ABC Nyheter møtte Julenissen i Rovaniemi:

Helt nisse

ØNSKER GOD OPPFØRSEL: Den finske julenissen oppfordrer alle til å oppføre seg skikkelig fram til jul.

Du har kanskje lurt på hvordan det er å spille julenissen hele året rundt? Det får du ikke svaret på her. Men visste du at julenissen er opptatt av miljøet?

Julenissens hjelpere

Ingen vet nøyaktig hvor mange alver som jobber i Rovaniemi, men det er ingen tvil om at alt ville falt i fisk uten dem. Utenfor julenissens kontor møter jeg Hamy som er like motvillig til å kutte ut skuespillet som julenissen. Hamy jobber som fotoalv, i hvert fall nå om dagen. Han har ansvaret for å selge bilder av folk sammen med julenissen til 25 euro.

– Jeg elsker jobben min. Det er en livsstil. Jeg får rett og slett ikke nok av julegleden, julefreden og alt som følger med, sier han til ABC Nyheter.

Hamy forteller at alle som kommer på besøk er vennlige, og at de stort sett kommer fra Asia, Storbritannia, Australia og Italia.

Laura Eskola jobber i suvenirbutikken på julenissens kontor. Hun har på seg alvelue, men prøver ikke å lure noen.

– Jeg har jobbet her i tre dager, og synes så langt det er veldig interessant. Jeg studerer turisme, så hele konseptet her er spennende, sier han og legger til:

– Det er påfallende at folk kommer over hele verden, men foreløpig har jeg ikke sett noen kjendiser.

Laura er også mektig imponert over julenissen.

– Han er fabelaktig! Han spiller rollen så godt, og jeg har fortsatt ikke sett at han har gått ut av rollen sin. Julenissen lager virkelig en spesiell atmosfære her.

FINLAND, ROVANIEMI, JULENISSENS LANDSBY: Over den arktiske sirkel i Lappland ligger «Julenissens landsby». Her finner du postkontor, turistboliger, reinsdyr og ikke minst, «Julenissens kontor». Skal vi tro finnene er det her julenissen velger å møte folket. De hevder imidlertid ikke at dette er hans egentlige hjem, det ligger lengre nord ved tåkefjellet.

Da jeg tropper opp utenfor «Julenissens kontor» er det mørkt og gradestokken viser minus tretten grader. Plutselig kommer en av julenissens alver og åpner døren.

– Julenissen venter på deg der inne, sier hun.

Jeg blir bedt om å gå inn en grå, mursteinsaktig dør. Inn til en lang, mørk korridor. Hadde jeg vært fem år, ville julemusikken virket skummel. Jeg går opp trappene, langs trange ganger med julemotiv, opp en trapp og inn nok en gang. Julenissen møter meg inne på kontoret sitt. Et stort rom med en stor stol og en strategisk plassert puff. Han er naturlig nok en stor mann, med skjegg som rekker langt forbi magen. Han snakker engelsk med en sterk finsk aksent, virker vennlig, men bestemt.

Se video lenger ned i saken.

Ikke en jobb, en livsstil

Han ber meg om å sette meg ved siden av ham, som et lite barn som skal fortelle nissen hva hun ønsker seg til jul.

Hvordan fikk du denne jobben?

Julenissen ser forundret ned på meg og trekker litt på det.

– Hvilken jobb? Dette er ikke en jobb, tror du at det er en jobb å være meg selv? Jeg har ikke fått noe som helst. Dette er hvem jeg er og hva jeg gjør, svarer han.

Og med det blir det tydelig at denne karen er profesjonell. Han nekter å gå ut av karakteren sin. Jeg ba om å få intervjue julenissen, og det er tydeligvis det jeg må belage meg på.

Julenissen setter i gang med å fortelle at det er mye å gjøre året rundt ettersom han får så mange brev. Det er alvene og hjelperne hans som åpner brevene. De kommuniserer videre alle verdens ønsker til julenissen på magisk vis, skal vi tro ham. Det er også mye annet som opptar en travel julenisse utenom sesong.

– Jeg liker å leke med alvene og ta vare på dem. I tillegg bruker jeg mye tid på reinsdyrene mine og er mye ute i naturen. Mitt største ønske er at folk tar bedre vare på miljøet. Vi har bare en jordklode, og den er det viktig å bevare, slår han fast.

Julenissen er tydeligvis litt politisk også.

(Saken fortsetter under videoen)

Reiselysten nisse

Julenissen liker også å reise på fritiden. Når han har tid, reiser han verden rundt for å møte sine hjelpere og for å stifte nye bekjentskaper. Han forteller at han ofte kommer i kontakt med voksne folk, som han blir venn med og som besøker ham i Finland.

– Mange av de som kommer hit er voksne par, single og gruppereisende, sier nissen.

Hva tror du det kommer av?

– Jeg representerer eventyrene og fantasi, og det er noe alle kan relatere til.

Selv om julenissen har mange voksne venner, er det barnas reaksjoner han gleder seg mest til i julen. For julenissen finnes det ikke noe finere enn et barn som gleder seg over julen. Muligens bortsett fra kakaopausen han tar i Canada når han reiser verden rundt for å dele ut gaver på julaften, men mer om det senere.

Det mange av ABC Nyheters lesere lurer på er hvorfor julenissen har valgt å slå seg ned i Finland, og hva betyr det egentlig for nissen i Drøbak? (Se julenissen svare på leserspørsmål i videoen øverst i artikkelen)

– Jeg har mange hjem rundt omkring i hele verden, så det er ikke så rart at de lurer på dette. Mesteparten av tiden tilbringer jeg i Rovaniemi, som ikke er så langt unna mitt egentlige hjem, men hvor det er ønsker jeg å holde hemmelig.

Finnes det mer enn en julenisse?

Julenissen ser på meg med det samme frustrerte, forundrede utrykket som tidligere. Han virker nesten oppgitt.

– Finnes det mer enn en av deg? Vi er like. Folk blir overrasket over at de har møtt meg tidligere, for så å finne meg her. De skjønner ikke at det er en del av julens magi.

Hva synes du da om at folk kler seg ut som deg?

– Ahh, det synes jeg er fint. Om noen kler seg ut som meg for å spre juleglede er det fantastisk. En ting er uansett sikkert, om en som kler seg ut som meg ikke oppfører seg bra, vil barna avsløre ham med en gang. De gjennomskuer en falsk julenisse umiddelbart.

For veldig, veldig, veldig lenge siden

Julenissen vil heller ikke gi noe tydelig svar på om han har familie, men velger å svare diplomatisk at han ser på hele menneskeheten som sin familie, også meg. Fortsatt er det ikke mulig å sette ut denne karen. Jeg begynner snart å gi opp. Denne karen med det hvite, lange skjegget er tydeligvis julenissen. I hvert fall akkurat nå.

Er du gift?

– Ja, hun heter moder jul eller «mamma claus». Vi har vært gift svært, lenge.

Hvor lenge da?

– Du skjønner, jeg husker ikke helt hvor gammel jeg er. På reinsdyrførerkortet mitt står det at jeg er født for veldig, veldig, veldig lenge siden.

En av alvene begynner å trippe nervøst rundt. Den første gruppen turister står utenfor og er utålmodige etter å møte nissen. Jeg får fem minutter til.

Så, hva gjør du på julaften?

– Hva tror du? Jeg spenner fast reinsdyrene mine, tar med meg alvene, hopper i sleden og deler ut julepresanger rundt om i verden. Først i Afrika, så Australia, så Canada hvor vi har en liten kakaopause. Det er helt uunnværlig for meg. Så går turen til Norge, om det ikke er alt for kaldt. Da stikker jeg innom Sibir og London først, sier Julenissen.

Han forklarer at det er reinsdyrene som styrer ruten. At det er de som til enhver tid vet hvor de skal, og hvilken vei som er kjappest. Ettersom reinsdyrene spiller en så viktig rolle, må han da ha en favoritt? La meg gjette, kan han ha rød nese og hete Rudolf?

– Jeg er veldig glad i dem alle sammen. Den eldste, med store horn og rød nese er min favoritt. Og så er jeg veldig glad i han som er den mest klønete av dem. Han er så glad i julen at det går helt rundt for ham. Han blir så oppstemt at han roter til alt. De andre reinsdyrene ler litt av ham, men det er greit for de er så glade i ham.

Jeg får tid til et siste spørsmål, og har spart det viktigste til slutt. Jeg forklarer julenissen at det er en stor debatt i Norge om hva som er best av pinnekjøtt og ribbe, og lurer naturlig nok på hva selveste julenissen spiser på julaften.

– Jeg reiser jo mye, så jeg smaker mat fra alle verdens hjørner. Jeg er veldig glad i sterk mat, men på juleaften er det kun en ting som teller: Risengrynsgrøt, sier den finske julenissen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning02:04 Topp-demokrater møtes til debatt01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 E-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån
Siste nytt
02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning02:04VerdenTopp-demokrater møtes til debatt01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26NorgeNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29NorgeE-tjenesten: En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus