaver fra en heks

I Italia skal det ifølge juletradisjonen være den snille heksa La Befana som deler ut julegavene. Bilde fra en La Befana-parade i Urbania, Italia. Les mer Lukk

Lei av norske juletradisjoner? Da kan du for eksempel pynte et banantre til jul i India eller spise rått hvalskinn til julemiddag på Grønland.

Lutefisk til middag, mandel i grøten, julebukk og Tre nøtter til Askepott ... Norske juletradisjoner er kjente og kjære for mange, og for en stor del nordmenn blir det neppe skikkelig jul uten en dose Alf Prøysen, lukten av granbar eller noen stykker fattigmann og goro.

Men selv om julen i stor grad er en kristen høytid, feires den svært ulikt i forskjellige land. Det er nemlig ikke alle som forbinder geleaktig fisk med smaken av jul eller som skjønner greia med fuggelband. For det som er vanlig for oss, kan være helt merkelig for folk fra andre land – og vice versa.

Hotellsøkesiden Hotels.com har samlet noen av de rareste juletradisjonene utenfor Norge og landene hvor du kan oppleve dem:
Tsjekkia
Ugifte tsjekkiske kvinner har en tradisjon om å utføre et ritual i løpet av julen som vil avgjøre deres kjærlighetsliv. De står med ryggen mot ytterdøren og kaster en sko over skulderen. Dersom skoen lander slik at skotuppen peker mot døren, er dette et tegn på at de vil bli gift i løpet av det kommende året.

Les også:Jule­tra­di­sjo­nene utenom det vanlige

Venezuela
I perioden 16.-24. desember stenges gatene i den travle hovedstaden Caracas for biltrafikk frem til kl. 08.00 på morgenen, for at beboerne skal kunne gå på rulleskøyter til morgenmessen (Misa de Aguinaldo).

Østerrike
I adventsperioden er den myteomspunne «Krampus» en sentral skikkelse i Østerrike. Krampus er det onde motstykket til St. Nikolaus (julenissen). Mens St. Nikolaus deler ut gaver til de snille barna, kommer Krampus for å skremme de uskikkelige. Både ungdom og voksne pleier å kle seg ut som Krampus og skremme barn i gatene med kubjeller og kjepper.

Les også: Hjelp det er jul!

Tyskland
Ifølge flere amerikanske nettsider har tyskerne en tradisjon med å gjemme en sylteagurkformet pynt mellom grenene på juletreet. På julaften blir det første barnet som finner denne «juleagurken» belønnet med en ekstra gave, forteller historien. Pussig nok nevner ingen tyske kilder denne tradisjonen, så om tradisjonen er reell eller en myte må du kanskje til Tyskland for å finne ut.

For to år siden møtte ABC Nyheter Julenissen i Rovaniemi. Les reportasjen.

Finland
Finnene har en tradisjon om å besøke gravene til avdøde familiemedlemmer på julaften og tenne lys. Det er et spektakulært og vakkert syn å se kirkegårder over hele Finland lyst opp med tusenvis av stearinlys.
India
I India er om lag 25 millioner mennesker kristne (2,5 prosent av befolkningen), og mange av dem feirer jul. På mangel av bartrær i India har de kristne en tradisjon om å dekorere mangotrær og banantrær med klassisk julepynt.

Japan
Selv om jul ikke er en tradisjonell høytid i Japan, har det oppstått en litt spesiell juletradisjon i dette asiatiske landet. Som følge av en markedsføringskampanje fra 1974, spiser nå mange japanske familier julemiddag på den amerikanske hurtigmatrestauranten Kentucky Fried Chicken (KFC).

Grønland
I mange land består julematen av særegne tradisjonelle retter, men to av julerettene på Grønland skiller seg særskilt ut: «Mattak» som er rått hvalskinn servert med spekk, og «kiviak», som er en alkefugl innpakket i selskinn, som graves ned i flere måneder, før man spiser det fordervede kjøttet.

Italia
Istedenfor den kjente og kjære julenissen venter italienske barn på «La Befana» –en snill og god heks, som deler ut godteri og gaver til barna 5. januar.

Canada
Det kanadiske postkontoret anerkjenner i juletider en litt spesiell adresse. All post som sendes til «Santa Claus, North Pole, Canada, HO HO HO» blir åpnet og svart på.

Nederland
Den 5. desember er en viktig dag for barn i Nederland. Da kommer nemlig Sinterklaas (julenissen) for å dele ut gaver. Han har også med seg hjelperne sine, de karakteristiske Svarte-Petter figurene (Zwarte Pieten), som holder styr på hvilke barn som har vært snille og slemme. De snille vil få gaver av Sinterklaas, mens de slemme putter han i en sekk og tar med til Spania, der de må de være et helt år for å lære god oppførsel.

Ukraina
I tillegg til tradisjonell julepynt er det vanlig i Ukraina å dekorere juletreet med kunstig spindelvev og edderkopper. Tradisjonen stammer fra et sagn om en fattig gammel dame som ikke hadde råd til julepynt. Hun våknet en juleaften og fant juletreet sitt dekket i praktfullt spindelvev. I Ukraina tror man derfor at å pynte juletreet med edderkopper og spindelvev skal bringe lykke.