Juletradisjonene utenom det vanlige

Flere land har det djevellignende monsteret Krampus som en del av juletradisjonen. I den artikkelen forteller vi hvor du kan ferie ham. Foto: AP / Scanpix.
Flere land har det djevellignende monsteret Krampus som en del av juletradisjonen. I den artikkelen forteller vi hvor du kan ferie ham. Foto: AP / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Julesauna, druespising og julenissens onde hjelper. Hvis du tror norske juletradisjoner er rare, må du tro igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Julen handler mye om tradisjoner. En appelsin med nelliker, julebukk og mandel i grøten er alle ting som er uløselig knyttet til de norske juletradisjonene.

Men andre land har sine egne tradisjoner de henter fram når julen banker på døren og vil inn. Og mange av disse tradisjonene oppleves som betydelig merkeligere enn de vi kjenner fra Norge.

Her er et knippe av dem:

I Nederland, Belgia og i deler av Nord-Frankrike feires «Sinterklaas» den 5. desember. Dette er en tradisjon som stammer fra biskopen Sankt Nikolas som ifølge legenden delte ut gaver til fattige mennesker.

Les også: Slik stjal nazistene julen

I midten av november ankommer «Sinterklaas» en utvalgt by i Nederland på dampbåt fra Spania, og tusenvis av barn samler seg for å følge hans ankomst som også sendes direkte på TV.

Med seg har han flere hjelpere, kjent som Zwarte Piet, eller Svarte-Petter, som deler ut gaver og godteri til barna. En Zwarte Piet kjennetegnes av sin mørke hud, store, røde lepper og et fargerikt kostyme, og de siste årene har debatten gått i Nederland om hvorvidt dette er tradisjon basert på rasisme, skriver hotellsøkemotoren hotels.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finland og Russland

Vår nabo i øst, Finland, har definert seg selv som Julenissens hjemland. Mange av tradisjonene i landet minner om de norske tradisjonene. Men en hver finne med respekt for seg selv kan ikke feire jul uten at det også fyres opp i saunaen. Sauna-trasisjonen kommer fra gammelt av, hvor badstuen ble sett på som et hellig sted hvor viktige milepæler i livet slik som fødsel, død og helbreding av syke fant sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Russland feires julen 1. januar. Her er tradisjonen at klokken i Kreml slår tolv slag tolv sekunder før midnatt. I løpet av disse sekundene må man skrive ned et ønske for det nye året på en lapp, brenne den, putte asken i et glass med champagne og drikke det. Hvis du rekker det før det siste klokkeslaget, skal ønsket ditt gå i oppfyllelse.

Les også: Spesielle juletradisjoner i Australia

Skokasting og rulleskøyter

I Tsjekkia kaster single damer sko i julen i håp om at det er det som skal til for å finne en ektemake. Skoen kastes over skulderenm og dersom hælen peker mot døren, betyr det at de må vente nok ett år på å finne den rette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle du imidlertid være interessert i å beholde skoene på, og kanskje attpåtil montere hjul på den, er Venezuela midt i blinken rundt juletider. Her stenges nemlig flere av gatene i hovedstaden Caracas for biler og busser i tiden mellom 16. desember og den 24. I stedet fylles gatene av mennesker på rulleskøyter på vei til og fra katolske messer i kirka.

Tolv druer

I Spania står tradisjonen med julekrybbe sterkt, og spanjolene legger mye arbeid i gjenskape stallen hvor Jesus ble født.

På nyttårsaften er det tradisjon at innbyggerne i Madrid spiser tolv druer kjent som «de tolv lykkedruene», mens klokkene ved torget La Puerta del Sol slår tolv slag.

Les også: Svenske forskere: - Vi tror ikke på julenissen

Den 5. januar arrangeres det spektakulære parader over hele Spania. Cabalagata del los Reyes Magos symboliserer de hellige tre kongers ankomst til Betlehem, og kulminerer med utveksling av gaver på Hellige Tre Kongers dag 6. januar, skriver hotels.com.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En engleaktig inkarnasjon av Jesusbarnet er sentral i julemarkeringen i deler av Tyskland, Tsjekkia, Kroatia, Italia, Liechtenstein og Ungarn. Der er det nemlig ikke den litt godslige Julenissen som har ansvaret for å dele ut gaver, men den gullhårede Christkindl. I den bayerske byen Nürnberg velges hvert år ut en offisiell Christkindl blant lokale jenter som er julens ansikt i byen det året.

Se også: Her får du julestemning i Europa

Hjelp det er jul!

Den skumleste juletradisjonen finner du i alpeområdene i Sør-Tyskland og Østerrike, samt Ungarn og Slovenia. Her kan du feire til Krampus tar deg, bokstavelig talt. For Krampus er julenissens onde følgesvenn, som rykker inn der det er slemme barn for å lære dem en lekse de sent glemmer. Han er utstyrt med pisk og ikke redd for å bruke den.

Særlig i Østerrike tas det djevellignende julebeistet på alvor. Her er han sentrum for sin egen markering kalt «Krampusnacht».

Tilstelningen skjer den femte desember hvert år, på Sankt Nikolas-dagen, og får tusener av Krampuser til å trekke til gatene utkledt i passende masker og kostymer for å skremme og begeistre.

Les mer om Krampus her.