ABC Nyheter møtte Julenissen i Rovaniemi:

Helt nisse

ØNSKER GOD OPPFØRSEL: Den finske julenissen oppfordrer alle til å oppføre seg skikkelig fram til jul.

Du har kanskje lurt på hvordan det er å spille julenissen hele året rundt? Det får du ikke svaret på her. Men visste du at julenissen er opptatt av miljøet?

Julenissens hjelpere

Ingen vet nøyaktig hvor mange alver som jobber i Rovaniemi, men det er ingen tvil om at alt ville falt i fisk uten dem. Utenfor julenissens kontor møter jeg Hamy som er like motvillig til å kutte ut skuespillet som julenissen. Hamy jobber som fotoalv, i hvert fall nå om dagen. Han har ansvaret for å selge bilder av folk sammen med julenissen til 25 euro.

– Jeg elsker jobben min. Det er en livsstil. Jeg får rett og slett ikke nok av julegleden, julefreden og alt som følger med, sier han til ABC Nyheter.

Hamy forteller at alle som kommer på besøk er vennlige, og at de stort sett kommer fra Asia, Storbritannia, Australia og Italia.

Laura Eskola jobber i suvenirbutikken på julenissens kontor. Hun har på seg alvelue, men prøver ikke å lure noen.

– Jeg har jobbet her i tre dager, og synes så langt det er veldig interessant. Jeg studerer turisme, så hele konseptet her er spennende, sier han og legger til:

– Det er påfallende at folk kommer over hele verden, men foreløpig har jeg ikke sett noen kjendiser.

Laura er også mektig imponert over julenissen.

– Han er fabelaktig! Han spiller rollen så godt, og jeg har fortsatt ikke sett at han har gått ut av rollen sin. Julenissen lager virkelig en spesiell atmosfære her.

FINLAND, ROVANIEMI, JULENISSENS LANDSBY: Over den arktiske sirkel i Lappland ligger «Julenissens landsby». Her finner du postkontor, turistboliger, reinsdyr og ikke minst, «Julenissens kontor». Skal vi tro finnene er det her julenissen velger å møte folket. De hevder imidlertid ikke at dette er hans egentlige hjem, det ligger lengre nord ved tåkefjellet.

Da jeg tropper opp utenfor «Julenissens kontor» er det mørkt og gradestokken viser minus tretten grader. Plutselig kommer en av julenissens alver og åpner døren.

– Julenissen venter på deg der inne, sier hun.

Jeg blir bedt om å gå inn en grå, mursteinsaktig dør. Inn til en lang, mørk korridor. Hadde jeg vært fem år, ville julemusikken virket skummel. Jeg går opp trappene, langs trange ganger med julemotiv, opp en trapp og inn nok en gang. Julenissen møter meg inne på kontoret sitt. Et stort rom med en stor stol og en strategisk plassert puff. Han er naturlig nok en stor mann, med skjegg som rekker langt forbi magen. Han snakker engelsk med en sterk finsk aksent, virker vennlig, men bestemt.

Se video lenger ned i saken.

Ikke en jobb, en livsstil

Han ber meg om å sette meg ved siden av ham, som et lite barn som skal fortelle nissen hva hun ønsker seg til jul.

Hvordan fikk du denne jobben?

Julenissen ser forundret ned på meg og trekker litt på det.

– Hvilken jobb? Dette er ikke en jobb, tror du at det er en jobb å være meg selv? Jeg har ikke fått noe som helst. Dette er hvem jeg er og hva jeg gjør, svarer han.

Og med det blir det tydelig at denne karen er profesjonell. Han nekter å gå ut av karakteren sin. Jeg ba om å få intervjue julenissen, og det er tydeligvis det jeg må belage meg på.

Julenissen setter i gang med å fortelle at det er mye å gjøre året rundt ettersom han får så mange brev. Det er alvene og hjelperne hans som åpner brevene. De kommuniserer videre alle verdens ønsker til julenissen på magisk vis, skal vi tro ham. Det er også mye annet som opptar en travel julenisse utenom sesong.

– Jeg liker å leke med alvene og ta vare på dem. I tillegg bruker jeg mye tid på reinsdyrene mine og er mye ute i naturen. Mitt største ønske er at folk tar bedre vare på miljøet. Vi har bare en jordklode, og den er det viktig å bevare, slår han fast.

Julenissen er tydeligvis litt politisk også.

(Saken fortsetter under videoen)

Reiselysten nisse

Julenissen liker også å reise på fritiden. Når han har tid, reiser han verden rundt for å møte sine hjelpere og for å stifte nye bekjentskaper. Han forteller at han ofte kommer i kontakt med voksne folk, som han blir venn med og som besøker ham i Finland.

– Mange av de som kommer hit er voksne par, single og gruppereisende, sier nissen.

Hva tror du det kommer av?

– Jeg representerer eventyrene og fantasi, og det er noe alle kan relatere til.

Selv om julenissen har mange voksne venner, er det barnas reaksjoner han gleder seg mest til i julen. For julenissen finnes det ikke noe finere enn et barn som gleder seg over julen. Muligens bortsett fra kakaopausen han tar i Canada når han reiser verden rundt for å dele ut gaver på julaften, men mer om det senere.

Det mange av ABC Nyheters lesere lurer på er hvorfor julenissen har valgt å slå seg ned i Finland, og hva betyr det egentlig for nissen i Drøbak? (Se julenissen svare på leserspørsmål i videoen øverst i artikkelen)

– Jeg har mange hjem rundt omkring i hele verden, så det er ikke så rart at de lurer på dette. Mesteparten av tiden tilbringer jeg i Rovaniemi, som ikke er så langt unna mitt egentlige hjem, men hvor det er ønsker jeg å holde hemmelig.

Finnes det mer enn en julenisse?

Julenissen ser på meg med det samme frustrerte, forundrede utrykket som tidligere. Han virker nesten oppgitt.

– Finnes det mer enn en av deg? Vi er like. Folk blir overrasket over at de har møtt meg tidligere, for så å finne meg her. De skjønner ikke at det er en del av julens magi.

Hva synes du da om at folk kler seg ut som deg?

– Ahh, det synes jeg er fint. Om noen kler seg ut som meg for å spre juleglede er det fantastisk. En ting er uansett sikkert, om en som kler seg ut som meg ikke oppfører seg bra, vil barna avsløre ham med en gang. De gjennomskuer en falsk julenisse umiddelbart.

For veldig, veldig, veldig lenge siden

Julenissen vil heller ikke gi noe tydelig svar på om han har familie, men velger å svare diplomatisk at han ser på hele menneskeheten som sin familie, også meg. Fortsatt er det ikke mulig å sette ut denne karen. Jeg begynner snart å gi opp. Denne karen med det hvite, lange skjegget er tydeligvis julenissen. I hvert fall akkurat nå.

Er du gift?

– Ja, hun heter moder jul eller «mamma claus». Vi har vært gift svært, lenge.

Hvor lenge da?

– Du skjønner, jeg husker ikke helt hvor gammel jeg er. På reinsdyrførerkortet mitt står det at jeg er født for veldig, veldig, veldig lenge siden.

En av alvene begynner å trippe nervøst rundt. Den første gruppen turister står utenfor og er utålmodige etter å møte nissen. Jeg får fem minutter til.

Så, hva gjør du på julaften?

– Hva tror du? Jeg spenner fast reinsdyrene mine, tar med meg alvene, hopper i sleden og deler ut julepresanger rundt om i verden. Først i Afrika, så Australia, så Canada hvor vi har en liten kakaopause. Det er helt uunnværlig for meg. Så går turen til Norge, om det ikke er alt for kaldt. Da stikker jeg innom Sibir og London først, sier Julenissen.

Han forklarer at det er reinsdyrene som styrer ruten. At det er de som til enhver tid vet hvor de skal, og hvilken vei som er kjappest. Ettersom reinsdyrene spiller en så viktig rolle, må han da ha en favoritt? La meg gjette, kan han ha rød nese og hete Rudolf?

– Jeg er veldig glad i dem alle sammen. Den eldste, med store horn og rød nese er min favoritt. Og så er jeg veldig glad i han som er den mest klønete av dem. Han er så glad i julen at det går helt rundt for ham. Han blir så oppstemt at han roter til alt. De andre reinsdyrene ler litt av ham, men det er greit for de er så glade i ham.

Jeg får tid til et siste spørsmål, og har spart det viktigste til slutt. Jeg forklarer julenissen at det er en stor debatt i Norge om hva som er best av pinnekjøtt og ribbe, og lurer naturlig nok på hva selveste julenissen spiser på julaften.

– Jeg reiser jo mye, så jeg smaker mat fra alle verdens hjørner. Jeg er veldig glad i sterk mat, men på juleaften er det kun en ting som teller: Risengrynsgrøt, sier den finske julenissen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus